Hopp til innhold

Warholm tjente en halv mill. på gullet: Slik blir hans nye hverdag

LONDON/OSLO (NRK): Karsten Warholm tjente en halv million på onsdagens gulløp i VM. Men dette er bare starten: Eksperter tror 21-åringens økonomiske hverdag blir snudd på hodet.

Karsten Warholm

GOD DAGSLØNN: Karsten Warholm vant ikke bare en gullmedalje i friidretts-VM. Han tok også med seg en pengepremie på 60.000 dollar.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

– Det er helt klart at Karsten kommer til å bli en formuende mann. Alt annet er å juge, sier Steinar Hoen til NRK.

Bislett-generalen satt benket sammen med over én million nordmenn da sensasjonsmannen Karsten Warholm løp inn til VM-gull på 400 meter hekk onsdag kveld.

Steinar Hoen

BISLETT-GENERAL: Steinar Hoen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

21-åringen har siden fått massiv oppmerksomhet hjemme i Norge, men Hoen tror også gårsdagens bragd vil sende bølger gjennom hele friidrettsverdenen.

– Dette kommer til å bety mye for Warholm økonomisk. I tillegg til pengepremien for seieren ga det sikkert også store beløp fra utstyrsprodusentene hans. Prestasjonen kommer nok til å gi en klekkelig bonus, sier Hoen.

VM-gullet alene ga Warholm 60.000 dollar i pengepremier fra Det internasjonale friidrettsforbundet. Det er 477.600 kroner etter dagens kurs.

Fra før har han løpt inn over 160.000 kroner på sine to Diamond League-seire i Oslo og Stockholm tidligere i sommer.

Karsten Warholm vinner VM-gull!

– Øker markedsverdien

Men etter onsdagens seier, tror Hoen, som har vært sjef for Diamond League-stevnet på Bislett i en årrekke, at Warholm vil tjene gode penger bare ved å stille opp i konkurransene som kommer.

– Han øker markedsverdien sin i internasjonal friidrett. Karsten vil nå få startpenger i hvert eneste stevne fremover. Det er ikke noe tvil om at han fikk litt startpenger på Bislett i år, men han fikk ingenting i Stockholm. Etter VM-gullet vil han også få startpenger i Zürich under Diamond League-finalen, sier Hoen og legger til:

– Det blir en konkurranse om å få Karsten på startstreken.

Den tidligere høydehopperen anslår at startpengene vil ligge på 10.000 dollar – nærmere 80.000 kroner. I tillegg kommer eventuelle pengepremier på rundt samme beløp.

Den store Diamond League-gulroten venter imidlertid i Zürich om et par uker. Vinneren i finalen på 400 meter hekk går også automatisk til topps i sammendraget og kan innkassere nær 400.000 kroner.

Gullgutten fikk torsdag spørsmål om han allerede merker at livet er blitt annerledes, og hvordan han ser for seg en ny hverdag som verdensmester:

– Foreløpig har det gått fint. Jeg håper ikke så mye blir annerledes. Det viktigste for meg er å holde på det som har fungert hittil. Å forandre seg blir for dumt. Det har fungert bra hittil å være seg selv, sier Warholm og smiler.

Intervju med Karsten Warholm etter seieren.

Får ingen bonus av forbundet

Selv om pengene strømmer inn fra Diamond League og VM, får Warholm lite drahjelp fra Norges Friidrettsforbund.

– Gullbonusen i mesterskapene har tidligere vært tilknyttet generalsponsoren, og ettersom vi ikke har en generalsponsor i dag, har vi ingen gullbonus. Vi har valgt å fokusere på å legge til rette det viktigste for utøverne, sier sportssjef Håvard Tjørhom.

Warholm AS vil trolig ikke gå konkurs av den grunn. NRK-ekspert Vebjørn Rodal tror unggutten sitter med gode kort på hånden ved eventuelle forhandlinger med sponsorer.

– Det er klart at europeiske topputøvere er populære hos utstyrsleverandøren hans (Nike). En staselig og staut kar fra Sunnmøre appellerer nok til veldig mange nasjonale sponsorer, sier Rodal.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal