Weng skuffet seg selv: – Jeg har ikke tatt steget

SOGNEFJELLET (NRK.no): Heidi Weng håpet å slå alle sist vinter. I stedet føler hun avstanden opp til Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug bare ble større.

Heidi Weng

Heidi Weng ser etter utviklingsmuligheter, etter å ha stått på stedet hvil de siste sesongene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg håper jo på det sjøl. Det var et av målene i fjor å kjempe om seieren. Men det er tøft å gå mot de beste jentene. Man må være i kjempeslag for å klare det.

Slik svarer Heidi Weng på spørsmålet om hun blir den neste norske langrennsløperen til å vinne et verdenscuprenn.

22-åringen fra Ytre Enebakk fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i sitt siste juniorår, i 2011/12-sesongen. 3. mars 2012 tok hun for første gang steget opp på seierspallen i verdenscupen, da hun ble nummer tre på en fellesstart med skibytte.

Senere samme vinter ble hun nummer to sammenlagt i verdenscupfinalen i Sverige.

Medalje i VM, medalje i OL

Å si at resultatene har uteblitt i ettertid, vil være direkte feil. I sitt første senior-VM i Val di Fiemme i 2013, gikk Weng inn til bronse på 15 km fellesstart med skibytte.

Hun gikk også på det norske stafettlaget som tok gull.

I OL-debuten i 2014, ble det også medalje i aller første forsøk. Igjen ble det bronse, og igjen var distansen 15 km fellesstart med skibytte. Heidi Weng ble også nummer tre i Tour de Ski – og nummer fire i verdenscupen sammenlagt.

Knallsterke resultater, kort oppsummert.

Når Heidi Weng likevel ikke er fornøyd, handler det ikke om resultatene. Problemet er at avstanden opp til de aller beste – det vil stort sett si Marit Bjørgen, og av og til Justyna Kowalczyk og Therese Johaug – ikke er blitt kortere. Tvert imot er den kanskje blitt litt større.

Blir motivert

– Jeg hadde en kjempesesong, det er ikke noe å si på det. Men jeg hadde kanskje ikke tatt steget der jeg var enda nærmere pallen og vinneren, som jeg håpet på, sier hun, og utdyper:

– Jeg føler jeg har vært litt på det samme stadiet de siste tre årene, og kanskje litt bedre året før enn i fjor. Sist vinter var jeg i nærheten av vinneren i ett renn, året før var det litt flere der jeg klarte å holde følge litt lenger inn mot mål.

– Blir du skuffet eller motivert av denne stagnasjonen?

– Jeg blir mest motivert. Jeg ser hvor mye arbeid mange legger ned, og det er ikke bare-bare å slå disse jentene. Det er mye trening som skal til, påpeker Weng.

Prøver nye ting

Nå tar hun grep:

– Jeg må kanskje gjøre det litt annerledes enn jeg har gjort før. Jeg har likt å gjøre det samme og må kanskje ha noe annet lurt å finne på for å ta det neste lille steget.

Slik konkretiserer Weng hva hun mener med «noe annet lurt»: Hun må bli flinkere med teknikken. Hun vil sykle mer, som avveksling til løping og rulleskiløping. Og hun skal trener mer styrke.

– Forhåpentligvis er det oppskriften, sier Weng.

Landslagstrener Egil Kristiansen er enig i at Weng til en viss grad har stagnert – og mener det er riktig å trene litt annerledes framover.

– For ujevnt

– Hun har en del ting hun må jobbe med for å være helt oppi der hele tida. Når hun er på sitt beste, går hun veldig fort. Men det er litt for ujevnt, og vi vil helst at hun skal være oppi der hele tiden, sier Kristiansen.

Han mener spesielt Weng har mye å hente på områder som ikke handler om utholdenhet.

– På styrkebiten har hun en del å hente. Hun skal også trene mer balanse og koordinasjon, forteller han.

Det skal bidra til å gjøre henne bedre teknisk.

– Heidi må få krafta til å gå i riktig retning, sier Egil Kristiansen.

Siste nytt

 • Elyounoussi scoret to

  Tarik Elyounoussi scoret et mål i hver omgang da AIK slo Falkenberg 2-0 i Allsvenskan i fotball mandag kveld, melder NTB. Med totalt åtte scoringer så langt i år er nordmannen toppscorer i Sverige.

  Tarik
  Foto: Nils Petter Nilsson / NTB scanpix
 • Sverige til kvartfinale

  Det ble dramatisk da Sverige slo Latvia 5-4 og tok seg til kvartfinale i ishockey-VM. Storfavorittene avgjorde nemlig ikke før 30 sekunder gjensto. Da satte Dennis Rasmussen inn den avgjørende scoringen i åpent mål.

  X00829
  Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters
 • Hegerberg i årets mesterligatropp

  Ada Hegerberg (23) er tatt ut i årets mesterligatropp av Det europeiske fotballforbundet (UEFA), melder NTB. Til sammen har UEFAs tekniske observatører nominert to keepere og 15 utespillere i troppen.

  De nominerte spillerne:

  Keepere: Sandra Paños (Barcelona), Sarah Bouhaddi (Lyon).

  Backer: Millie Bright (Chelsea), Amel Majri (Lyon), Wendie Renard (Lyon), Irene Paredes (Paris Saint-Germain), Lucy Bronze (Lyon), Griedge M'Bock Bathy (Lyon).

  Midtbanespillere: Vicky Losada (Barcelona), Melanie Leupolz (Bayern München), Amandine Henry (Lyon), Dzsenifer Marozsán (Lyon), Alexia Putellas (Barcelona).

  Spisser: Erin Cuthbert (Chelsea), Ada Hegerberg (Lyon), Eugénie Le Sommer (Lyon), Pernille Harder (Wolfsburg), Karen Carney (Chelsea).

  X02762
  Foto: LISI NIESNER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal