Hopp til innhold

Wimbledon trues av stjerneflukt – Djokovic støtter poengstripping

Wimbledon vil ikke slippe til russiske eller hviterussiske spillere og møter sterk motbør fra spillernes organisasjoner og Novak Djokovic. Nå vurderer flere tungvektere om de i det hele tatt skal gidde å møte opp til turneringen.

Naomi Osaka, Lesja Tsurenko, Iga Swiatek

FLUKT: Naomi Osaka (til venstre) mener Wimbledon blir betydningsløst og heller mot å droppe turneringen. Lesja Tsurenko og Iga Swiatek (t.h.) er uenig.

Foto: NTB

– Jeg vil ikke kalle det poengløst, men ...

Tidligere verdensener Naomi Osaka (24) lar det henge litt i luften. Hun innrømmer at hun heller mot å droppe den ikoniske Grand Slam-turneringen. Motivasjonen er ikke den samme når hun ikke kan kjempe om 2000 poeng.

– Det føles som Wimbledon uten poeng blir en utstilling. Jeg vet det ikke er slik, sant? Men i hodet føles det slik. Når jeg føler at noe er en utstilling, så klarer jeg ikke å gi 100 prosent, sier Osaka etter å ha tapt den 1.-runden av French Open her i Paris.

France Tennis French Open

USIKKER: Naomi Osaka motiveres av poengene.

Foto: Christophe Ena / AP

Amerikanske Reilly Opelka (24) har uttrykt lignende synspunkt, mens italieneren Fabio Fognini (34) sier det frister mer med ferie om pengene og poengene reduseres og forsvinner.

Beslutningen fordømmes

Årsaken er en betent strid som utspilles i toppen av tennisverdenen. Roten til konflikten er krigen i Ukraina. Tennis er en av de få idrettene der russiske og hviterussiske utøvere har kunne utøve yrket sitt tilnærmet normalt.

Det mest merkbare er at de spiller uten flagg.

Wimbledon er første turnering som har utestengt russiske og hviterussiske spillere utenom i landslagssammenheng. Herrenes utøverorganisasjon (ATP) og kvinnenes utøverorganisasjon (WTA) motsetter seg arrangørens standpunkt.

Som svar på Wimbledons avgjørelse har ATP og WTA fjernet de dyrebare rankingpoengene som deles ut i turneringen.

Djokovic glad for ATP-valg

– Intensjonen er god, men utførelsen er helt håpløs, mener Osaka.

Novak Djokovic la ingenting imellom etter hans første kamp mandag kveld:

– Jeg har snakket med ledelsen og presidenten i ATP og noen av styremedlemmene. Jeg er glad for at spillere og ATP gikk sammen og viste til Grand Slam at når det skjer en feil, og det var det fra Wimbledon, så må det skje noe, sier herrenes verdensener.

France Tennis French Open

HARDT UT: Novak Djokovic feller en knallhard dom over Wimbledons beslutning.

Foto: Michel Euler / AP

Han anklager den britiske storturneringen for svak kommunikasjon og mener de ikke har strukket seg langt nok for å snakke med spillerne.

Jeg støtter spillerne og fellesskap, og det vil jeg alltid gjøre, sier Djokovic, som vil delta selv om han ikke får kjempe om poeng.

På den andre siden fordømmes utøverorganisasjonens beslutninger av ukrainske spillere.

Ber om større forståelse

Lesja Tsurenko (32) uttrykte seg med stor skuffelse etter å ha spilt mandagens åpningskamp på Philippe Chatrier. Delvis fordi verdensener, Iga Swiatek (20), ble altfor sterk. Men mest av alt frustrasjon over at poengene fjernes.

Lesja Tsurenko

OPPGITT: Ukrainske Lesja Tsurenko.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

– Jeg vet ikke om jeg kan be spillere bry seg mer, men jeg skulle ønske jeg kunne merke det hos spillerne, WTA, ATP. Jeg skulle ønske toppspillerne brydde seg mer og viste en større forståelse for det som foregår, sier Tsurenko.

Personlig syns hun det er tøft å være til stede i Paris, spesielt når hun føler på manglende støtte fra andre spillere og spillerorganisasjonen. Synspunktene sine har hun gjentatte ganger klargjort for WTA uten å få gehør.

Polske Swiatek (20) møter pressen med et ukrainsk symbol på brystet et par timer senere. Hun er uenig med Osakas fremstilling av Wimbledon som en utstillingsturnering uten poengene, men mener utfallet bærer preg av konflikten blant tennistoppene.

– Alle har sprikende synspunkter. Det kan man kjenne i garderoben, så det er ganske tøft, sier Swiatek.

France Tennis French Open

DOMINERER: Iga Swiatek er verdens beste spiller i øyeblikket. Hun spilte med en caps med en liten detalj for å markere støtte til Ukraina. Polske Swiatek gikk enkelt videre til 2. runde.

Foto: Thibault Camus / AP

– Det ville vært flott om de som tar beslutningene, tok beslutninger som fører til at Russlands aggresjon stanser, sier Swiatek kryptisk, før hun legger til:

– Men jeg vet ikke om jeg kan si så mye mer.

Tidligere verdensener, hviterussiske Viktoryja Azarenka, er heller ikke snakkesalig og er redd for at media skal vri ordene hennes ut av kontekst.

– Det er som det er. Sier jeg én ting, blir det kritisert. Sier jeg noe annet, blir det kritisert. Jeg vil ikke sette meg selv i fokus. Jeg vil gjøre det jeg tror er riktig, hvordan kan jeg hjelpe mennesker, og til syvende og sist, jeg er her for å gjøre jobben min, sier Azarenka.

Poengløst

Grand Slam-turneringene Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open er de definitivt viktigste turneringene for spillerne i løpet av året. De deler ut mer enn dobbelt så mange poeng for seier som den prestisjetunge Masters-serien.

For å gi en pekepinn: Kvartfinale-exit gir mer poeng enn seieren til Casper Ruud i ATP-turneringen i Genève. 360 mot 250.

Det ironiske er at spillere som tok få poeng i fjorårets Wimbledon kan bli «vinnerne» når det ikke deles ut poeng i årets versjon. Hvert år oppdateres rankingen etter at de samme turneringene er spilt. De gamle poengene forsvinner og man går enten i pluss eller minus, avhengig av om man gjøre det bedre eller dårligere.

ATP 250 - Geneva Open

RUSSISK STJERNE: Daniil Medvedev er tilbake fra skade og klar for å ta opp kampen om tennistronen.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Djokovic får ingen mulighet til å forsvare de 2000 poengene han tok i fjor. Han mister dermed poengene. Da sier det seg selv at Daniil Medvedev, som kun tok 180 poeng, kommer bedre ut av regnestykket. Potensielt kan verdenseneren etter Wimbledon være russisk uten å ha spilt storturneringen.

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener likevel at avgjørelsen er riktig.

– Wimbledon viser moralsk ryggrad på et nivå resten av tennisen dessverre ikke er i nærheten av. Skal man ha sanksjoner, så må man ikke bare mene det, men også gjøre det, sier Saltvedt og legger til:

– Og om dette gir utslag som at en russer ender med å få en form for fordeler av dette, så er det uansett ikke vesentlig.

Kommentatoren mener det eneste som teller for det meste av verden, er at vinnerne ikke kommer fra Russland eller Hviterussland.

– Og Naomi Osaka og alle andre bør tenke på den type solidaritet mer enn noe annet, mener Saltvedt.

Siste nytt

 • Hovland-drama i Ryder Cup: Drømmestart ble etterfulgt av slag i plastpose

  Viktor Hovland innledet Ryder Cup med et kunstslag som ble betegnet som å slippe ut av fengsel. Deretter slo han ballen rett i en plastpose.

  Hovland spiller sammen med svenske Ludvig Åberg i foursome-kampene som innleder prestisjetunge Ryder Cup fredag morgen. Duoen spiller i den andre av fire kamper, og spillerne slår annenhver gang på samme ball.

  Nordmannen slo ut på det første hullet. Deretter makker Åberg brennhete Hovland et vanskelig utgangspunkt på kanten av greenen før det tredje slaget. Det taklet Hovland på aller beste vis. Han valgte å chippe på den ujevne greenen og lyktes perfekt. Ballen gikk rett i hullet.

  – Se på det slaget! Han er jo egentlig helt i fengsel! Man on a mission, ropte Viaplays kommentatorduo etter drømmetreffet fra langt hold.

  Hovland var imidlertid ikke ferdig med å skape drama. Oslo-gutten fulgte opp på det andre hullet, men ikke uten dramatikk. Nordmannens innspill endte med at ballen landet i en plastpose tilhørende en tilskuer. Det er sjelden vare.

  Makker Åberg fikk droppe og slo ballen inn på greenen. Deretter var det duket for Hovland-show igjen. Nordmannen senket den påfølgende lange putten til ellevill jubel fra publikum.

  På hull nummer tre var Åberg og Hovland igjen i trøbbel, men igjen hentet Hovland fram et praktfullt slag inn på greenen. Ballen traff flaggstolpen ved hullet og la seg til ro rett ved hullet. Det forhindret uansett ikke at amerikanerne tok ett hull tilbake.

  Etter tre hull leder Hovland og Åberg med ett hull på sine amerikanske motstandere Brian Harman og Max Homa.

  Ryder Cup arrangeres vekselvis i Europa og USA. USA har ikke vunnet i Europa siden 1993.

  Italy Ryder Cup Golf
  Foto: Andrew Medichini / AP
 • Ukraina i brev til Uefa-medlemmer : – Det betyr støtte til russisk terror

  Det ukrainske fotballforbundet ber i et brev til alle Uefas medlemsland om ikke å stille til kamp mot russiske ungdomslag.

  Uefas beslutning tidligere i uken om å tillate Russland å stille med U17-landslag i mesterskap fra neste år har vakt sterke reaksjoner. Flere land – deriblant Norge, Danmark, Sverige og England – har gjort det klart at det ikke er aktuelt å la sine ungdommer spille mot russiske lag mens krigen i Ukraina pågår.

  Uefas styrevedtak kom overraskende på mange av medlemslandene, og ifølge BBC skal det heller ikke ha vært enstemmighet på tirsdagens møte.

  I sitt brev til de 54 andre nasjonale forbundene skriver det ukrainske forbundet at en reintegrering av russiske lag på ungdomsnivå vil bety «støtte til den russiske terroriststaten og til alle de forbrytelser den har begått i Ukraina».

  Norges Fotballforbund (NFF) gjorde det torsdag klart at det ikke er aktuelt å endre sin politikk overfor Russland, selv om det dreier seg om ungdommer.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår, sa fotballpresident Lise Klaveness.

  Uefa-president Aleksander Ceferin har begrunnet vedtaket nettopp med at barn og ungdommer ikke skal lastes for Russlands aggresjon i Ukraina.

  – Ved å utestenge barn fra våre turneringer vil vi ikke bare unnlate å sikre deres grunnleggende rett til en helhetlig utvikling, men direkte utsette dem for diskriminering, uttalte Uefa-president Aleksander Ceferin onsdag.

  Ceferin
  Foto: Alessandra Tarantino
 • Kolstad fikk det tøft og tapte klart for Zagreb i mesterligaen

  Kolstad tapte med klare 20-31 borte mot Zagreb i mesterligaen håndball. En elendig avslutning av 1. omgang ødela.

  Kolstad var i føringen innledningsvis og ledet etter vel halvspilt første omgang på 9-10, men så klarte hjemmelaget å gjøre åtte mål til 17-10 uten at Kolstad klarte å score et eneste mål de siste tolv og ett halvt minutt av 1. omgang.

  Zagreb fortsatte å dominere også etter hvilen, og Kolstads første mål i 2. omgang kom etter fire minutter på 19-10.

  Islendingen Sigvaldi Gudjonsson var det eneste lyspunktet hos Kolstad. Kantspilleren stoppet på elleve mål.

  (©NTB)

  Håndball: Avkast for REMA 1000-ligaen 2023/24
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste