Ville ikke svare om Warholms sko – nå er de godkjent

TOKYO (NRK): Samme dag som Karsten Warholm ankom Japan for å konkurrere i OL, ble verdensrekordskoene hans kontrollert i Stockholm. Etter først å ha vært tause om utfallet, bekrefter Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) nå at de er godkjent.

Athletics, Diamond League, Bislett Games 2021

SKOLØS: Karsten Warholm ble fratatt verdensrekordskoene før han kunne ta plass med treningskamerater og familie på tribunen.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Tirsdag fortalte NRK at skoene Karsten Warholm brukte da han satte verdensrekord på 400 meter hekk på Bislett 1. juli, sto fast i posten. De skulle for lengst ha vært framme i Stockholm for testing.

Etter at det ble innført nye skoregler i fjor, bestemte nemlig Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) at alle sko det settes verdensrekord i skal kontrolleres opp mot gjeldende regler før rekorden godkjennes. Dette skjer for tiden på et laboratorium i Stockholm, og kontrollen utføres av professor Toni Arndt.

Toni Arndt, professor

KONTROLLØR: Professor Toni Arndt sjekket søndag Karsten Warhols verdensrekordsko (som for øvrig ikke er skoene han viser fram på dette bildet)

Foto: Ryno Quantz

«Vi gir ikke ut informasjon»

Arndt bekreftet overfor NRK at kontrollen ble utført søndag formiddag. Samtidig påpekte han at det er WA som håndterer kommunikasjon rundt utfallet av kontrollen.

Søndag ettermiddag opplyste WAs kommunikasjonssjef Nicole Jeffrey følgende: «Vi gir ikke ut informasjon om ratifiseringsprosessen, kun når den er fullført». Natt til mandag kom bekreftelsen.

«Det er ingen problemer med skoene», skriver Jeffrey i en e-post.

Med andre ord var de, som antatt, lovlige å bruke, og hadde ingen avvik fra spesifikasjonene eller typene som står på den offisielle lista over tillatte skomodeller.

Kan ta tid

For at en verdensrekord skal bli ratifisert, altså offisielt godkjent, kreves det også at det avlegges dopingtest som åpenbart må være ren.

Da Jakob Ingebrigtsen satte U20-verdensrekord på 1500 meter innendørs 20. februar 2019, ble den ikke offisielt godkjent (ratifisert) før 8. juli 2019. Det gikk altså over fire og en halv måned.

NRK har vært i kontakt med Warholm, som kort og godt påpeker at han ikke er involvert i prosessen.

Både han og store deler av den norske friidrettstroppen ankom søndag Japan, etter en lang reise. De skal nå forberede seg til Tokyo-OL i Fukuoka.

Warholms OL innledes med forsøksheat 30. juli. Finalen går 3. august. Der er Warholm favoritt, men kanskje må han løpe enda fortere enn 46,70 for å slå Rai Benjamin i kampen om OL-gullet.

Video HER STARTER FERDEN: 1. juli overleverte Ståle Jan Frøynes Karsten Warholms verdensrekordsko til Thor Gjesdal. Halvannet døgn senere ble de postet med adresse Stockholm, men ennå har de ikke kommet fram. Foto: Anders Engeland, NRK

Sportsnyheter

Annemiek Van Vleuten

Jublet for OL-gull – et halvt minutt senere innser hun tabben

Østerrikske Anna Kiesenhofer tok et overlegent og sensasjonelt OL-gull. Men nederlandske Annemiek van Vleuten var av en annen oppfatning.

Herrem

Hergeirsson ba Herrem gjøre det enkelt etter trickskudd-bom: – To på rad er litt for mye

TOKYO/OSLO (NRK): Camilla Herrem åpnet OL-scoringskontoen i Norges målfest mot Sør-Korea med et vakkert trickskudd, men bommet like etterpå med samme teknikk. Etter kampen avslørte hun at OL-ballen ruller annerledes enn hun er vant med.

Siste nytt

 • Første basket-tap for USA på 17 år

  Frankrike smelte ei skikkeleg bombe ved å slå USA 83-76 i mennenes basket. Det er USAs første OL-tap sidan 2004 og det sjette i heile OL-historia.

  USA leia 45-37 halvveges i kampen. Men så gjorde sttjerna Kevin Durant sin fjerde feil og blei straffa med mange minutt på benken.

  Då Frankrike samstundes gira opp, tok dei leiinga med 62-56 etter det tredje kvarteret. USA kom tilbake og leia 74-67, men makta ikkje å svare på den franske innspurten.

  Frankrikes toppscorar var Evan Fournier med 28 poeng. Han spelar til dagleg i Boston Celtics i USA.

  – Det kjennest bra, var Fourniers lakoniske kommentar.

  Evan Fournier, Frankrike
  Foto: Charlie Neibergall / AP
 • Erichsen fikk det tøft i skranke

  Julie Erichsen fikk 11,566 for sin OL-innsats i skranke. Det ga henne 75.-plass i den tøffe konkurransen. Superstjernen Simone Biles dominerte kvalifiseringen.

  Erichsen har kjempet seg tilbake etter en akillesskade i mars som krevde operasjon, og hun ble tatt ut til OL-deltakelse i Tokyo. Hun konsentrerte seg om skranke og hadde det som sitt eneste apparat i lekene.

  Den norske 19-åringen endte som nummer 75 av de 88 utøverne i skranke. Best var belgiske Nina Derwael, som med 15,366 tar med seg selvtillit inn i apparatfinalen.

  Den amerikanske turndronningen Simone Biles knep den siste plassen i apparatfinalen i skranke selv om hun bare hadde 10. beste poengsum. Hver nasjon får med bare to utøvere i finaler, og alle de fire ROC-utøverne var i topp seks.

  Biles var best i kvalifiseringen for sprang med 15,183, nest best i frittstående med 14,133 (italienske Vanessa Ferrari var best med 14,166) og sjuende best i bom (der kinesiske Guan Chenchen var best med 14,933).

  Sammenlagt fikk Biles beste poengsum med 57,731, og hun går til mangekampfinalen torsdag som favoritt. Før det blir det lagfinale tirsdag.

  Der hadde ROC beste kvalifiseringssum med 171,629, tett fulgt av USA (170,562) og med Kina på tredjeplass.

  Julie Erichsen
  Foto: Martin Bureau / AFP
 • Haaland treer i spiller-kåring

  Erling Braut Haaland endte på tredjeplassen i fotballmagasinet Kickers kåring av årets spiller i tysk fotball. Spissrivalen Robert Lewandowski vant.

  Det var annet år på rad at Bayern München-spissen stakk av med prisen. Polakken satte tysk scoringsrekord i én og samme sesong da han banket inn 41 mål i 2020/21. Han gikk dermed forbi Gerd Müllers rekord fra 1972.

  Avstemningen ble gjort av tyske sportsjournalister.

  32-åringen fikk 356 stemmer av de 563 som avga stemme. Han vant foran lagkameraten i Bayern München, Thomas Müller, som fikk 41 stemmer.

  Erling Braut Haaland, som scoret 27 mål og 28 kamper for Dortmund, fikk 38 stemmer på tredjeplassen.

  Erling Braut Haaland i Borussia Dortmund
  Foto: Alexandre Simoes / Borussia Dortmund Mediathek

Sendeplan

Kl. Program Kanal