Hopp til innhold

X Games

Oppsummert

 • 20.55: Snøbrett, Slopestyle, menn
 • 22.55: Snøbrett, Big Air, kvinner
 • 01.55: Friski, Big Air, menn
 • Direkte fra X Games, Aspen
 • Kommentatorer: Jonas Greve, Silje Norendal og Anders Backe
 • Kleveland vant Knuckle Huck

  Snowboardstjernen Marcus Kleveland endte med to gull og en sølv i årets X-Games i Aspen. Han avsluttet helgen med seier i Knuckle Huck.

  Lørdag vant han Big Air med et trick som ikke er gjort før. Søndag ledet han slopestyle før Mark McMorris med konkurransens aller siste forsøk skjøv ham ned til sølvplass.

  Et par timer senere var han tilbake på toppen av resultatlista i Knuckle Huck, som var siste øvelse for snowboarderne. Han vant foran islendingen Halldor Helgason og amerikanske Dusty Henricksen.

  I slopestyle tok Kleveland ledelsen i sitt fjerde og siste forsøk, som var konkurransens nest siste, men så ble han overtruffet av canadiske McMorris, som ble belønnet med gullet.

  McMorris ledet lenge foran Kleveland, men i fjerde forsøk skjøv Mons Røisland sin norske landsmann ned til tredjeplass.

  Kleveland svarte med en nedfart som fikk ham til topps på listene, men så slo McMorris tilbake. Røisland endte med bronse.

  Kleveland har nå 13 X-Games-medaljer, hvorav åtte har vært av edleste valør.

  Natt til mandag norsk tid var det også Big Air for friskikjørerne, og Birk Ruud endte med bronse, slått av amerikanske Mac Forehand og canadiske Teal Harle. (NTB)

  Marcus Kleveland
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • X Games legges ned i Norge

  Stortinget sa nei til å utbetale 15 millioner kroner til X Games i Norge. Det betyr altså at det ikke blir noen konkurranser i landet.

  Det var Fremskrittspartiet som fremmed forslaget om å bevilge 15 millioner, og fikk støtte fra Venstre, Høyre, KrF og MDG.

  Men regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, samt SV, stemte mot. De hadde flertall, og dermed blir det ingen X Games i Norge.

  – Vi kontakter departementet umiddelbart for en styrt avvikling av X Games i Norge, sier Henning Andersen, daglig leder i selskapet som organiserer arrangementet.

  X-Games Hafjell, snowboard slopestyle
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Nei til X-Games-støtte i kulturkomiteen på Stortinget

  Frps forslag om tilskudd på 15 millioner til X-Games fikk nei i Stortingets familie- og kulturkomité torsdag. X-Games-sjefen sier de nå klamrer seg til håpet om å kunne arrangere.

  – Vi er ikke overrasket over det, sier Henning Andersen, daglig leder for selskapet som står bak X-Games Norge, i en e-post til NRK.

  Han sier likevel at kvalifiseringen på Dombås 11.–13. mars vil gå som planlagt. De har varslet utøverne og satt opp pengepremier.

  – Vi hadde selvsagt håpet å kunne gi dem en billett til X-Games Norway neste år. Problemet er å avholde en kvalifisering til en konkurranse som høyst sannsynligvis ikke finner sted, sier X-Games-sjefen.

  I starten av februar i år varslet Kulturdepartementet i et brev at regjeringen trekker støtten til X-Games. Fremskrittspartiet fremmet da et forslag om at det må utbetales et tilskudd på 15 millioner kroner til arrangementet.

  Det ble torsdag ikke vedtatt i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Flertallet, med medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, stemte imot.

  Debatt og votering på Stortinget om pengestøtten er satt til 10. mars, dagen før kvalifiseringen på Dombås.

  – Vi får klamre oss til håpet og at fornuften, ikke ideologien, seirer til slutt, sier Andersen til NRK. (NTB/NRK)

  Winter X Games
  Foto: Kelsey Brunner / AP
 • X-games til Dombås

  Det blir X-Games kvalik på Dombås i mars. Det bestemte X-Games Norway i dag. Her kan deltakarane kvalifisere seg til X-Games på Lillehammer neste år.
  Det har lenge vore tvil om Dombås-rennet skulle bli noko av, sidan regjeringa trakk tilbake pengane til arrangementet – og bad dei først bruke opp midlar dei ikkje brukte i fjor.

  Snøbrettstjerna Marcus Kleveland er glad. – X Games-kvaliken på Dombås er viktig fordi da får vi park med internasjonal standard på Dombås. I fjor brukte vi den langt utpå våren. Parken gir rekruttering og kvaliken gir plassar til X Games Norway, seier Marcus Kleveland,

  Marcus Kleveland på Winter X Games slopestyle-banen på Buttermilk i Aspen
  Foto: Kelsey Brunner / AP
 • Ber X Games-deltakere avvente Norge-reise

  I utgangspunktet skal X Games-kvalifiseringen foregå på Dombås fra 10. til 13. mars. Den norske arrangøren har imidlertid bedt deltakere om å avvente å bestille billett til Norge.

  Det kommer frem i en e-post som er sendt ut til deltakerne.

  For det pågår nå en debatt på Stortinget om X Games skal arrangeres på Lillehammer i 2023 eller ikke.

  Det understrekes at de er positive med tanke på å arrangere mesterskapet, men at ingenting er sikkert per dags dato.

  Winter X Games
  Foto: Kelsey Brunner / AP

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

 • To nye svenske langrennsutøvere koronasyke

  De svenske langrennsløperne Johanna Hagström og Emil Persson har begge blitt smittet av korona.

  For Hagström betyr det at hun ikke kommer til å stille på startstreken i helgens verdenscup i Gällivare.

  – Det er så klart ekstremt surt siden jeg så fram til verdenscup på svensk jord. Men det er bare å akseptere det, forsøke å bli frisk og håpe at jeg kan være klar til å konkurrere igjen snart, sier hun.

  Hagström forteller ifølge Sveriges Skiforbund at hun kjenner på milde forkjølelsessymptomer.

  Jonna Sundling, Frida Karlsson og Linn Svahn er også koronasyke, og det er allerede klart at Sundling ikke kommer til å gå noen renn denne helgen.

  I forbindelse med åpningsrennene i Ruka sist helg testet også William Poromaa positivt for covid. Han er ikke med i troppen til rennene i Gällivare.

  Det er heller ikke Persson, som opplyste om sin positive koronatest på Instagram onsdag. (NTB/NRK)

  Johanna Hagström
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Sverige utslått i kampen om vinter-OL i 2030

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) vraket Sverige som arrangør av vinter-OL i 2030 og bekrefter at 2030-kandidaten blir de franske alper.

  – Det svenske prosjektet la fram en imponerende visjon om å arrangere de mest bærekraftige lekene i historien. Prosjektet var teknisk utmerket, men kommisjonen føler det må jobbes mer med å få større støtte fra både myndighetene og næringslivet. Kommisjonen har også sine tvil om deres foreslåtte finansieringsstrategi, sa lederen for IOCs kommisjon for framtidige olympiske leker Karl Stoss på en pressekonferanse onsdag.

  I Frankrike planlegges det for OL i alpene, mens det er Salt Lake City som søker på vegne av USA i 2034.

  Hvem som skal arrangere OL i 2030 og 2034 blir først endelig bestemt neste sommer. Salt Lake City var eneste søker for vinter-OL i 2034. (NTB)

  Salt Lake 2002
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Hegerberg delvis friskmeldt til viktige landskamper

  Ada Hegerberg er skadefri og klar for nasjonsligakampene mot Portugal og Østerrike. Likevel kan to ganger 90 minutter være mye å be om.

  – Hun har ikke spilt med full trøkk i alle kamper, så noe hensyn må vi ta. Men hun er fit for fight og klar. Hun har spilt flere minutter nå og fått bygd seg opp sakte, men sikkert, sa landslagstrener Leif Gunnar Smerud på en presseseanse etter onsdagens trening.

  Hegerberg har vært skadeplaget og ikke spilt for landslaget siden tapet for Japan i VM-åttedelsfinalen 5. august. Tidligere i høst var hun flere ganger ute av Lyons tropp, men har scoret i klubbens to siste kamper.

  – Jeg har hatt en frustrerende høst. Vi har hatt progresjon og belastningsstyring i Lyon, og det har gått veldig bra. Jeg føler at jeg har makset situasjonen med den spilletiden jeg har fått, sa Hegerberg.

  For to uker siden prikket hun også inn sitt 60. mesterligamål i 9-0-seieren over Slavia Praha.

  – Jeg har scoret mål igjen og føler meg «sharp». Jeg er på et veldig godt sted nå og vet at det kommer kun til å gå bedre. (NTB)

  Damelandslaget i fotball
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal