Hopp til innhold

Warholm om mulig Bislett-rivning: – Trist

Deler av Bislett stadion må kanskje rives når det skal bygges ny T-bane i Oslo. Karsten Warholm frykter konsekvensene for Bislett Games dersom stevnet må flyttes ut av Oslo.

Karsten Warholm

TIL BERGEN?: Bislett Games har kontrakt som Diamond League-arrangør frem til 2024, men når de skal forhandle om en ny kontrakt kan deler av Bislett stadion være en byggeplass. Karsten Warholm, her fra Bislett i fjor, er spent på om Bislett Games må flyttes eller ikke. Et alternativ er å flytte stevnet til Fana stadion i Bergen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Hele veien her er det tegnet inn en T-banestasjon, sier daglig leder i Bislett Alliansen, Rune Stenersen, og peker bortover tribunen Store Stå i Norges nasjonalanlegg.

Det er nå bestemt at det skal bygges en ny T-banestasjon på Bislett.

En på sikt fantastisk nyhet for Bislett stadion, men årene med bygging blir utfordrende.

– Det er ingen tvil om at aktiviteten her blir påvirket, sier Stenersen til NRK.

BISLETT STADION

I 2004: Slik så det ut da gamle Bislett stadion ble revet i juni 2004. Nye Bislett stadion sto ferdig året etter og kostet 540 millioner kroner, ifølge Bislett Alliansen. Etter det har man investert ytterligere om lag 100 millioner i anlegget. Nå kan deler av den nye stadion bli revet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det store spørsmålet er hvordan byggearbeidet vil påvirke stadion. Det blir ikke klart før om to til tre år, men foreløpig kan ikke Ruter utelukke at deler av stadion må rives.

– En av de tidlige løsningene som er blitt vurdert vil medføre at deler av Bislett må rives og bygges opp igjen etterpå, men vi vil også selvfølgelig se på andre løsninger, sier Halvor Jutulstad, leder for plan og infrastruktur, i Ruter.

Bislett stadion og T-bane

MULIG TRASÉ: Den røde linjen viser en mulig trasé for den nye T-banetunnelen forbi Bislett. Det blå og gule feltet er mulig plassering av T-banestasjonen.

Foto: RUTER

Bislett Games til Bergen?

Bislett Alliansen forbereder seg uansett på unntakstilstand.

– Jeg har begynt å tegne på skisser for å løse dette ved å bruke andre gater og arealer på stadion som ikke brukes i dag, sier Stenersen.

– Men Bislett Games må kanskje flytte ut ett år til eksempelvis Bergen. Det har vi gjort før da det ble bygget ny stadion her, men det er klart at hvis det blir flere år ser vi litt mørkt på situasjonen rundt Bislett Games, sier han.

– Hvorfor det?

– Det er et av verdens største friidrettsstevner og skulle man ikke kunne arrangere det på det faste stedet i to, tre eller fire år er det vanskelig å holde statusen innenfor Diamond League.

Rune

SPENT: Rune Stenersen, daglig leder i Bislett Alliansen, vet foreløpig lite om hvordan byggingen av Bislett T-banestasjon kommer til å påvirke stadion, men det er stor sannsynlighet for at det vil bli mye byggevirksomhet rundt stadion i løpet av det neste tiåret.

Foto: Anders Rover Bentsen / NRK

Warholm: – Trist

Det er allerede bestemt at Diamond League skal kuttes fra 14 til 12 stevner fra og med neste sesong. Derfor vil konkurransen om å få arrangere stevner bli tøffere i fremtiden.

Norges ferske Diamond League-vinner, Karsten Warholm, er bekymret og mener det kan få konsekvenser for fremtiden til Bislett Games dersom man må flytte stevnet.

– Det tror jeg absolutt, sier han og utdyper:

– De luker nå ut masse og stevnene begynner å holde enormt høy kvalitet. Bislett har fått sin sjarm ved at folk kan bo nærme, ta trikken opp og gå inn på Bislett, å få kjenne hele atmosfæren. Det er klart å miste det for noen år vil være trist, sier Warholm.

Illustrasjon av hvordan Ruter ønsker seg t-banestasjonen på Bislett.

SLIK KAN DET BLI: Dersom den nye stasjonen legges under Bislettgata er det planlagt en oppgang rett ved inngangen til stadion.

Foto: Ruter/Placebo Effects AS

Det vil dessuten påvirke treningshverdagen hans, om han fortsatt er aktiv, vel å merke.

– Litt problematisk er det jo. Jeg trener på Bislett to ganger i uka gjennom hele vinteren så det vil være litt kjipt.

Bislett har også en innendørs løpebane rundt stadion, med blant annet lengdegrop og egne sprintbaner som brukes av flere tusen aktive og mosjonister hvert år.

– Men selvfølgelig, jeg kan jo ikke si at mine behov skal settes foran hele byen. Det ville føltes litt egoistisk for å være ærlig, legger friidrettsstjernen til.

Ap: – Høyre vil bare skremme velgerne

Rune Stenersen Bislett Alliansen og Eirik Lae Solberg. Andreas Halse

VALGKAMP: For Arbeiderpartiets Andreas Halse (i midten) og Høyres Eirik Lae Solberg (til høyre) er plasseringen av en ny T-banestasjon på Bislett blitt en del av valgkampen. Her er de sammen med Rune Stenersen i Bislett Alliansen.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Uansett, bare én uke før valget - og samme uke som Diamond League-sesongen avsluttes med finalen i Brussel - er fremtiden til Bislett stadion blitt et hett valgkamptema i hovedstaden.

Høyre mener dagens byråd, med Arbeiderpartiet i spissen, ikke gjør nok for å verne om Bislett stadion.

– Det er en stor fare for at det størst idrettsanlegget for friidrett må rives. De sier rett ut at det ikke er avklart om deler av tribunen må rives, og vi bør ikke planlegge med løsninger hvor det er betydelig fare for at den må rives, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg.

Arbeiderpartiet innrømmer at det fortsatt ikke er avklart om deler av stadion må rives, men understreker at verken de eller Høyre har fått noen informasjon som tilsier at det er stor fare for at det kommer til å skje.

– Det er ikke grunnlag i de faglige dokumentene vi har fått i bystyret for å si det. Høyre ønsker bare å skremme velgerne, svarer Arbeiderpartiets Andreas Halse, fraksjonsleder i Samferdsels- og miljøkomiteen.

NRK har tidligere fortalt at man risikerer å måtte rive deler av Bislett stadion når det skal bygges en ny T-banestasjon der, men det nye er at det nå er vedtatt av bystyret.

Alle de borgerlige partiene stemte imot forslaget som ble vedtatt like før sommeren.

VIDEO: Se Karstein Warholms kjempeløp på 46.92 da han vant Diamond League-finalen i Zürich forrige uke.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal