Weng har store reiseproblemer: – Jeg passer ikke til å være langrennsløper

LIVIGNO (NRK): Hun er en av landslagets mest hjemmekjære personer, men denne sesongen reiser Heidi Weng trolig mer enn noen gang før. Hun har rett og slett ikke noe annet valg.

tJdYS2Ovf34

NÆRMER SEG SESONG: For Heidi Weng, her under landslagets mediedag i Livigno, Italia, tirsdag formiddag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

For en av landslagets største medaljekandidater til årets OL i Beijing har allerede vært alene på ett høydeopphold i sommer.

Deretter sammen med landslaget i august/september. Og for tredje gang har hun nå tatt plass i høyden i italienske Livigno og fra onsdag av i Val Senales i Nord-Italia.

Men det stopper ikke der.

– Det er dette som er min største utfordring, slik det alltid har vært, selv om jeg nå er 30 år og ikke ung og lovende lenger. Så er liksom det å være borte i lengden et problem jeg alltid har hatt, sier Weng til NRK mens hun smiler tappert.

– Nå har jeg ikke så mye valg

Hun sverger også til gode forberedelser i høyden til årets Tour de Ski. Deretter venter en lang såkalt precamp, eller forberedelser til OL i Beijing med nok et høydeopphold. Til slutt det alle har ventet på: Nesten en måned i Kina for å jakte medaljer.

Weng sier at hun har valgt bort mange høydedøgn de siste sesongene for å føle seg mer opplagt til for eksempel mesterskap.

– Men nå har jeg ikke så mye valg, så da må jeg bare prøve, da, sier Weng, vel vitende om at OL i Kina går på snaue 1800 meters høyde. Hun mener det er viktig at hun gjør lange og gode forberedelser under slike forhold.

– Passer ikke til å være langrennsløper

vv9PO0GNwdI

Det var ikke mange som klarte å henge med Heidi Weng på tirsdagens morgenøkt i Livigno.

Foto: Torstein Bøe / NTB

For Weng handler problemene med å være borte fra Norge om at hun er hjemmekjær, liker rutinene sine og ha støttespillerne nære, hun misliker overraskelser og uventede hendelser.

Hun slet stort med å reise da koronapandemien satte begrensninger og regler under konkurranse i utlandet sist sesong.

Hun har fått hjelp av psykolog og nå har hun funnet en nøkkel til å håndtere det ukjente og redsel, nemlig ved hjelp av pusteteknikk. Hun lastet ned en applikasjon på telefonen som man med pusten må følge rytmen til.

Den bruker hun fortsatt, sier Weng.

– Det høres kanskje rart ut, men jeg slappet skikkelig av og kunne høre på det i fem minutter her og der. Så fant jeg den rytmen og ble trygg.

Hun er i tillegg ganske lydsensitiv. Nye destinasjoner kan i så måte være ekstra utfordrende.

Men hun forsøker, blant annet ved å bruke mye propper i ørene og håndtere det best mulig.

– Jeg prøver liksom å bli flinkere, men har ikke blitt det. Så jeg passer egentlig ikke til å være langrennsløper og det å være mye borte.

Får skryt av treneren

KXmEP8g8GGo

IMPONERT: Landslagstrener Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Landslagstrener Ole Morten Iversen er imponert over eleven og de valgene hun nå tar. Han mener Wengs valg gjennom sesongforberedelsene og når snøen faller, selv om hun ikke liker å reise, handler om hvor bevisst hun er.

– Det sier meg at hun har klare tanker om hvordan hun vil forberede seg til en OL-sesong. Spesielt hun og Therese, de har vært gjennom dette mange ganger før.

– Det å forberede seg til mesterskap og drive formtopping, det handler om å ha en plan du har tro på og dette mener hun gagner henne best, sier Iversen.

Innstiller seg på et annerledes OL

Så var det OL i Beijing, da, langt unna Norge. Weng er forberedt på strenge restriksjoner under lekene og i utøverlandsbyen, og forhold som er langt unna det hun er vant til.

– Jeg føler jeg skal være ekstremt mye flinkere og være forberedt på at man for eksempel må bruke kjempelang tid og en hel dag på å være på en flyplass, og heller tenke at det tar litt lengre tid enn normalt.

– Det tror jeg bare jeg må innstille meg på og heller bare være så godt forberedt som mulig på akkurat de tingene der så man ikke irriterer seg, sier Heidi Weng.

Sportsnyheter

«Nepo» forbløffet av Carlsens trekk: – En grov tabbe av Magnus

Et vanvittig sjakkdrama utspilte seg i Dubai lørdag: Magnus Carlsen hadde et solid overtak mot Jan Nepomnjasjtsjij, men to tabbetrekk endret alt. Utrolig nok klarte nordmannen å redde remis.

Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

Siste nytt

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  – Det er uvant å være tilbake på start igjen. Den kjente jeg på i dag og var egentlig klar over at skulle komme, sa Kilde til Viasport etter rennet.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak ledende Matthias Mayer. Rennet pågår fortsatt og Kilde ligger foreløpig på niendeplass, mens Mayer leder.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen ligger foreløpig på 18.-plass.

  Henrik Røa ligger foreløpig helt på sisteplass. Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 27.-plass.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters
 • Bayern kjempa seg tilbake på topp

  Bayern München er igjen på topp av Bundesliga, etter at Borussia Dortmund fekk låne tabnelltoppen i nokre timar.

  Men det heldt hardt for den bayerske storklubben. Det blei med 1-0 over botnlaget Armenia Bielefeld heime på Olympiastadion, etter at Leroy Sané scora etter 71 minutt.

  Bayern er eitt poeng framfor Dormund, som med Erling Btraut Haaland tilbake på scoringslista slo Wolfsburg 3-1 tidlegare på dagen.

  Dei to topplaga skal møtest i Dortmund komande helg.

  Leroy Sane
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Meir trøbbel for Juventus

  Juventus gjekk på sitt tredje heimetap for sesongen med 0-1 for Atalanta laurdag. Duvan Zapata scora etter 28 minutt, og heimelaget greidde aldri å svare.

  Juventus er dermed nummer 8 i Serie A, 11 poeng bak serieleiar Napoli. Atalanta er nummer fire.

   Norge - Sør-Korea
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal