Hopp til innhold

Warholm overrasket seg selv: – Over alt vi kunne forvente

BERLIN (NRK): Karsten Warholm synes det er «ganske rått» hvor mye fortere han løper i år. Likevel har det sjelden blitt seier, men i EM er han endelig storfavoritt.

LIKER PRESS: Karsten Warholm (22) er raskere enn da han tok VM-gull i fjor. Her kan du se semifinalen på 400 meter hekk kl. 19.55.

  • Se semifinalen på 400 meter hekk i videovinduet over eller her.

– Jeg vet at jeg går inn med et favorittstempel. Det er egentlig kjekt med litt press. Jeg ville ikke hatt det på noen annen måte, sier Karsten Warholm.

Tirsdag løper den regjerende verdensmesteren semifinale på 400 meter hekk, øvelsen han er soleklar favoritt i. Warholm har den klart beste tiden blant feltet som starter i EM.

I fjor kom han til VM som en urutinert joker og tok gullet. I år er han raskere - mye raskere.

– Høyere krav

Warholm har nemlig forbedret seg med et halvt sekund siden VM-gullet i fjor, og det er en del på 400 meter hekk. I juli satte han ny norgesrekord med tiden 47,65.

– Vi har fått et større «arsenal» på det vi holder på med, så jeg stiller høyere krav til hvordan jeg løper i år kontra i fjor, sier Warholm.

22-åringen begynner nemlig omsider å få skikkelig dreisen på hekke-teknikken. Den tidligere tikjemperen startet som kjent å satse på 400 meter hekk for bare rundt to år siden.

Friidretts-EM: Pressetreff med utvalgte utøvere

Når Warholm sier "vi", mener han som regel alltid trener Leif Olav Alnes og ham selv.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Warholm er litt overrasket over fremgangen selv.

– Jeg synes egentlig at det er over det vi kunne forvente. 48,20, tiden jeg løp på i fjor, er veldig fort. Det er ganske rått at vi har greid å forbedre med et halvt sekund bare siden i fjor. Det er motiverende å se, sier Warholm.

– Hva konkret er det som er annerledes?

– Først og fremst har vi forbedret løpskapasiteten en god del. I tillegg har vi trent på å passere hekkene med begge føtter. Vi har prøvd å forbedre farten, og det har vi klart med godt hell, forklarer Warholm, og utdyper:

– Jeg har et større reportoar nå. Det er for eksempel at jeg kan bytte satsfot mellom hekkene, og rett og slett bare ta løpet som det kommer. Om jeg så må ta hekkene med høyrefoten eller venstrefoten, eller slå salto over.

En av EMs største favoritter

Warholm møter ikke sin normalt tøffeste konkurrent, Abderrahman Samba (Qatar), i EM. Samba er kun en av tre som har løpt fortere enn Warholm i år på 400 meter hekk.

– Det er noen flere her i EM som er store favoritter i sine øvelser, men Warholm er blant de største, sier NRK-kommentator Jann Post.

Warholm skal i tillegg trolig prøve seg på 400 meter flatt.

– Den største utfordringen i mesterskapet for ham er å omstille seg fra 400 meter hekk-finalen, en eventuell gullfeiring, ståk og stas, få sove og være klar for å løpe for en ny medalje dagen etter. Det er krevende, sier Post.

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal