Hopp til innhold

Skremt av spøkelseskamp og annet lureri

4. august kunne oddsspillere sette penger på en fotballkamp som aldri ble spilt. Eksempler som dette bekymrer kulturministeren, som torsdag skrev under på en europeisk konvensjon for å bekjempe kampfiksing.

Thorhild Widvey

Det så førstt ut til at kampen mellom Deportiva Ponferradina og Freamunde 4. august i år endte 1-2. I realiteten ble den aldri spilt, og slik kampfiksing bekymrer kulturminister Thorhild Widvey.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB Scanpix

Torbjørn Jagland Thorhild Widvey signering kampfiksing

Generalsekretær Torbjørn Jagland i Europarådet hilste på kulturminister Thorhild Widvey da sistnevnte hadde signert den nye konvensjonen mot kampfiksing torsdag.

Foto: Catharina Munthe / Kulturdepartementet

– Fantasien setter ingen grenser for hva man kan komme opp med, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) når hun får høre om det siste eksempelet i rekken av kampfiksing i Fotball-Europa – en ekte «spøkelseskamp».

Torsdag deltok hun på en konferanse i regi av Europarådet der hun på vegne av Norge signerte en ny konvensjon som skal bekjempe kampfiksing.

De europeiske statsrådene er enige om at det kreves drastiske grep for å ta knekken på det stadig voksende problemet med kampfiksing, og at det best løses ved samarbeid over landegrensene. I tillegg erkjenner Widvey at idretten ikke kan løse dette problemet alene.

– Det er utrolig viktig med et sterkt samarbeid mellom offentlige myndigheter og idretten for å bekjempe kampfiksing, sier hun.

Avslørte «spøkelseskamp»

Et ferskt eksempel på kampfiksing viser hvor innfløkt dette kan være.

I ukene før den europeiske fotballsesongen startet i høst, ble det spilt tusenvis av treningskamper på kort tid. Svært mange av dem kunne man også sette penger på via spillselskaper.

En av disse var kampen mellom det spanske nivå 2-laget Deportiva Ponferradina og Freamunde fra Portugal 4. august i år klokken 10. Ifølge fotballnettsteder som oppdaterte resultatet endte kampen 1-2, og flere spillselskaper tilbød også kundene å spille på kampen.

I ettertid har det imidlertid blitt avslørt at kampen aldri ble spilt.

– Her er det mest sannsynlig en utro tjener hos selskapet som leverer live-odds-strøm. Han har da funnet opp en kamp som han rapporterer om hjem, sier Ole Morten Bratberg, som er teamleder for oddssetterne til Norsk Tipping.

Selv om det norske selskapet ikke tilbød spill på denne kampen, har de registrert den merkverdige episoden. Bratberg forteller at slike spøkelseskamper har vært registrert ved noen få tilfeller tidligere, men da i Afrika.

Denne gang var det to europeiske klubber relativt høyt oppe i ligasystemet som ble rammet.

– Dette var i begynnelsen av august hvor det spilles treningskamper omtrent hele tiden, og av veldig ulik karakter. Det er noe skumle greier, og derfor har vi noen ekstra varsellamper på denne typen kamper, sier han.

Hvor mye kampfiksing som går under spillselskapenes radar, er vanskelig å anslå.

– Det samme kan i prinsippet ha skjedd også i andre kamper, men uten at det har blitt oppdaget, sier Bratberg.

Kan bli kampfiksingsenhet

Det er snart to år siden den forrige regjeringen vedtok handlingsplanen for bekjempelse av kampfiksing. Det skjedde blant annet som følge av kampfiksingsskandalen som ble rullet opp sommeren 2012.

Der har både idrettsforbundet, fotballforbundet, lotteritilsynet og Norsk Tipping forpliktet seg til å gjennomføre et sett med tiltak.

Ifølge Norsk Tipping har de snart gjennomført alle tiltakene, og kulturministeren er godt fornøyd med hvordan handlingsplanen har fungert i Norge så langt.

Det fremholdt hun også under sitt innlegg på Europarådets konferanse.

Neste steg for Norge er trolig å opprette en nasjonal enhet mot kampfiksing – ikke ulik den Ap-representantene Rigmor Aasrud, Hadia Tajik og Hege Haukeland Liadal foreslo i juni.

– Formen og plasseringen av denne plattformen i Norge har vi ikke tatt stilling til, men det skal vi komme tilbake til. Dette skal vi gjøre i tett samarbeid med aktørene hjemme i Norge, sier Widvey.

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Bekreftet: Mauricio Pochettino blir Chelsea-manager

  Mauricio Pochettino (51) er ny Chelsea-trener. Det bekrefter klubben selv på Twitter mandag. Argentineren starter i jobben 1. juli.

  Den tidligere Tottenham- og Paris Saint-Germain-treneren har signert en toårskontrakt, med mulighet for ett års forlengelse. 51-åringen tar over etter midlertidig trener Frank Lampard, og blir Chelseas fjerde trener på under ett år.

  – Mauricio er en trener i verdensklasse, med en enestående merittliste. Vi gleder oss til å ha ham om bord, sier Chelseas eiere i en pressemelding.

  Pochettino ble meldt å være i sluttforhandlinger allerede i slutten av april. Nå er alle detaljer unnagjort, og forberedelsene foran en hektisk sommer kan starte. Chelsea står overfor en stor ryddejobb.

  2022/23-sesongen ble en fiasko for Chelsea, som til slutt endte på 12.-plass i Premier League.

  Et amerikansk konsortium kjøpte i mai i fjor Chelsea etter nesten to tiår med Roman Abramovitsj som eier. Siden har pengene sittet svært løst, og ingen i fotballen har det siste året brukt mer på overganger. (NRK/NTB)

  Mauricio Pochettino
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Ruud spiller tidligkamp i Roland-Garros

  Casper Ruud får formiddagskamp når han møter svenske Elias Ymer i 1. runde av Grand Slam-turneringen Roland-Garros tirsdag. Kampen starter klokken 11.00.

  Arrangøren har gått ut med tidspunktene for tirsdagens kamper. Ruud spiller åpningskampen på Suzanne Lenglen-banen. Det er en av turneringens to hovedbaner og har en tilskuerkapasitet på cirka 10.000.

  Ruud går inn i Roland-Garros som 4.-seedet og skal forsvare 1200 rankingpoeng etter fjorårets suksess i Paris. Da tapte Snarøya-mannen finalen i strake sett mot tennislegenden Rafael Nadal.

  Turneringen varer fram til 11. juni. (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Jean-Christophe Bott / AP
 • Heggemsnes tok gull i internasjonal konkurranse

  Turneren Sofus Heggemsnes (23) tok hjem seieren i svingstangfinalen i World Challenge Cup i Bulgaria. Nordmannen vant med poengsummen 13.833, kun 0,1 poeng foran bulgarske Yordan Aleksandrov.

  I samme turnering tok Sebastian Sponevik (18) sølv i hoppfinalen. Han vant med 14.300 poeng – kun et halvt poeng unna seieren. Artur Davtyan fra Armenia vant.

  Sofus Heggemsnes
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste