NRK Meny
Normal

Warholm og Ingebrigtsen kjemper om europeisk friidrettspris

– Helt umulig å si hvem som vinner, sier Karsten Warholm.

Warholm kommer hjem etter VM-gullet.

KAN FÅ PRIS: Warholm var også nominert i kategorien «Årets utøver» i Europa, men nådde ikke opp blant finalistene.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Neste lørdag kåres årets «Rising Star» i Europa, med to nordmenn blant de tre finalistene: Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm.

– Det tror jeg man ikke får se på veldig lenge, sier Karsten Warholm om den norske dominansen.

Begge to har hatt strålende sesonger, og Warholm tør ikke spå hvem som kommer til å stikke av med prisen.

– Det er faktisk helt umulig å si for det kommer an på hva de vektlegger. Det har seg sånn at jeg vant VM og det er jo litt stilig, og han har hatt et kjempegjennombrudd. Jeg skal ikke være jury, men jeg vil ikke si at jeg er helt på villspor og det vil jeg ikke si at Jakob er heller.

Karsten Warholm vinner VM-gull!

VM-GULL: Se Karsten Warholms gulløp fra sommerens VM her.

Det er Det europeisk friidrettsforbundet (EAAF) som står for kåringen.

Far og trener til Jakob Ingebrigtsen, Gjert, mener Warholm stiller sterkere enn sønnen hvis resultater blir vektlagt.

– Jeg kjenner ikke forutsetningen for tildelingen av prisen, men jeg vil ikke si at Karsten er noen «Rising Star». Når du vinner Diamond League og alt annet som kan vinnes, da er du etablert i verdenstoppen.

– Han er jo flere hestehoder foran Jakob på nivå. Så det blir litt feige lag når man sammenligner de to, for de er på forskjellige faser i karrieren, sier Gjert.

Ikke «Årets utøver»

Men Warholm er ikke helt enig i analysen til Gjert Ingebrigtsen.

– Det jeg gjorde i år er helt klart å anse som et gjennombrudd, spør du meg. Om man vil vektlegge det som senior eller «up and coming» får være opptil hver enkelt. Men å vinne VM er jo et gjennombrudd, det er vel ingen uenig, tenker jeg. I fjor var jeg ikke etablert i verdenstoppen, sier han til NRK.

Denne sesongen har Warholm vunnet både VM-gull og Diamond League-løp, mens Jakob Ingebrigtsen har satt flere aldersrekorder og tatt gull i U20-EM på både 3 000 m hinder og 5 000 m. Han ble også tidenes yngste under fire minutter på en engelsk mil.

Warholm var også nominert i kategorien «Årets utøver» i Europa, men nådde ikke opp blant finalistene.

Jakob Ingebrigtsen

U20-GULL: Ingen kunne stoppe Jakob Ingebrigtsen på 5000 meter i U20-EM i sommer.

– Ikke overraskende med Jakob

Gjert Ingebrigtsen var ikke klar over at sønnen var nominert til prisen «Rising Star» før NRK fortalte han det, det var heller ikke Jakob, ifølge faren.

– Men at han havner på en sånn liste kan vel ikke overraske noen. Han har vært en av de mest markante utøverne i Europa og satt både europeiske- og verdensrekorder i juniorklasser. Jeg vet ikke om det er så mange juniorer som har vært på den liste før, sier pappa Ingebrigtsen.

– Dette viser uansett at norsk friidrett ikke står noe tilbake nivåmessig i forhold til resten av Europa, sier Ingebrigtsen om at det er to nordmenn blant finalistene.

Greske Miltiadis Tedoglou er den tredje finalisten. Han tok blant annet gull i lengde under sommerens U20-EM.

Kåringen skjer lørdag 14. oktober på en galla i regi av Det euopeiske friidrettsforbundet (EAAF) i Litauen. Vinneren kåres etter avstemninger fra sportsjournalister, nasjonale friidrettsforbund og et ekspertpanel. Dessuten har fans kunnet stemme på Facebook.

Siste nytt

 • Kvinnelige hockeyspillere utestengt

  Seks kvinnelige hockeyspillere fra Russland er utestengt av den Den internasjonale komité, IOC, for å ha brutt dopingregelverket under Sotsji-OL. Spillerne diskvalifiseres fra OL i 2014 og utenges også fra OL på livstid.

 • – Norge imponerte ingen

  Selv om de norske håndballjentene vant klart på mandag, var ikke spanske Carmen Martin videre imponert. – Jeg synes ikke Norge er for raske og hurtige. Alle vet at Norge er et bra lag, men de imponerte ingen i kveld, sier Martin til Dagbladet.

  Carmen Martin
  Foto: Ben Curtis / AP
 • Knepent tap for Andersen

  Jørn Andersen sitt Nord-Korea gikk på sitt andre ettmålstap i østasiamesterskapet i fotball tirsdag, skriver NTB. Et selvmål gjorde at kampen mot nabo Sør-Korea endte 0-1. Tapet gjør at nordkoreanerne ikke har sjanse til å vinne mesterskapet.

  Jørn Andersen i Nord-Korea
  Foto: Lasse Evensen

Sendeplan

Kl. Program Kanal