NRK Meny
Normal

– Jeg er helt sikker på at toppidretten vil se helt annerledes ut om 20 år

Professor i idrettsetikk Sigmund Loland stiller seg kritisk til hvordan den rivende teknologiske utviklingen vil prege toppidretten. Han er skeptisk i kjølvannet av opplysningene som har kommet om den russiske bruken av xenongass.

Olympisk flagg ved inngangen til Sotsji-OL

– Toppidretten er i rivende utvikling, og det er veldig mange teknologiske og medisinske muligheter, sier Sigmund Loland til NRK. Illustrasjonsbilde fra åpningsseremonien til OL i Sotsji. Deltagerne har ikke noe med saken å gjøre.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Sigmund Loland

Sigmund Loland var ikke veldig overrasket da han hørte om den russiske bruken av xenon, og tror den teknologiske utviklingen vil endre toppidretten som vi kjenner den.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hvis teknologien og støtteapparatet blir viktigere enn utøveren, så er det klart at dette er noe helt annet enn det vi ønsker.

Slik formulerer Sigmund Loland seg på spørsmål om bruken av xenongass kan være med på å ødelegge idretten.

Diskusjonen har dukket opp etter det kom frem at russiske utøvere opererer i det som flere eksperter definerer som en gråsone. Ifølge en tysk dokumentar har russiske utøvere benyttet seg av denne teknologien i over ti år.

Loland er professor i idrettsetikk, og sitter i World Anti Doping Agency's (WADA) etiske råd. Han er bekymret for hvordan utviklingen i toppidretten vil endre idretten.

– Toppidretten er i rivende utvikling, og det er veldig mange teknologiske og medisinske muligheter, sier Loland til NRK.

– Er det stor fare for at den toppidretten vi kjenner i dag er annerledes enn den vi ser om 20 år?

– Det er jeg helt sikker på at den er. På noen måter vil den bli bedre. På andre måter vil den bli utfordret og bli et dårligere uttrykk for menneskelige ferdigheter og menneskelig eksellens.

– Typisk gråsoneteknologi

Loland er helt sikker på at teknologi vil være med på å prege toppidretten i større grad enn det vi ser i dag.

– Saken med xenongass viser bare hvordan teknologien blir viktigere. Det er helt klart at om toppidretten skal bevare sin sjel som arena for menneskelige ferdigheter, så må det settes noen tydelige grenser, sier Loland, som ikke ble overrasket over nyhetene om bruken av xenongass.

– Jeg ble ikke veldig overrasket da jeg hørte om det. En prøver de teknologiske mulighetene en har. Jeg synes dette er typisk gråsoneteknologi som vi skal være veldig på vakt mot.

Det er flere måter å begrense teknologien på, forklarer Loland, som samtidig mener at vi må passe oss for slike saker som har kommet frem nylig.

– Utstyrsbegrensninger er en mulighet. Dopingregler er en annen mulighet. Idretten jobber hele tiden med å definere sine prestasjoner, utdyper Loland som er tidligere leder i NIFs verdiforum og hatt ansvar for evaluering av nasjonalt og internasjonalt antidopingarbeid.

Fysiologiprofessor: – Bruken av xenongass er veldig, veldig unaturlig

Jostein Hallén er seksjonsleder ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole, og ekspert idrettsfysiologi. Han forklarer hvordan bruken av xenongass er annerledes enn bruken av høydehus og høydetrening.

– Det er gjort en en del forsøk på dyr som viser en økt EPO-produksjon. På samme måte som man får ved å være høyden.

–Så man kan sammenligne det med bruken av høydehus og høydetrening?

– Jeg vil ikke sammenligne det med bruken av høydehus og høydetrening. Xenon er en gass som knapt finnes i atmosfæren. Ved høydehus og trening, gjør man små endringer i gasser som naturlig finnes, utdyper Hallèn og forteller hvordan bruken av xenongass er å tøye strikken for hva som er naturlig.

– Her snakker vi om å innhalere kanskje 50 prosent xenon, og det er veldig, veldig unaturlig. Dette burde bli ulovlig hvis det gir tydelige effekter, men problemet blir å kontrollere dette, avslutter Hallèn.

Der Hallèn mener det er en vesentlig forskjell mellom bruken av høydehus og høydetrening og denne xenongassbruken, synes Peter Hemmersbach, laboratorieleder ved Norges Laboratorium for dopinganalyse, at dette er noe av det samme.

Hemmersbach: – Hvorfor har ikke vi plukket det opp?

Peter Hemmersbach

Peter Hemmersbach er laboratorieleder ved Norges Laboratorium for dopinganalyse.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Effekten med høydehus og Xenon vil nok være noe av det samme. Spørsmålet er, vil det være en graduell forskjell? Med høydehustrening vil man oppnå en økning av røde blodlegemer. Slik jeg har forstått det er det ikke noe annet med denne metoden, sier Hemmersbach til NRK.

– Er du overrasket over at ikke WADA har plukket opp dette tidligere?

Det er et vanskelig spørsmål, da kan man også si «hvorfor har ikke vi plukket det opp». Den tiden jeg blir overrasket over noe i denne sammenhengen, den tid er forbi. Det kommer tydelige frem at ikke mange har tenkt eller visst om dette her. Så får vi avvente å se hvor mye hold det er i disse teoriene.

Hemmersbach, som fortsatt er i Sotsji, understreker at dette er ukjent terreng og at man må forske videre på bruken av Xenon.

– Hvor pålitelige er studiene? Er det bare det russiske institutt som har gjort disse studiene. Jeg vet dessverre ingenting om dette. Det er WADA sitt ansvar i listekomiteen å undersøke dette nærmere, og det vil de gjøre.

Ledere i verdens antidopingbyrå (WADA) sa til WDR at de etter disse opplysningene vil diskutere xenoninhalering på neste møte.

Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid