Hopp til innhold

Weng om «skicross-løypene»: – Helt unødvendig

Heidi Weng tok seg videre fra sprintprologen med et lite nødskrik. Nå er hun spent på hvordan det blir å gå i felt i de spesielle løypene i Val Müstair.

Heidi Weng i Tour de ski 2018/19

LITT SKEPTISK: Heidi Weng sier løypene ikke var så ille som forventet, men er litt bekymret for hvordan det blir når løperne skal gå der side om side.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Løperne fikk seg en overraskelse da de skulle teste ut løypene i Val Müstair nyttårsaften. Der var det nemlig laget til store kuler og et hopp, noe løperne ikke hadde blitt varslet om.

Beskrivelser som «skicross»-løype ble brukt.

Under sprintprologen tidlig første nyttårsdag ble løypene brukt for første gang i konkurranse.

– Kan bli mye rart

Da gikk løperne én og én, og det hele gikk pent og pyntelig for seg. I finalerundene skal løperne imidlertid knive om posisjonene underveis, og Heidi Weng er spent på hvordan det blir da.

– Det var ikke så stress som jeg trodde. Men det kan bli mye rart underveis i heatene, knall og fall, og det synes jeg er unødvendig i en tour, sier hun.

Slik ser det ut i løypene i Val Müstair. Video: Hans Kristian Stadheim.

Video: Hans Kristian Stadheim.

Selv var hun sikker på at hun ikke kom til å ta seg videre fra prologen, siden hun gikk i mål nesten ti sekunder bak Stina Nilsson.

– Det var elendig, utbrøt Weng da hun møtte pressen like etter prologen.

Men tiden skulle vise seg å holde, og Weng blir å se i kvartfinalene. Det blir også Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Mari Eide, Kari Øyre Slind, Maiken Caspersen Falla, Lotta Udnes Weng og Tiril Udnes Weng.

De fleste av de norske løperne tok seg med andre ord greit videre fra prologen. Bare tour-debutanten Anna Svendsen og Silje Øyre Slind, som er bedre på de lengre distansene, røk ut. Stina Nilsson var raskest av alle, tett fulgt av Østberg.

Har endret løypene før

De spesielle løypene har vært en snakkis, men Weng prøver også å avdramatisere det hele.

– Den var egentlig veldig grei. Men samtidig synes jeg de kan holde seg til å gjøre det på en verdenscup-dag, og ikke underveis i en tour. De synes jeg er helt unødvendig, sier hun.

Også tidligere har arrangøren i Val Müstair vært kreative i løypeprepareringen, og for noen år siden måtte et hopp files ned natten før konkurransen etter store protester fra løperne, som da fryktet for egen sikkerhet.

Weng tror den største utfordringen blir å gå sammen med andre over de høye kulene.

– Jeg tror det kan bli litt verre å gå i felt. Men det blir som det blir, man får ikke gjort noe med det, sier hun.

I herrenes sprint var Johannes Høsflot Klæbo aller raskest, tett fulgt av Emil Iversen. Også Sindre Bjørnestad Skar, Simen Hegstad Krüger, Eirik Brandsdal og Finn-Hågen Krogh tok seg til kvartfinalene.

Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Sjur Røthe og Hans Christer Holund røk ut.

 • Kvartfinalene starter klokken 12, og du kan følge rennet her på NRK.no eller lytte til radiosendingen på NRK Sport. TV 2 har TV-rettighetene til konkurransene i Sveits.

Sportsnyheter

Infantino møtt med massiv pipekonsert: – Klar beskjed

Fifa-president Gianni Infantino ble møtt med høylytt buing under VM-kampen mellom England og Wales.

Siste nytt

 • Stygg kollisjon etter avgjørende VM-mål: – Ordentlig smell

  Iran hadde muligheten til å bli historiske i VM-sammenheng, men avansementet glapp. Christian Pulisic måtte bli byttet ut etter han scoret det avgjørende målet og sendte USA til VM-sluttspillet.

  Premisset før oppgjøret var klart: Vinneren av kampen var klar for VM-åttedelsfinale. I Irans tilfelle, for første gang i historien.

  Men USA ble for sterke, vant kampen og er klare for VM-åttedelsfinale etter 1-0-seier over Iran. Mye takket være en heltemodig Christian Pulisic, som scoret kampens eneste mål.

  Chelsea-spilleren kunne bredside ballen i mål etter et nydelig USA-angrep rett før pause. Men i all jubelen, lå Pulisic i tydelig smerter og vred seg bak den iranske målstreken. Rett etter berøringen som ledet til scoring, krasjet amerikaneren med Irans sisteskanse Alireza Beiranvand.

  – Han ofrer alt for å sette den i mål. Han får en ordentlig smell, utbrøt NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

  – Ordentlig kollisjon, men det ofrer han, fortsatte ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

  Pulisic ble byttet ut i pausen etter smellen.

  – Jeg kan ikke si nok positive ting om Christian. Denne skaden er stressende for meg, og jeg tror jeg har mindre hår på hodet nå. Men vi tar det og går videre, sa USA-trener Gregg Berhalter etter kampen.

  Han bekrefter at Pulisic har fått en «abdominal skade».

  Iran presset på for utligningen og ropte på straffe i kampens siste minutt, men maktet ikke å score. Laget slo Wales 2–0 i forrige kamp, men blir stående på tre poeng i gruppespillet, og er dermed slått ut av VM. USA tar følge med England, og er klare for åttedelsfinaler. USA møter Nederland.

  WCup Iran United States Soccer
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Frappart blir første kvinnelige hoveddommer i fotball-VM for menn

  Stéphanie Frappart (38) fortsetter å skrive dommerhistorie i fotballen. Torsdag får hun ansvaret for dømmingen i VM-kampen mellom Tyskland og Costa Rica.

  Med det blir hun første kvinne til å være kampleder i et fotball-VM for menn. Tidligere i Qatar-sluttspillet har Frappart vært fjerdedommer.

  – Dette avslutter en lang prosess som startet for flere år siden med utvikling av kvinnelige dommere til herreturneringer på junior- og seniornivå. Nå viser vi klart og tydelig at det er kvalitet, ikke kjønn, som teller for oss, sier Fifa-topp og tidligere stjernedommer Pierluigi Collina i en uttalelse.

  Fra før var Frappart første kvinne til å dømme herrekamper i Ligue 1, mesterligaen, europaligaen, Uefas supercup og europeisk VM-kvalifisering.

  Hun er en av tre kvinnelige hoveddommere som er plukket ut til årets VM. I alt er det 36 kampledere på plass i Qatar. (NTB)

  Soccer WCup Female Referees
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Haug scoret for Roma i cupen

  Sophie Román Haug (23) gjorde det siste målet i Romas 3-0-seier borte mot Arezzo i den italienske fotballcupen tirsdag.

  Scoringen hennes kom fire minutter på overtid. Det var Haugs femte Roma-mål denne sesongen.

  Hun spilte hele cupoppgjøret mot Serie B-motstand. Nylig var angriperen norsk målscorer i kvinnelandslagets 1-2-tap for Frankrike.

  Tirsdagens kamp var Romas første av to i cupturneringens gruppespill. Den neste er mot Como i januar. Vinnerne av hver pulje går til kvartfinalene.

  (©NTB)

  Sophie Roman Haug
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste