Ole Einar Bjørndalen
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Som om du skulle gått på fylla i to måneder

Hva skjer når man har bygget opp hele livet sitt rundt trening - uten en eneste uke fri - og plutselig ikke kan trene på åtte uker?

Han er selve symbolet på treningskultur.

Ole Einar Bjørndalen sier han aldri har hatt mer enn seks dager treningsfri. Han bor i en diger bobil for å optimalisere hver eneste treningsdag. Den eneste alkoholen han rører er vodkaen og konjakken han gurgler for å drepe bakterier.

Men når treningen er navet som binder hverdagen sammen - hva skjer når man plutselig ikke får lov?

– Mentalt var det kanskje det tøffeste av alt, sier Bjørndalen til NRK.

NRK møtte Ole Einar Bjørndalen, som viste oss bobilen sin og fortalte om sin tunge sommer.

VIDEO: Se Sportsrevy-reportasjen der Ole Einar Bjørndalen viser oss rundt i den nye bobilen sin.

Når treningsoppholdet blir en mental prøve

I sommer var han så syk at han var redd hele VM på hjemmebane skulle ryke. Men det var altså ikke frykten for å miste Holmenkollen som var verst - det var det å ikke få lov å trene.

– Det var helt jævlig. Helt fryktelig, sier Bjørndalen om avbrekket.

– I øyeblikket hvor du er midt oppi det, føler du at du ikke har noen sjanse til å rekke sesongen. Det er så langt frem, og du vet hva du skulle ha trent. Da blir du defensiv helt til kroppen begynner å svare igjen, sier han.

Han innrømmer at den lange sykdomsperioden var en mental prøve for ham.

– På de første testene lå jeg 25 pulsslag over der jeg pleier å gjøre. Det tok vel halvannen til to måneder å komme på det nivået der jeg skulle være, sier Bjøndalen som forklarer sommerens fysiske form på følgende måte:

– Hadde du gått på fylla i to måneder, så ville du vært i så dårlig form som jeg var. Når det gikk så mange uker som det gjorde, så var jeg sikker på at VM skulle ryke. Men nå har jeg fått trent bra igjen, så det er fortsatt muligheter, sier han.

– Jeg har hatt kniven på strupen

41-åringen innledet i dag sin 23. verdenscupsesong. Han ble nummer 11 på fellesstarten på Sjusjøen, og sa etterpå at han var sliten.

Bjørndalen

TILBAKE: Ole Einar Bjørndalen under søndagens fellesstart på Sjusjøen.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

I ettertid har han ikke problemer med å se at ting kunne vært gjort annerledes da han fikk problemer i sommer.

– I den første sykdomsperioden så trodde vi det var noe annet, og vi behandlet det ikke riktig. Jeg trente med sykdom i kroppen, og imunforsvaret mitt ble fullstendig brutt ned. Så jeg klarte ikke å komme meg opp igjen før til høsten.

Nå ser imidlertid ting langt lysere ut for veteranen. Han responderer bra på trester, og har lagt en bra treningshøst bak seg.

– Jeg har hatt kniven på strupen. Jeg har bare måtte trene og gjøre det jeg tror på. Jeg har prøvd å gjøre alt det jeg har tro på, så da har jeg hatt fremgang hele tiden, sier han.

Han legger ikke skjul på at han bruker sommeren som motivasjon til å ta frem det lille ekstra.

– Det som driver meg nå er jo det å klare å gå fort på ski etter det som skjedde i sommer. I VM er det ti dager der du skal være i form. Da er det ingen som bryr seg om du var syk i sommer. Det er i nuet, de ti dagene. Så det er ganske spennende. Jeg må makse frem til det. Alt annet er ganske uvesentlig.

Satser i spesialbygget trailer

Hans opplevelse fra i sommer viser kanskje noe av årsaken til at han er tidenes vinterolympier: den ekstreme treningsgleden og offerviljen.

Før OL i Sotsji flyttet Bjørndalen inn i en bobil for å optimalisere forberedelsene til lekene. Men det var ikke nok. Denne sesongen har han flyttet inn i en spesialbygget trailer, som gir ham både optimale trening- og restituasjonsmuligheter.

– Jeg tør nesten si at jeg aldri hadde vunnet i Sotsji om jeg ikke hadde investert i den bobilen. Jeg gjorde smarte valg med tanke på restitusjon, og det tror jeg var avgjørende. Det valget som jeg nå har gjort med å bygge denne traileren med optimale treningsmuligheter, tror jeg også er riktig for meg. Jeg kan trene med god kvalitet hele tiden, og det tror jeg gjør at jeg kan holde på med høy kvalitet ut karrieren.

Smørebussen til Bjørndalen

SMØREBUSS: Slik ser Bjørdalens nye trailer ut.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Blir treningsgleden borte?

Med 41 vintere på baken er det ingen tvil om at karrieren i sporet nærmer seg slutten. Men gleden er ikke borte.

– Hvis ikke kroppen stoppet deg, ville du fortsatt med skiskyting på toppnivå resten av livet?

– Ja, klart det, smiler Bjørndalen.

– Jeg kan vel ikke si at det er det beste som har skjedd meg. Men det å holde på med idrett og det å utvikle meg er spennende. Det er selvsagt mange andre ting som er spennende. Men det er dette jeg liker å holde på med, og det er dette jeg er god på. Når jeg våkner opp klokken sju hver dag, så er det bare å få i seg frokosten og komme seg ut på ski. Det er like spennende i dag som det var for 25 år siden, sier han.

Mange tenker nok at et VM på hjemmebane ville vært en fantastisk avslutning på en enestående karriere. Men ifølge Bjørndalen bruker han ikke mye energi på fremtiden.

– For noen år siden hadde jeg mange tanker om hva jeg skulle gjøre etter karriereslutt. Nå har jeg bestemt meg for ikke å bruke energi på det i det hele tatt. Nå skal jeg glede meg over hvert skirenn jeg går denne sesongen her. Om jeg bruker én måned eller tre, eller et år etter sesongen, så har jeg tid til det, sier han.

– Jeg er like motivert nå som da jeg var for 20 år siden. Jeg gleder meg til start.