Warholm slo erkerivalen, men advares: – Så skummelt god ut

Karsten Warholm slo Rai Benjamin i semifinalen og er klar for OL-finalen på 400 meter hekk. Begge er strålende fornøyd med løpene sine, men NRK-kommentator Jann Post synes amerikaneren virket skremmende sterk.

0yj6Yfz3_5g

VISTE STYRKE: Rai Benjamin hadde et lite overtak på Karsten Warholm før han roet ned.

Foto: ANTONIN THUILLIER / AFP

– Jeg følte at jeg gikk på ganske «grei skuring», men det tipper jeg at også Rai Benjamin gjorde. Jeg tror nok begge to måtte gi på litt der i starten fordi man visste hva som sto på spill. Og den finaleplassen skal man aldri ta for gitt, så litt kamp blir det. Men det var ikke mye prestisje i den seieren der, men jeg er selvfølgelig glad for at å ta heatet, sier Warholm til Discovery.

8. september 2018 ble Karsten Warholm nummer tre i kontinentalcupen i Ostrava. Siden hadde han med smått og stort av konkurranser krysset målstreken først 18 ganger på rad på 400 meter hekk.

1058 dager var det siden sist verdensrekordholderen hadde gått på et nederlag før søndagens OL-semifinale.

Spørsmålet var om seiersrekka ville fortsette da Warholm for første gang siden VM-finalen i 2019 søndag skulle møte sin store rival, Rai Benjamin – i et løp som egentlig bare handlet om å være blant de to beste for å gå rett til finalen.

Warholm: – Føler meg veldig bra

Det ble jevnt hele veien. Benjamin var hårfint foran Warholm ut på oppløpet, men slakket av på farten rett før målstreken.

Warholm holdt farten oppe og tok sin 19. seier på rad og er klar for finale.

Han ville ikke la seg intervju av NRK, men overfor Discovery innrømmer han at han ikke likte å møte Benjamin allerede i semifinalen.

– Jeg skulle ønske at vi slapp å være i samme semi, men det ble som det ble, og da må man bare ta det. Jeg føler jeg gjorde det beste utav det, og det var for så vidt greit å få tatt litt brodden av det, selv om finalen kommer til å handle om helt andre ting enn i dag, sier Warholm.

Warholm og Benjmain

SUPERDUELL: Både Karsten Warholm og Rai Benjamin viste styrke i en jevn semifinale. Dermed er det duket for finaledrama.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg skulle bli topp to, men da begge var oppe på siden der, så tenkte jeg at med litt ekstra trykk på én fot der, så var jeg forbi. Så gjorde jeg det, da, sier Warholm til NTB og andre norske medier.

I motsetning til Warholm, stoppet Rai Benjamin for å snakke med NRK.

– Hvor mye energi måtte du bruke?

– Ikke mye. Jeg ville bare gå ut og sikre det, og så slappe av på oppløpet, og det var det jeg gjorde, svarer amerikaneren.

Benjamin: – Cruiset inn

– Kunne du ha vunnet?

– Ja, men det er semifinale. Du vil ikke legge for mye i det, så jeg cruiset bare inn.

– Lot du ham vinne?

– Jeg vil ikke si jeg lot ham vinne. Som jeg sa ville jeg spare litt til finalen. Alt som betyr noe er å komme topp to.

– Hva er planen i finalen?

– Å vinne, sier Rai Benjamin.

Tidene ble såpass sterke som 47,30 og 47,37. Med det viste rivalene at de begge er i kanonform før finalen om to dager.

Kevin Youngs olympiske rekord på 46,78 lever farlig. Det samme gjør Warholms verdensrekord på 46,70.

Duellen

JEVNT: Det var jevnt fra start til mål mellom Warholm i bane 7 og Benjamin i bane 5.

Foto: Charlie Riedel / AP

Peker på Benjamin-svakhet

– Benjamin kunne tatt det hvis han hadde gitt gass, Warholm gir litt ekstra på de siste 20 meterne, så det er han som vinner, konstaterer NRKs kommentator Jann Post.

– Ja, han akselererte litt etter siste hekken og kjørte helt i mål, selv om det nok ikke var en Karsten Warholm på maks, sier ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

– Men jeg må si Rai Benjamin så skummelt god ut, for det der kunne ga gått fort med full gass, sier Jann Post.

Vebjørn Rodal påpeker imidlertid at Benjamin var borti minst én hekk. Ekspertkollega og tidligere hekkeløper Christina Vukicevic mener det avslører en svakhet Benjamin har.

– Det som er litt ekkelt med Benjamin for hans egen del, er at han har en teknikk som er litt skummel. Han vipper veldig med det bakerste beinet. Og er det noe som er dumt på 400 meter hekk, så er det å vippe, for da kan du hekte veldig lett, og det gjorde han i dag, påpeker hun.

– Så han skal være litt forsiktig med det bakerste beinet i finalen, for det kommer til å gå enda fortere, og Karsten kommer til å sette et enda høyere gir ut fra blokkene, sier Vukicevic.

Tokyo 2020 Olympics, day 9, Athletics

GODE SVAR: Karsten Warholm løp en raskere semifinale enn det han følte at kraftforbruket skulle tilsi.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Vil føle seg superduper

Alison dos Santos fra Brasil imponerte også i semifinalen med heatseier på tiden 47,31. Abderrahman Samba ble nummer to i heatet på 47,47. Fire løpere under 47,5 betyr at nivået i øvelsen er historisk høyt. Dermed har verken Warholm eller Benjamin råd til store feil i finalen om de vil ha medalje.

Warholm har nå følgende plan før finalen.

– Det blir å slappe av og få kroppen så klar som mulig. Nå handler alt bare om å stille på startstreken tirsdag morgen og føle seg superduper, sier Warholm til Discovery etter å ha blitt styrket i troen av hvor fort det gikk i semifinalen:

– Jeg synes det var fortere enn jeg hadde trodd. Det er et bra tegn at tida er bedre enn man hadde trodd. Jeg er tydeligvis i form og timingen er bra, når vi er i et OL.

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal