Hopp til innhold

WTA dropper turneringer i Kina: – Tviler stort på at hun er fri

Kvinnenes tennisforbund (WTA) vil ikke arrangere tennisturneringer i Kina eller Hongkong på grunn av situasjonen til den tidligere verdenseneren Peng Shuai.

Den kinesiske tennisspilleren Peng Shuai

FORSVANT: Den kinesiske tennisstjernen Peng Shuai forsvant fra offentligheten etter at hun anklaget Kinas tidligere visestatsminister Zhang Gaoli for seksuelt overgrep.

Foto: Andy Brownbill / AP

Shuai la 2. november ut en melding på Weibo, kinesernes svar på Twitter. Der anklaget hun Kinas tidligere visestatsminister Zhang Gaoli for seksuelt overgrep for ti år siden.

35-åringen forsvant i etterkant fra offentligheten og innlegget hennes ble fjernet. Kinesiske myndigheter har også sensurert alle diskusjoner rundt temaet.

Etter den tid ble hun ikke sett offentlig før hun dukket opp på en tennisturnering for ungdom i Beijing over to uker senere. Hun ble også avbildet på en restaurant.

Senere ble det kjent at hun hadde vært i en 30 minutter lang samtale med Den internasjonale olympiske komité (IOC). Der gjorde hun det klart at hun er i sikkerhet og har det bra.

– Tviler på at hun er fri

Likevel sier WTA-direktør Steve Simon at han er usikker på om hun er trygg.

Steve Simon

TVILER: WTA-direktør Steve Simon er er usikker på om Peng Shuai er trygg.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters

– Kinesiske tjenestepersoner har fått muligheten til å avslutte denne sensuren, bevise at Peng er fri og i stand til å snakke uten innblanding eller trusler, og etterforske påstanden om seksuelle overgrep på en fullstendig, rettferdig og transparent måte, skriver han i en pressemelding.

– Myndighetene i Kina har ikke tatt saken på en troverdig måte. Selv om vi vet hvor Peng er, tviler jeg stort at hun er fri, trygg og ikke utsatt for sensur, tvang og trusler, skriver Simon.

Støtte fra tennisstjerner

Han sier de ikke ønsker å be deres utøvere spille i Kina.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan jeg kan be våre idrettsutøvere om å konkurrere der når Peng Shuai ikke har lov til å kommunisere fritt og tilsynelatende er blitt presset til å motsi påstanden sin om seksuelle overgrep, skriver Simon.

– Gitt situasjonen vi er i nå, er jeg også veldig bekymret for risikoen som våre spillere og ansatte kan møte hvis vi skulle avholdt turneringer i Kina i 2022.

Flere tennisstjernen har vist sin støtte for Peng Shuai. Blant annet har Serena Williams lagt ut et bilde av Peng på Twitter der hun bruker emneknaggen #whereispengshaui.

Den amerikanske tennisspilleren Serena Williams er en av mange som har postet støtte-erklæringer til den kinesiske idrettsstjernen Peng Shuai

STØTTE: Den amerikanske tennisspilleren Serena Williams er en av mange utenfor Kina som postet støtteerklæringer til Peng Shuai da hun forsvant.

Foto: Skjermdump

Støtte fra herrestjerner

Flere mannlige tennisspilleren har tidligere uttalt at de har støttet WTAs trussel om å ikke spille turneringen i Kina. Blant annet har verdensener Novak Djokovic stilt seg bak forslaget.

– Jeg hørte at WTA er villig til trekke seg ut fra alle turneringer i Kina om ikke ting løser seg. Det støtter jeg 100 prosent, sa Novak Djokovic under ATP-sluttspillet.

ATP Finals

STØTTER: Novak Djokovic har tidligere stilt seg bak forslaget om å ikke spille turneringer i Kina.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Han mener det ville være rart å spille turneringer i Kina slik situasjonen er nå.

– Vi må forene oss, stå sammen og vise at det ikke er mulig å overse dette. Det er ikke bare noe som angår Kina, men hele tennisverdenen. Hun fortjener vår støtte i denne saken, sier Djokovic, kvelden før han skal spille semifinale i ATP-sluttspillet.

Også Casper Ruud uttalt seg om Peng-saken etter semifinaletapet i ATP-sluttspillet i Torino 20. november.

– Vi er alle bekymret og tenker på henne. Vi håper at hun har det bra, og at vi hører fra henne snart. Jeg har ikke fulgt saken detaljert, men det er en av de mest alvorlige sakene i idrettsverden i øyeblikket, sa Ruud til NTB.

EU-krav

Simon er ikke den eneste som sådd usikkerhet rundt Pengs sikkerhet. Blant annet har EU krevd at Kina framlegger sikre bevis på at Peng har det bra.

– Vi har sett Peng Shuais antatte uttalelser og opptak fra hennes offentlige opptreden. Men anklagene om overgrep og at hun ikke har blitt sett på to uker, er fortsatt svært bekymringsfulle, sa talsperson Nabila Massrali til nyhetsbyrået AFP for en uke siden.

Før Peng dukket opp på igjen sa Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian at Kina måtte la Peng få fortelle offentlig hva som har skjedd med henne.

Le Drian sa ifølge Reuters at saken kan få diplomatiske konsekvenser dersom Kina ikke rydder opp.

Siste nytt

 • Her havnet svensken: – Det er imponerende

  De to norske lagene hadde full kommando på lagsprinten i Lahti. Og det norske førstelaget var umulig å slå med Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo. Klæbo var overlegen i avslutningen igjen og sikret seieren for Norge 1. Italia tok andreplassen foran det norske andrelaget.

  Men det gikk ikke like knirkefritt for alle lagene, og halvveis i rennet lå plutselig det svenske andrelaget og Oskar Svensson i nettet utenfor løypa.

  – Jeg skjønner fortsatt ikke helt hva som skjedde. Skiene forsvant under føttene og i det neste sekundet lå jeg i nettet, forklarer Svensson til NRK og fortsetter:

  – Det var litt sjukt. Jeg fikk hjelp av en funksjonær som kom for å hjelpe meg. Det var vanskelig å komme seg opp derfra.

  Harald Østberg Amundsen på det norske andrelaget fikk med seg hva som hadde skjedd på storskjermen etter å ha vekslet med Sindre Bjørnestad Skar.

  – Det er imponerende å komme seg ut der i utgangspunktet. Det er alltid noe trøbbel med svenskene, sier Amundsen med et smil om munnen.

  – Hvorfor er det sånn?

  – De blir stressa og klarer ikke å ha lave skuldre og gjør feil i pressa situasjoner. Det gjentar seg mange ganger, spøker Amundsen.

  Klæbo mener det ikke var noe galt eller skummelt med løypa.

  – Nei, nei. Det er løst og slush bare. Det er ikke noe farlig. Det er bare å holde seg på bena. Det er kanskje den minst farlige løypa vi går i verdenscupsirkuset. Det er lite plasser å slå seg på her, sier Klæbo.

 • Uno-X-rytter veltet stygt i Belgia

  Uno-X-rytter Anders Skaarseth gikk i bakken og traff fortauskanten i høy fart med rundt seks mil igjen av endagsrittet E3 Classic i Belgia fredag.

  Skaarseth satt på kanten av hovedfeltet da han plutselig skled ut. Lillehammer-syklisten falt av sykkelen og gikk rett i en fortauskant med kneet først. I etterkant holdt han seg til beinet og så plaget ut.

  Skaarseth er en av Uno-X-lagets beste klassikerryttere og vil være en viktig brikke i vår.

  Det gjenstår fem mil av rittet i Harelbeke.

  (©NTB)

   Anders Skaarseth
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kalvå om Sundling-rykket: – Har ikke sjans

  Lagsprinten i Lahti skulle handle om to lag, Norge 1 og Sverige 1. Det norske førstelaget med Julie Myhre og Anne Kjersti Kalvå satte opp et høyt tempo gjennom hele rennet, men det svenske førstelaget nektet å gi slipp.

  Ut på sisterunden gikk Anne Kjersti Kalvå og Jonna Sundling ut sammen, og Kalvå gjorde sitt for å få en luke. Men i den nest siste bakken viste Sundling hvorfor hun er verdensmester på sprint.

  Sundling fikk raskt en stor luke da hun rykket og sikret seier for Sverige 1. Kalvå sikret inn til andreplass for det norske førstelaget.

  Etterpå var hun litt skuffet over at hun ikke klarte å rykke fra svensken.

  – Det var mange som hengte på lenge, så jeg ble litt utålmodig. Det var kortet jeg hadde i dag og jeg måtte spile på det. Når hun henger på så lett og hun har det sisterykket, så har jeg ikke sjanse på henne, sier Kalvå til NRK.

  Jonna Sundling gliser da VGs reporter trekker frem at det så ut som hun koste seg i ryggen på Kalvå.

  Svensken smiler bekreftende og sier hun selv har for vane å dra opp tempo, så det kjennes kjentes godt å ligge bak.

  Tyskland tok tredjeplassen, mens Norge 2 ble til slutt nummer syv.

  FIS Cross Country World Cup
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste