NRK Meny
Normal

Whites gullplan i vasken - trekker seg fra slopestyle

Shaun White (27) har trent dobbelt så mye som før for å kunne hevde seg i både slopestyle og halfpipe under Sotsji-OL. Nå har han bestemt seg for å trekke seg fra slopestyle grunnet en håndskade.

Shaun White i Sotsji

IKKE ETTER PLANEN: Shaun White har jobbet steinhardt for å hevde seg i to grener i Sotsji. Nå går planen i vasken.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Det var under onsdagens trening i Sotsji at White falt og skadet håndleddet.

White, som er regjerende mester i halfpipe fra både Torino-OL og Vancouver-OL, velger derfor å stå over slopestyle for å være klar til halfpipe-konkurransen.

– Risikoen for ytterligere skade er for stor. Jeg vil ikke gamble med sjansene mine i halfpipe, sier White i en uttalelse.

White er den andre storfavoritten som er ute. Tirsdag ble det kjent at også norske Torstein Horgmo er ute av konkurransen etter å ha brukket kragebeinet.

Satset mot historisk dobbel

Shaun White

SUVEREN: Shaun White har vært nærmest uslåelig i halfpipen. Her etter OL-gullet i Vancouver i 2010.

Foto: Jae C. Hong / AP

Slopestyle-vrakingen var på ingen måte planen for den hardtsatsende superstjernen.

White har i en årrekke vært verdens beste halfpipe-kjører, men i slopestyle har han slitt med å hevde seg.

I tiden frem mot Sotsji-lekene har White derfor intensivert treningen, og satset alt på å bli best også i slopestyle – snøbrettgrenen som får sin etterlengtede debut i de russiske lekene.

Det har vært vanskelig - selv for supermannen White, som må regnes blant Sotsji-OLs aller største stjernenavn.

– Det er utfordrende å bære flere hatter. Folk forventer at jeg skal vinne alt jeg stiller opp i, men det er vanskelig å være best i to grener. Det er en fulltidsjobb å bare bli best i én av dem, har White uttalt tidligere.

Har hengt etter

I X Games 2012 klarte ikke White å kvalifisere seg til slopestyle-finalen en gang. Det ble en øyeåpner for superstjernen, som har brukt det siste halve året på å lære seg en rekke nye triks.

White, som lenge var foregangsmannen for hva som var mulig å gjøre på et snøbrett festet til beina, har måttet lære av sine konkurrenter.

– Det er et helt vilt triks

– Noe skjer inni meg når jeg ser konkurrentene mine gjøre noe jeg ikke kan. Jeg blir bare så utrolig gira. Jeg bare lære meg trikset for enhver pris, sier White.

Spesielt «triple cork», trikset du nærmest er nødt til å mestre for å kunne hevde deg helt i toppen i slopestyle, var en skummel utfordring - selv for tidenes beste konkurransekjører.

I en timeslang dokumentar sendte på amerikansk TV i slutten av januar, går det frem at White brukte flere måneder før han mannet seg opp til å tørre å prøve trikset.

– Det er skummelt. Det er så vanskelig at man ikke skjønner at det er går an, sier White om å lære seg«triple cork» – som enkelt forklart går ut på at utøveren gjør tre saltoer med opp mot tre og en halv rotasjon i ett og samme hopp.

– Jeg satte meg inn i alle faser av trikset, jeg visualiserte hvordan det skulle utføres til punkt og prikke før jeg satte utfor. Til enhver tid har jeg kontroll på min posisjon i lufta. Da var det bare å brenne til, sier White om hvordan han forberedte seg på trikset.

Shaun White i Torino-OL

GJENNOMBRUDD: Shaun White ble en ordentlig verdensstjerne etter OL-gullet i Torino i 2006. Allerede som 19-åring var han verdens beste brettkjører.

Foto: CHRIS HELGREN / REUTERS

Norske Torstein Horgmo var den første i verden som landet det halsbrekkende trikset i konkurranse. Siden har flere konkurrenter hengt seg på.

– Jeg husker da jeg landet min første «triple». Det var en fantastisk følelse. Hendene mine skalv – jeg klarte det, liksom. Det er et helt vilt triks. Én salto var standarden, så begynte man å gjøre to. Nå skal vi rundt tre ganger. Du ser på ansiktet til de som prøver på det at de er livredde, sier White.

Under X Games i fjor viste han frem trikset i slopestylekonkurransen, men misset i landingen. Dermed endte han på 5.-plass i finalen. I halfpipen var han som vanlig helt suveren.

Snowboard, skateboard og musiker

«The Flying Tomato», som han har blitt kalt siden barndommen, har blitt snowboardsportens største ikon. Den hårfagre amerikaneren har vokst seg større enn siden egen idrett.

Ikke bare er han det siste tiårets mestvinnende snowboardkjører. White har også vunnet to X Games-gull på skateboard. I tillegg spiller han gitar som en profesjonell, og er hovedgitarist i rockebandet Bad Things.

26-åringen forklarer sitt multitalent slik:

– Jeg er ikke typen som gjør noe halvveis. Hvis jeg først skal gjøre noe, så går jeg for det hundre prosent. Det gjelder vel egentlig alle sider av livet mitt, sier White.

Bygget opp snowboard-imperium

De utrolige idrettsprestasjonene har gjort White til mangemillionær. Snowboarderen har sitt eget klesmerke, sitt eget TV-spill, og har det siste året også lansert sitt eget tyggegummimerke.

– I bunn og grunn gjør jeg det samme som før. Men nå har jeg et kontor fullt av folk som ordner alt for meg. Det er helt vilt, sier White, som ifølge nettstedet Celebrity Net Worth er god for mer enn 120 millioner kroner.

White er Sotsji-OLs best betalte utøver. I 2010 kom Shaun White på 2.-plass i en kåring over idrettsutøvere med mest makt i verden. White var den eneste ekstremsport-utøveren inne på topp 100.

Shaun White gitar

MULTITALENT: Shaun White har evnen til å bli god i omtrent alt han setter seg mål om å mestre. Her spiller han på Lollapalooza-festivalen i Chicago med bandet Bad Things.

Foto: Theo Wargo / Afp

Siste nytt

 • Tre NM-gull på tre dager

  Marte Berg Edseth vant fredag gullet i super-G, og tok med det sin tredje NM-tittel på tred dager i alpint på Hafjell. Onsdag vant hun utforen og i går superkombien.

  Rasmus Windingstad (24) tok NM-tittelen for herrer fredag. Aksel Lund Svindal (35) og Kjetil Jansrud (32) endte på henholdsvis 4. og 5. plass.

  Rasmus Windingstad og Marte Berg Edseth.
  Foto: Norges Skiforbund/alpin-nm / NTB scanpix
 • Zlatan klar for Los Angeles Galaxy

  I en helsides annonse i Los Angeles Times blir overgangen for Zlatan Ibrahimovic til Los Angeles Galaxy bekreftet.

  – Kjære Los Angeles, vær så god! skriver Zlatan og blir avbildet i annonsen i sin nye drakt.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sport i dag med V-cupfinaler, skiskyting og hopp
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia
VM kunstløp: Friløp kvinner