Weldu (32) oppdaget på asylmottak – nå er han Norges ukjente medaljehåp

En tilfeldighet gjorde at maratonløper Weldu Negash Gebretsadik (32) ble oppdaget ved asylmottaket i Hurdal. Nå løper han for medalje for Norge.

Weldu 2014

NM-GULL: Weldu Negash Gebretsadik vant 10000m for menn under friidretts NM på Jessheim.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Torsdag fikk 32-åringen, som opprinnelig er fra Eritrea, godkjennelse fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om å representere Norge under EM i Berlin.

Weldu

FORNØYD: Weldu Negash Gebretsadik ble veldig glad da han mottok nyheten om at han representerer Norge i EM.

Foto: Camilla Skanke

Gebretsadik kom til Norge 17. mai i 2011 etter at han dro fra hjemlandet sitt i frykt for å bli innkallet til militæret og for å havne i fengsel.

Som 25-åring ble han tilfeldigvis oppdaget av en mosjonist da han var ute og trente for sju år siden. Da levde han under enkle kår på et asylmottak i Hurdal i Akershus.

– Da jeg var på asylmottaket i Hurdal, trente jeg to ganger om dagen. Der møtte jeg en som heter Gaute Bakken som mente at jeg var et talent. Etter det begynte jeg å delta i konkurranser, sier Gebretsadik.

Han innrømmer at forholdene i Hurdal ikke var ideelle for en toppidrettsutøver.

– Det var vanskelig fordi vi bodde mange mennesker i ett hus. Da man ville sove etter trening kunne man lett bli forstyrret. Men jeg hadde det fint. Jeg snakket med sjefene der og de la blant annet til rett for at jeg fikk den maten jeg ville ha.

I 2014 ble Gebretsadik norsk mester på 10 000 meter på Jessheim. Etter løpet fikk han møte Erna Solberg og fortalte henne at han gjerne ville bli norsk statsborger.

Her møter Weldu Negash Gebretsadik etter at han ble norsk mester på Jessheim i 2014.

Nå har ønsket om både norsk statsborgerskap og deltagelse i EM gått i oppfyllelse for 32-åringen.

– Betyr alt

Maratonløperen, som fikk norsk statsborgerskap i fjor, har representert BUL idrettslag siden 2012.

Sportslig leder i klubben, Eirik Tanberg, sier de har jobbet for å få Gebretsadik til å representere Norge i lang tid, men veien dit har ikke vært enkel.

– IAAF frøs jo alle nasjonsoverganger for et par år tilbake og det var jo veldig kjedelig for han. Det var tøft for Weldu etter at han ble norsk statsborger og ikke kunne delta i VM i fjor. Nå i slutten av juli kom det nye regler, så vi sendte inn en søknad. Da vi fikk beskjeden fra IAAF i går, så ringte jeg Weldu og han var ganske fornøyd, sier Tanberg, som understreker at dette «betyr alt for Gebretsadik».

Weldu representerer Norge

HARDT ARBEID: Både Gebretsadik og Eirik Tanberg har jobbet lenge for at Gebretsadik skulle kunne representere Norge. Her mottar Gebretsadik utstyr til EM.

Foto: Camilla Skanke

Medaljekandidat i EM

Under et maratonløp i Daego i Sør-Korea i vår løp Gebretsadik inn til tiden 2.10.39, som tilsvarer den fjerde beste tiden i Europa i 2018. Fra før har han en personlig rekord på tiden 2.09.

Jann Post

NRKs friidrettskommentator Jann Post

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Flere av de beste har imidlertid ikke løpt en maraton i 2018 ennå.

– Han er jo en veldig god maratonløper. Det har vi visst i mange år. Mo Farah, som topper europastatistikken i år, skal ikke løpe EM. Det betyr jo at han per definisjon med et godt løp er medaljekandidat i EM, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post, som tror løpstalentet nå kan få et løft i karrieren.

– Dette var målet mitt

Det er ingen tvil om at Gebretsadik ble lettet da han torsdag mottok nyheten om at han får representere Norge.

– Eirik ringte meg og han sa «gratulerer, du representerer Norge», og jeg sa «yes». Dette var målet mitt, sier Gebretsadik.

Hvilke forventninger har du til EM?

– Jeg skal løpe så fort jeg kan. Målet mitt er å løpe på 2.10/2.11. Det er mange som skal løpe som kommer fra høydetrening, så jeg håper å være blant topp fem. Jeg har trent veldig mye her hjemme, sier han som håper på medalje.

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal