Warholm: – Oi, det var likt!

Det er 21 år mellom bildene, men gull-reaksjonene til Vebjørn Rodal og Karsten Warholm er påfallende like.

Rodal/Warholm

LIKHETER: Warholm og Rodals reaksjoner på gull er oppsiktsvekkende like.

31. juli 1996. Det er OL i Atlanta og en vantro Vebjørn Rodal strekker armene i været etter å ha vunnet 800-meterfinalen.

Han er olympisk mester og sliter med å forstå det.

Vi hopper til 9. august. Karsten Warholm tar en historisk VM-medalje på 400 meter hekk i London. En vantro sunnmøring tror knapt sine egne øyne når han innser at han ser først over mållinjen.

Bildene av de to utøverne og hendelsene er påfallende like.

– Oi, det var ganske likt, faktisk, sier Warholm til NRK når han får se bildet dagen derpå.

– Det er bare en tavle med et nummer på man ser, men det var en helt rar følelse i går da jeg så det. Jeg bestemte meg bare for å nyte øyeblikket, sier verdensmesteren.

– Det er litt likt, er det ikke det, ler Rodal når vi viser ham bildet NRK har satt sammen av de to løperne.

Karsten Warholm

Karsten Warholm etter han ble verdensmester onsdag kveld.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Mange har snakket om bildet og blikket

Rodal, som toppet karrieren med sitt fantastiske OL-gull på 800 meter i Atlanta i 1996, husker godt lettelsen han følte etter at gullet var sikret.

– Det handler i stor grad om lettelse i mesterskap. Det er «nerve-racking», som amerikanerne sier. En forventer selv å levere på topp og så forventer alle andre at du skal levere en topp prestasjon. Når du faktisk får det til, så er det så fantastisk deilig.

– I ettertid er det mange som har snakket om bildet og det blikket. Jeg husker ikke så mye av det som skjedde idet jeg løp i mål, men jeg husker den følelsen av lettelse som jeg følte: Å, jeg klarte det, jeg var flink, sier han.

Warholm sliter selv med å beskrive hva han følte umiddelbart etter seieren onsdag.

– Jeg har ikke forstått det ennå. Det føltes som jeg hadde sett et spøkelse. Det var bare helt drøyt. Helt drøyt. Jeg var så sliten. Jeg trengte tid. Det er så sjukt. En helt sjuk følelse, fortalte han etter det historiske VM-gullet.

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal tok OL-gull i 1996.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

De to største

Idrettshistoriker Tom A. Schanke er imponert over prestasjonen til Warholm, men plasserer den ikke på toppen av listen over norske friidrettsprestasjoner gjennom tidende.

– Jeg vil si at det er tidenes nest beste friidrettsprestasjon blant menn, sier han.

På toppen troner Rodals OL-gull i Atlanta, etter Schankes mening.

– Man må gå etter noen kriterier, og OL er større enn VM. Dessuten er 800 meter en øvelse med større konkurranse enn 400 meter hekk.

Schanke plasserer OL-gullet til spydkasteren Egil Danielsen i 1956 på plassen bak Warholm. Danielsen vant gull med et kast på 85,71 meter, den gang verdensrekord.

 • Ikke lei av å se gull-løpet til Karsten Warholm? Her kan du se det en gang til.
Karsten Warholm vinner VM-gull!

Siste nytt

 • Mowinckel jakter topp ti-plassering

  Ragnhild Mowinckel kjører for sin beste plassering i storslalåm etter skadecomebacket. Hun er nummer 12 før finaleomgangen i slovakiske Jasna.

  Moldenseren ligger 1,67 sekunder bak USA-stjernen Mikaela Shiffrin i tet. Hun er 16 hundredeler fra å være blant de ti beste.

  For de øvrige norske ble det igjen en tung dag i Slovakia. Kja Norbye, Kristin Lysdahl og Thea Stjernesund var alle i mål godt over tre sekunder bak Shiffrins ledertid. Tre hundredeler skilte lagvenninnene på resultatlista.

  Kristina Riis-Johannessen var hele 4,72 sekunder bak Shiffrin. (NTB)

  VM i alpint, Cortina 2021
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Hovland sviktet – Ventura imponerte

  Norges to golfstjerner, Viktor Hovland og Kristoffer Ventura, ligger tett på hverandre etter tredje dag av Arnold Palmer Invitational på PGA-touren.

  Det skjedde etter en veldig sterk runde av Ventura, hvor han klatret 30 plasser, samtidig som Hovland fosset nedover resultatlistene.

  Ventura startet dagen ett slag over par, og gikk ut i fyr og flamme. På de første syv hullene hadde han fem birdier, én par og én bogey. Derfra og ut spilte han solid og endte dagen fem slag under par, og dermed fire slag under par totalt. Like før runden var ferdigspilt lå han på delt 23.-plass.

  Viktor Hovland hadde imidlertid ikke en god dag i Florida. Han startet dagen på delt 3.-plass, sju slag under par. Men en middels start ble elendig da han først slo seg ut i skogen, for så å slå seg ut i vannet på hull åtte. Han gikk av hullet med dobbeltbogey, og det ble ikke bedre resten av runden.

  Hovland endte dagen fem slag over par, og to slag under par totalt, på en delt 35.-plass.

  Ventura og Hovland
 • Hagen slo skulder ut av ledd

  Den norske syklisten Carl Fredrik Hagen skriver på Instagram om at han slo skulderen ut av ledd da han syklet på et hull i veien og krasjet i en bom under en treningstur.

  Etter legene på sykehuset satt skulderen på plass viste det seg også at Hagen hadde fått en fraktur i skulderbladet, skriver han videre.

  Han venter på en MR-skanning neste uke for å se etter andre mulige skader, og vet ikke hvor lang tid skadelindringen vil vare, avslutter han meldingen.

  Hagen sykler i år for Israel Start-Up Nation, og skal etter planen sykle Giro d'Italia.

  carl fredrik hagen
  Foto: Tor Erik Schrøder

Sendeplan

Kl. Program Kanal