Hopp til innhold

Skremt av spøkelseskamp og annet lureri

4. august kunne oddsspillere sette penger på en fotballkamp som aldri ble spilt. Eksempler som dette bekymrer kulturministeren, som torsdag skrev under på en europeisk konvensjon for å bekjempe kampfiksing.

Thorhild Widvey

Det så førstt ut til at kampen mellom Deportiva Ponferradina og Freamunde 4. august i år endte 1-2. I realiteten ble den aldri spilt, og slik kampfiksing bekymrer kulturminister Thorhild Widvey.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB Scanpix

Torbjørn Jagland Thorhild Widvey signering kampfiksing

Generalsekretær Torbjørn Jagland i Europarådet hilste på kulturminister Thorhild Widvey da sistnevnte hadde signert den nye konvensjonen mot kampfiksing torsdag.

Foto: Catharina Munthe / Kulturdepartementet

– Fantasien setter ingen grenser for hva man kan komme opp med, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) når hun får høre om det siste eksempelet i rekken av kampfiksing i Fotball-Europa – en ekte «spøkelseskamp».

Torsdag deltok hun på en konferanse i regi av Europarådet der hun på vegne av Norge signerte en ny konvensjon som skal bekjempe kampfiksing.

De europeiske statsrådene er enige om at det kreves drastiske grep for å ta knekken på det stadig voksende problemet med kampfiksing, og at det best løses ved samarbeid over landegrensene. I tillegg erkjenner Widvey at idretten ikke kan løse dette problemet alene.

– Det er utrolig viktig med et sterkt samarbeid mellom offentlige myndigheter og idretten for å bekjempe kampfiksing, sier hun.

Avslørte «spøkelseskamp»

Et ferskt eksempel på kampfiksing viser hvor innfløkt dette kan være.

I ukene før den europeiske fotballsesongen startet i høst, ble det spilt tusenvis av treningskamper på kort tid. Svært mange av dem kunne man også sette penger på via spillselskaper.

En av disse var kampen mellom det spanske nivå 2-laget Deportiva Ponferradina og Freamunde fra Portugal 4. august i år klokken 10. Ifølge fotballnettsteder som oppdaterte resultatet endte kampen 1-2, og flere spillselskaper tilbød også kundene å spille på kampen.

I ettertid har det imidlertid blitt avslørt at kampen aldri ble spilt.

– Her er det mest sannsynlig en utro tjener hos selskapet som leverer live-odds-strøm. Han har da funnet opp en kamp som han rapporterer om hjem, sier Ole Morten Bratberg, som er teamleder for oddssetterne til Norsk Tipping.

Selv om det norske selskapet ikke tilbød spill på denne kampen, har de registrert den merkverdige episoden. Bratberg forteller at slike spøkelseskamper har vært registrert ved noen få tilfeller tidligere, men da i Afrika.

Denne gang var det to europeiske klubber relativt høyt oppe i ligasystemet som ble rammet.

– Dette var i begynnelsen av august hvor det spilles treningskamper omtrent hele tiden, og av veldig ulik karakter. Det er noe skumle greier, og derfor har vi noen ekstra varsellamper på denne typen kamper, sier han.

Hvor mye kampfiksing som går under spillselskapenes radar, er vanskelig å anslå.

– Det samme kan i prinsippet ha skjedd også i andre kamper, men uten at det har blitt oppdaget, sier Bratberg.

Kan bli kampfiksingsenhet

Det er snart to år siden den forrige regjeringen vedtok handlingsplanen for bekjempelse av kampfiksing. Det skjedde blant annet som følge av kampfiksingsskandalen som ble rullet opp sommeren 2012.

Der har både idrettsforbundet, fotballforbundet, lotteritilsynet og Norsk Tipping forpliktet seg til å gjennomføre et sett med tiltak.

Ifølge Norsk Tipping har de snart gjennomført alle tiltakene, og kulturministeren er godt fornøyd med hvordan handlingsplanen har fungert i Norge så langt.

Det fremholdt hun også under sitt innlegg på Europarådets konferanse.

Neste steg for Norge er trolig å opprette en nasjonal enhet mot kampfiksing – ikke ulik den Ap-representantene Rigmor Aasrud, Hadia Tajik og Hege Haukeland Liadal foreslo i juni.

– Formen og plasseringen av denne plattformen i Norge har vi ikke tatt stilling til, men det skal vi komme tilbake til. Dette skal vi gjøre i tett samarbeid med aktørene hjemme i Norge, sier Widvey.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal