NRK Meny
Normal

Woods-lege tiltalt for dop-smugling

Legen Anthony Galea, som har behandlet flere av verdens største idrettsstjerner, kan vente seg fengselsstraff for blant annet å ha smuglet doping.

Tiger Woods

Idrettslegen Anthony Galea, som blant annet har behandlet Tiger Woods, kan bli fengslet for dop-smugling.

Foto: AP

51 år gamle Galea står nå tiltalt for flere lovbrudd, ifølge avisen New York Times. Han skal blant annet ha smuglet ulovlige medisiner ment for dopingbruk, deriblant veksthormonet actovegin, inn i USA. Actovegin er et dopingmiddel som utvinnes fra kalveblod. Dette hadde altså Galea i bagasjen da han ble stoppet på grensen mellom USA og Canada i september.

Han skal også ha løyet for tollvesenet, være tiltalt for svindel og for planlegging av flere lovbrudd.

Bruker veksthormoner på seg selv

Galea ble arrestert i oktober 2009, etter at FBI hadde funnet mistenkelige dokumenter på Galeas datamaskin, der flere profesjonelle idrettsutøvere var nevnt.

Stjernelegen Galea har tidligere behandlet storheter som golfikonet Tiger Woods, baseball-stjernen Alex Rodgiguez, sprinteren Donovan Bailey og OL-mester i svømming, Dara Torres. Han har også brukt veksthormoner på seg selv i 10 år.

Woods avhørt

Galea har, ifølge New York Times, sagt at han tidligere har gitt Woods en lovlig behandling for en kneskade, mens Rodriguez fikk behandling for en betennelse. Avisen har tidligere skrevet at det er på det rene at Galea besøkte Woods fire ganger hjemme i februar og mars i fjor, for å gi ham behandling for kneskaden.

Begge de to har tidligere innrømmet at de har blitt behandlet av Galea, men benektet at de har mottat prestasjonsfremmende midler. Woods har også blitt avhørt i saken mot Galea.

- Har gitt utøvere dop

Dette er imidlertid bare to av de over 20 profesjonelle utøverne Galea har hatt på sin behandlingsliste mellom juli 2007 og september 2009. Mange av disse utøverne har, ifølge tiltalen, ha blitt behandlet med veksthormoner og andre prestasjonsfremmende dopingmidler.

Galea er fratatt legelisensen sin, og kan ifølge en canadiske avisen Toronto Sun bli meget hardt straffet. Den mest alvorlige tiltalen, smugling, har ifølge avisen en strafferamme på 20 års fengsel.

Stjernelegens tidligere assistent ble også arrestert i fjor høst, etter at politiet fant mengder medisinsk utstyr og forbudte stoffer i bilen hennes. Det er ventet at hun vil vitne mot sin tidligere sjef i rettsaken.

Datoen for neste møte i retten er foreløpig ikke satt.

Siste nytt

 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08