Skremt av spøkelseskamp og annet lureri

4. august kunne oddsspillere sette penger på en fotballkamp som aldri ble spilt. Eksempler som dette bekymrer kulturministeren, som torsdag skrev under på en europeisk konvensjon for å bekjempe kampfiksing.

Thorhild Widvey

Det så førstt ut til at kampen mellom Deportiva Ponferradina og Freamunde 4. august i år endte 1-2. I realiteten ble den aldri spilt, og slik kampfiksing bekymrer kulturminister Thorhild Widvey.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB Scanpix

Torbjørn Jagland Thorhild Widvey signering kampfiksing

Generalsekretær Torbjørn Jagland i Europarådet hilste på kulturminister Thorhild Widvey da sistnevnte hadde signert den nye konvensjonen mot kampfiksing torsdag.

Foto: Catharina Munthe / Kulturdepartementet

– Fantasien setter ingen grenser for hva man kan komme opp med, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) når hun får høre om det siste eksempelet i rekken av kampfiksing i Fotball-Europa – en ekte «spøkelseskamp».

Torsdag deltok hun på en konferanse i regi av Europarådet der hun på vegne av Norge signerte en ny konvensjon som skal bekjempe kampfiksing.

De europeiske statsrådene er enige om at det kreves drastiske grep for å ta knekken på det stadig voksende problemet med kampfiksing, og at det best løses ved samarbeid over landegrensene. I tillegg erkjenner Widvey at idretten ikke kan løse dette problemet alene.

– Det er utrolig viktig med et sterkt samarbeid mellom offentlige myndigheter og idretten for å bekjempe kampfiksing, sier hun.

Avslørte «spøkelseskamp»

Et ferskt eksempel på kampfiksing viser hvor innfløkt dette kan være.

I ukene før den europeiske fotballsesongen startet i høst, ble det spilt tusenvis av treningskamper på kort tid. Svært mange av dem kunne man også sette penger på via spillselskaper.

En av disse var kampen mellom det spanske nivå 2-laget Deportiva Ponferradina og Freamunde fra Portugal 4. august i år klokken 10. Ifølge fotballnettsteder som oppdaterte resultatet endte kampen 1-2, og flere spillselskaper tilbød også kundene å spille på kampen.

I ettertid har det imidlertid blitt avslørt at kampen aldri ble spilt.

– Her er det mest sannsynlig en utro tjener hos selskapet som leverer live-odds-strøm. Han har da funnet opp en kamp som han rapporterer om hjem, sier Ole Morten Bratberg, som er teamleder for oddssetterne til Norsk Tipping.

Selv om det norske selskapet ikke tilbød spill på denne kampen, har de registrert den merkverdige episoden. Bratberg forteller at slike spøkelseskamper har vært registrert ved noen få tilfeller tidligere, men da i Afrika.

Denne gang var det to europeiske klubber relativt høyt oppe i ligasystemet som ble rammet.

– Dette var i begynnelsen av august hvor det spilles treningskamper omtrent hele tiden, og av veldig ulik karakter. Det er noe skumle greier, og derfor har vi noen ekstra varsellamper på denne typen kamper, sier han.

Hvor mye kampfiksing som går under spillselskapenes radar, er vanskelig å anslå.

– Det samme kan i prinsippet ha skjedd også i andre kamper, men uten at det har blitt oppdaget, sier Bratberg.

Kan bli kampfiksingsenhet

Det er snart to år siden den forrige regjeringen vedtok handlingsplanen for bekjempelse av kampfiksing. Det skjedde blant annet som følge av kampfiksingsskandalen som ble rullet opp sommeren 2012.

Der har både idrettsforbundet, fotballforbundet, lotteritilsynet og Norsk Tipping forpliktet seg til å gjennomføre et sett med tiltak.

Ifølge Norsk Tipping har de snart gjennomført alle tiltakene, og kulturministeren er godt fornøyd med hvordan handlingsplanen har fungert i Norge så langt.

Det fremholdt hun også under sitt innlegg på Europarådets konferanse.

Neste steg for Norge er trolig å opprette en nasjonal enhet mot kampfiksing – ikke ulik den Ap-representantene Rigmor Aasrud, Hadia Tajik og Hege Haukeland Liadal foreslo i juni.

– Formen og plasseringen av denne plattformen i Norge har vi ikke tatt stilling til, men det skal vi komme tilbake til. Dette skal vi gjøre i tett samarbeid med aktørene hjemme i Norge, sier Widvey.

Siste nytt

 • Ruud videre i ATP-turnering

  Casper Ruud tok seg videre til 2. runde i ATP-turneringen i Hamburg etter å ha vunnet over nederlandske Robin Haase med 2-1 i sett i tirsdagens kamp på rødgrusen. Settsifrene ble 6-3, 3-6 og 6-1. I 2. runde venter russeren Andrej Rublev.

  Casper Ruud i Wimbledon.
  Foto: Tim Ireland / Ap / NTB scanpix
 • Christiansen til VM-finale på 800 m

  Henrik Christiansen er klar for finale på 800 meter fri i svømme-VM i Gwangju i Sør-Korea.

  Han fikk tiden 7.46,46, som var femte beste tid, og var 0,83 sekunder bak italieneren Gregorio Paltrinieri, som var best.

  Finalen går onsdag.

  Henrik Christiansen
  Foto: Kim Hong-ji / Reuters
 • Ronaldo slipper siktelse

  Cristiano Ronaldo blir ikke siktet etter å ha blitt anklaget for voldtekt, bekrefter statsadvokaten i Clark County på Twitter. Ronaldo har vært under etterforskning etter at amerikanske Kathryn Mayorga hevder hun ble voldtatt av Ronaldo i 2009, men saken droppes på grunn av manglende bevis.

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal