Warholm om trenerforholdet: – Stryker han med, så legger jeg skoa på hylla

Karsten Warholm erkjenner at han har gjort seg avhengig av treneren sin. Så mye at han faktisk vil slutte med idrett hvis ikke Leif Olav Alnes er med ham.

Warholm og Alnes

AVHENGIG: Å fortsette samarbeidet og vennskapet med Leif Olav Alnes er en forutsetning for at Karsten Warholm skal fortsette som idrettsutøver.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det er litt gøy at en på 65 og en på 24 er så gode venner, sier hekkeløperen.

Har man sett litt friidrett på TV, så tviler man neppe på at Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes er et radarpar. De er ikke bare sammen på trening og i konkurranser, eleven er gjerne på besøk hos familien Alnes ellers også. I sommer var de sammen både i Ulsteinvik og Alnes' hjemsted Torvikbukt i Møre og Romsdal.

Leif Olav Alnes og Karsten Warholm under idrettsgallaen

SUKSESS: Leif Olav Alnes fikk prisen som årets trener og Karsten Warholm som fikk tre priser under idrettsgallaen i 2020.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Og sammen har de i løpet av fem år fått til store ting på friidrettsbanen.

– Jeg er 100 prosent avhengig av ham. Hvis Leif Olav hadde vært så uheldig å stryke med, så legger jeg skoa på hylla. Det er ingen Karsten uten Leif, slår Warholm fast i NRK-serien «Karsten og Leif».

Det virker som han mener det. Moren og manageren, Kristine Haddal, tror det også.

– Jeg ser heller ikke hvem andre som skal ta det videre som Leif har gjort. De er så tospann. Så jeg ser ikke for meg at vi skal samarbeide med noen andre, forteller hun.

Vurderte dykking og fisking

Warholm var egentlig mangekjemper i ungdommen, og i 2014 satt den da 18 år gamle utøveren seg ned sammen med moren for å planlegge fremtiden. Han var motivert til å ta steget videre, flytte til Oslo og ta en utdannelse samtidig som han satset på friidretten. De ble enige om at de måtte finne en trener som passet planene, og begynte å forhøre seg litt rundt om aktuelle kandidater.

– Jeg hadde jeg bare en soleklar kandidat. Jeg kjenner alle, men det er bare han: Leif Olav Alnes, forteller trenerveteran Ståle Jan Frøynes.

Warholm og Alnes

GOD STEMNING: Trener Leif Olav Alnes vet hvordan han skaper godt humør i en lang treningsøkt med Karsten Warholm.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Det første møtet fant sted i Ørsta den 26. mars 2015.

– Jeg var solgt. Vi snakket mye om filosofi rundt trening, livet, rundt alt. Det vil jeg påstå var skikkelig match, forteller Warholm.

– Jeg føler meg utrolig privilegert over at Karsten dukket opp i livet mitt i 2015. jeg var i en setting hvor jeg hadde begynt å tenke på om jeg skulle bruke den siste tiden før gåstolen tok meg til å dykke og fiske, men jeg hadde flaks og det dukket opp noe som var enda morsommere, sier Alnes.

Tross aldersforskjellen har Karstein og Leif utviklet et helt unikt vennskap som er grunnlaget for suksessen. Det blir latter og gode samtaler når vi blir med på guttetur til Leif Olavs barndomshjem i Torvikbukt. Sesong 1 (4:5)

Se episode fire av «Karsten og Leif» her.

Fryktet at Warholm var høy på seg selv

Warholm hadde allerede gjort seg bemerket i Friidretts-Norge, og hadde en rekke medaljer fra ungdomsmesterskap. Det gjorde Alnes betenkt i starten. Han fryktet suksessen kunne ha gått til hodet på unge Warholm allerede.

– Jeg oppdaget kjapt at han hadde ekstremt høy selvtillit, men han var ikke høy på seg selv, mener treneren, som tidligere hadde trent blant annet sprintere som Geir Moen og John Ertzgaard.

Warholm og Alnes

SERIØST: Leif Olav Alnes og Karsten Warholm i diskusjon under en treningsøkt på Bislett i sommer.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

De første skikkelige hekkeøktene fant sted i 2016, og allerede året etter tok Warholm sin første verdensmestertittel. Fortsatt er de ikke mette.

– Jeg føler ikke at det er en svakhet at jeg har gjort meg avhengig av Leif. Dette har vi gjort i sammen. Det vi har fått til hittil er ikke noe «one-man-show», forklarer Warholm.

– Og hvis det skulle være alt, er jeg også fornøyd, men jeg vil gjerne få til mer. Det er så mye stolthet og vennskap i dette her, at det er mer i det enn å springe 10 hekker fortest mulig.

 • Se «Karsten og Leif» på NRK 1 søndag klokken 20.00, eller i NRK TV.

Siste nytt

 • Lokalavis tror på Haaland-comeback

  Borussia Dortmunds Erling Braut Haaland kan være tilbake i spill mot Mainz lørdag og skyte klubben til tabelltoppen. Den vanligvis velinformerte lokalavisen Ruhr Nachrichten har Haaland inne i sin sannsynlige lagoppstilling.

  Haaland pådro seg en skade i en lårmuskel etter et sammenstøt med Mats Hummels på trening. Dette satte ham utenfor i noen uker, og Haaland sto over både klubb- og landskamper.

  Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FC Union Berlin
  Foto: Leon Kuegeler / Reuters
 • Karamarinov valgt igjen

  Bulgareren Dobromir Karamarinov er valgt til president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA).

  Han har fungert i rollen etter at nordmannen Svein Arne Hansen ble syk og senere døde i 2020. Hansen var president i perioden 2015-20.

  61-årige Karamarinov ble valgt uten motkandidat. Han er forbundets sjette president, skriver NTB.

  Minnestund for Svein Arne Hansen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • E-sporten trakk NIF-søknaden

  E-sportforbundet har satt søknaden om å bli medlem i Norges idrettsforbund på vent. Det bekreftet idrettspresident Berit Kjøll i sin tale til det ekstraordinære idrettstinget lørdag.

  – Norges e-sportsforbund leverte en søknad om opptak som særforbund til behandling på idrettstinget. I ettertid har det nye styret i forbundet konkludert med at de ikke er helt klare til å søke om medlemskap ennå, sa hun og la til:

  Thomas Breen, president i Norges E-sportsforbund, forteller at det ikke ligger noen dramatikk bak avgjørelsen.

  – Vi har hatt en veldig rask vekst og da kommer man også i en situasjon hvor vi må bruke ressursene best mulig, og vi ønsker å ha mest mulig aktivitetsstyrt virksomhet for de barn og unge som driver med e-sport. Samtidig så vi at en inntreden i NIF krever ganske mye organisatorisk kraft, og vi fant derfor ut – sammen med utvalget til NIF – at det er lurt å søke på nytt i 2023, sier han til NRK.

  Kjøll
  Foto: Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal