Snowboardlegende skremt av OL-løypa

SOTSJI /OSLO (NRK.no): Shaun White syntes det var skummelt å kjøre i slopestyleløypen i Sotsji rett etter at Torstein Horgmo skadet seg i den.

Shaun White

Shaun White er ute etter å bli den første OL-vinneren i slopestyle.

Foto: Harry How / Afp

– Hver gang du setter utfor er det en viss fare knyttet til det. Kanskje denne bakken har litt mer enn andre, men vi prøver å finne ut av det. Vi prøver å ta oss gjennom løypa, være trygge og ha et stort OL, sier Shaun White.

27-åringen, som har to OL-gull og en rekke X-Games-titler på merittlista, har fått med seg kritikken som har kommet mot slopestyleløypa i Sotsji etter at norske Torstein Horgmo skadet seg i den.

White understreker at å venne seg til nye og utfordrende løyper er en del av idretten - uten at det betyr at det er enkelt.

– Det er skremmende. Du vet at hver gang du kommer til en bakke, må du lære deg farten, avstandene fra hoppene og hvordan rekkverkene er. Det er alltid en utfordring, sa han etter en treningsomgang i OL-bakken.

Horgmo

Det norske gullhåpet Torstein Horgmo må stå over OL etter å ha falt i slopestyleløypen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

White vant halfpipe både i Torino-lekene i 2006 og i Vancouver-lekene fire år senere. Han er ute etter å fullføre sitt «hattrick» og i tillegg bli første OL-mester i slopestyle.

– Skremmende å kjøre etter Horgmo

Mange har tatt til orde for at slopestylebakken i Roza Khutor er for farlig. Mandag knuste den OL-drømmen for den norske gullkandidaten Torstein Horgmo, som brøt kragebeinet da han falt på trening.

White føler med Horgmo, som dermed må se tidenes første slopestylekonkurranse i et OL fra sofaen.

– Det er alltid skuffende når du ser en kollega falle så stygt at han ikke kan konkurrere, og det er avgjort skremmende å måtte kjøre samme løype rett etter ham, sier White.

Tirsdag var det finske Marika Enne som skadet seg i slopestylebakken. Hun falt stygt etter det siste hoppet og måtte bæres ut etter å ha slått hodet.

Horgmos fall gjorde at det ble gjort flere endringer i bakken.

– Rekkeverkene er mye bedre nå. Det blir mulig å gjøre flere triks, i stedet for bare å prøve å overleve, sa sveitsiske Isabel Derungs.

Horgmo: – Løypen blir bra

De norske løperne NRK har snakket med er noe mer positive til løypen. Horgmo selv mener faktisk den ikke er så ille, til tross for fallet.

– For min del føltes den helt ok. Det er noen av jibbelemententene som er litt spesielle, men å måtte tilpasse seg nye ting er en kul side ved det vi driver med. Det er nye type løyper hele tiden, sier han til NRK.

– Løypen var litt ujevn den første dagen, for den var ikke blitt testet før vi kom. Jeg tror den blir bedre og bedre, legger han til.

Ståle Sanbech medgir at løypene er langt fra perfekte, men tror også de vil fungere stadig bedre i løpet av de kommende dagene.

– De er veldig harde og isete, og det er litt kjipt. Men det fungerer stadig bedre, og de får justert hoppene litt hele tiden. Det blir nok bra til slutt, sier han til NRK.

Han har fått med seg diskusjonen om løypene, men forstår den ikke helt.

– Arrangøren har hatt vanskelig snø å jobbe med. Det har regnet og det er nesten bare kunstsnø. Jeg leser at folk sier de er forfedelige, men jeg skal ikke si at løypene her er dårlige. Men de er heller ikke perfekte, sier han.

Horgmo reiser tilbake til Norge om et par dager. Han erstattes at Torgeir Bergrem.

Siste nytt

 • Villa-stjerne med korona-tabbe

  Først ba han alle om å holde seg hjemme. Deretter dro Aston Villa-kapteinen Jack Grealish på kompisbesøk og krasjet med bilen på tur hjem igjen.

  – Jeg vil ikke at noen skal gjøre den samme tabben som jeg gjorde, er 24-åringen sitert på i blant annet BBC.

  Lørdag publiserte han en video der han blant oppfordret folk til å holde seg hjemme for å hjelpe til med å redde liv.

  Selv skal han angivelig ha dratt på fest til en kamerat. På vei hjem krasjet han sin Range Rover inn i to parkerte biler. Han fikk flerret opp det denne forhjulet på sin egen bil, og den var ikke lenger kjørbar.

  Premier League - Leicester City v Aston Villa
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Friidretts-VM utsett

  Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) opplyser at dei ser etter VM-datoar i 2022 ettersom sommar-OL vart utsett i eit år. VM i Eugene i Oregon skulle etter planen avviklast i august neste år, men det kolliderer med dei nye datoane for OL. Forbundet skriv i ei pressemelding at dei støttar dei nye OL-datoane som vart kunngjort måndag. Samtidig opplyser dei at dei jobbar med nye datoar for friidretts-VM i 2022. Det skjer i samarbeid med VM-arrangøren og andre meisterskapsarrangørar.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud
 • Sommar-OL startar 23. juli

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) og arrangøren av Tokyo-OL er samde om at dei utsette sommarleikane i Tokyo vil starte 23. juli neste år. Det stadfestar president Yoshiro Mori i OLs arrangørkomité måndag ettermiddag. Opphavleg skulle OL arrangerast frå 24. juli til 9. august i år. Dei nye OL-datoane betyr at VM i friidrett i Eugene i Oregon neste år blir flytta til 2022. Paralympics er flytta til 24. august til 5. september, ifølge nettstaden Insidethegames. Det ligg også i korta at VM i svømming må flyttast som følgje av OL-utsetjinga. Opphavleg dato for meisterskapet i japanske Fukuoka er 16. juli–1. august neste år.

  Olympics Tokyo
  Foto: Issei Kato / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal