Warholm og Ingebrigtsen kan vinne – men det vekker harme at ett navn mangler på lista

Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen er to av ti som kan bli kåret til årets mannlige friidrettsutøver i verden. Det kan ikke OL-gullvinneren på 100 meter, Marcell Jacobs. Det får italienerne til å rase og Vebjørn Rodal til å stusse.

WJ51hfv2g4k

IKKE NOMINERT: To sprintgull i OL var ikke nok til at Marcell Jacobs er blant de ti kandidatene til å bli årets mannlige friidrettsutøver i verden.

Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters

– Det er grunnleggende feil å ikke inkludere ham på en slik liste, sier Francesco Panetta til NRK.

Som aktiv hadde Panetta sitt største øyeblikk da han tok gull på 3000 meter hinder under VM på hjemmebane i Roma i 1987. Nå er han ekspertkommentator for Eurosport i Italia.

Han kommenterte OL i Tokyo i sommer, der italienske Marcell Jacobs sensasjonelt vant 100-meterfinalen på 9,80. Jacobs løp også minst like fenomenalt da Italia enda mer sensasjonelt tok OL-gull på 4x100 meter.

Jacobs vant dessuten gull på 60 meter i innendørs-EM. Derfor var det kanskje å vente at han ville være blant de ti nominerte til tittelen som årets mannlige friidrettsutøver i verden.

SFIfq8dI6QA

SENSASJON: Marcell Jacobs sørget for at det italienske flagget meget overraskende vaiet i vinden på OL-stadion i Tokyo.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Men da lista over de nominerte ble lagt ut på hjemmesiden til Det internasjonale friidrettsforbundet (WA), så den sånn ut: Karsten Warholm, Eliud Kipchoge, Daniel Ståhl, Ryan Crouser, Pedro Pichardo, Damian Warner, Joshua Cheptegei, Armand Duplantis, Miltiadis Tentoglou og Jakob Ingebrigtsen.

To norske kandidater, men ikke italieneren som vant den kanskje mest prestisjefylte øvelsen på hele OL-programmet.

Reaksjonene: «Er dere gale?!»

Det har mildt sagt skapt oppstandelse fra italiensk hold i sosiale medier. Her er noen av ytringene, og det er mange som ligner på disse:

«Er dere gale?! Og Marcell Jacobs?!?! Hvor er den olympiske mesteren på 100 meter og 4x100 meter???»

«(…) Et idiotisk valg å glemme Jacobs … og dere gjorde det.»

«Hvor er Marcell Jacobs? Er ikke 100 meter dronningen av løp? Ute av nominasjonen etter å vinne to OL-gull på to OL-løp? Det er en skam.»

Like sterke ord bruker ikke Eurosports ekspert. Men han er forundret.

– Jeg vet virkelig ikke hvorfor han ikke er nominert, men jeg synes det er helt feil. Jeg tror mange i Italia er veldig skuffet, sier Panetta.

Vebjørn Rodal og Jann Post på OL-stadion i Tokyo

STUSSER: Vebjørn Rodal (t.v.) kommenterte OL sammen med Jann Post, og synes det er rart at det olympiske mesteren på 100 meter ikke er nominert til tittelen som årets mannlige utøver.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Rodal: – Merkelig

NRK har også vært i kontakt med Jacobs’ talsperson Giuliana Grillo, som skriver følgende i en e-post: «Marcell ønsker dessverre ikke å kommentere WA-nominasjonen fordi han for tiden har fullt fokus på trening.»

Men også NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal stusser over utelatelse.

– Han burde vært nominert, for han vant jo OL på ei veldig bra tid. Og han bidro veldig sterkt til stafettgullet, sier Rodal.

– Så med mindre noen i juryen vet noe jeg ikke vet, så er det merkelig. Men det var jo også litt merkelig at Jacobs avsluttet sesongen rett etter OL og det kom fram opplysninger om at han samarbeidet med folk med en suspekt fortid, påpeker OL-vinneren på 800 meter fra 1996.

Etter OL kom det fram at Jacobs hadde et samarbeid med Giacomo Spazzini, som er under etterforskning for tilknytning til ulovlige prestasjonsfremmende midler. Jacobs har imidlertid tatt avstand fra Spazzini.

Bare olympiske mestere

Alle de ti nominerte tok OL-gull i Tokyo. Ni av dem har også årsbeste i verden i minst én øvelse, med ett unntak: Eliud Kipchoge.

Marcell Jacobs har ikke årsbeste i verden på noen øvelser.

Ato Boldon og Briana Williams

EKSPERT OG TRENER: Ato Boldon kommenterer friidrett på for NBC og er trener for Briana Williams, som tok sitt første OL-gull da Jamaica vant stafetten i Tokyo.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har følgende kommentar til nominasjonen:

«Ekspertpanelet består av seks statistikere, én fra hver region. Hver ekspert blir bedt om å nominere sin topp-ti-liste basert på prestasjoner gjennom hele året, og de med flest stemmer, blir nominert. I et år med fremragende prestasjoner, er det ofte mer enn ti verdige kandidater, men dette er den uavhengige prosessen WA har brukt for å bestemme hvem som skal nomineres.»

Tidligere toppsprinter Ato Boldon, som nå er ekspertkommentator i NBC Sports, har forståelse for panelets konklusjon om å utelate Jacobs.

– Vel, han hadde ikke en sesong. Han vant to OL-gull, men han løp ikke etterpå. Kåringen handler om hele sesongen, ikke bare OL, påpeker Boldon.

Mener Warholm bør vinne

Boldon fortsetter:

– Han løp jo ikke før OL heller. Jeg er begeistret for ham, men dette er ikke unormalt at en som ikke har deltatt i Diamond League eller andre store stevner bortsett fra OL ikke er på en sånn liste.

Karsten Warholm

FAVORITT: Karsten Warholm.

Francesco Panetta understreker at han ikke mener Jacobs uansett ikke ville vært den sterkeste kandidaten til å vinne kåringen. Den italienske eksperten har en norsk favoritt.

– Karsten Warholm fortjener å vinne. Han gjorde et fantastisk løp i OL, leverer toppløp hele tiden og gjør aldri en feil. Det er riktig å sei at han er verdens beste friidrettsutøver, sier Panetta til NRK.

Der er de helt på linje:

– Min stemme går til Warholm, sier Ato Boldon.

Datoen for når vinneren skal kåres, er for øvrig ikke fastsatt.

 • Disse ti kjemper om tittelen «årets kvinnelige friidrettsutøver i verden»: Maria Latsiskene, Shaunae Miller-Uibo, Faith Kiyegon, Valarie Allman, Yulimar Rojas, Elaine Thompson-Hearh, Sifan Hassan, Jasmine Camacho-Quinn, Athing Mu og Sydney McLaughlin.

Siste nytt

 • Langrenn utsettes på grunn av kulde

  Det er sprengkaldt i Ruka der verdenscupens åpningshelg skulle avsluttes med jaktstart i 10 og 15 kilometer fristil for damer og menn søndag.

  Men på morgenkvisten kom meldingen om at damerennet, som var tenkt startet klokken 10:20, ble utsatt på grunn av sprengkulde.

  NRK-ekspert Torgeir Bjørn har vært mye ute i løypa og inspisert forholdene. Ifølge Bjørn har FIS (Det internasjonale skiforbundet) opplyst at det er 19,4 minusgrader på stadion, mens det er 23,2 minusgrader på løypas kaldeste punkt. Kuldegrensen i langrenn er 20 minusgrader.

  Men NRK får klokken 10:28 opplyst at damerennet utsettes til klokken 13:45 norsk tid. En endelig avgjørelse skal tas klokken 12:45. Damene har vært ute og varmet opp i morgentimene, men må nå avbryte oppvarmingen og trekke inn i varmen.

  NRK møtte langrennssjef Espen Bjervig i målområdet like etter juryens avgjørelse. Han legger ikke skjul på at situasjonen er utfordrende for utøverne.

  – Det er mye nerver her, du har kommet i gang og skal sette deg ned igjen. Men det er likt for alle. Om du er norsk, russisk, svensk eller tysk, så skal de gjøre det samme. Men det er tøft for utøverne, sier Bjervig, som deretter ble spurt om utøverne ønsket seg en endelig avgjørelse.

  – Det er det beste å få en endelig avgjørelse. Å sitte å vente er det verste. Det blir man sliten av og ikke minst nervøs av.

  Ifølge renndirektør i FIS (Det internasjonale skiforbundet), Pierre Mignerey, planlegger arrangøren for at herrelangrennet skal gå som oppsatt klokken 12:30.

  Søndag, Ruka
  Foto: Jann Post / NRK
 • Riiber går ut på tredjeplass

  Jarl Magnus Riiber går ut 14 sekunder bak Johannes Lamparter i langrennet over 10 km. Den ordinære omgangen ble avlyst og man tok i bruk provisorisk omgang,

  Den provisoriske omgangen i kombinert ble gjennomført torsdag kveld og Riiber hadde to østerrikere foran seg i verdenscuprennet.

  Det var Johannes Lamparter som var best med sine 140 meter og tre ganger 18 i stil. Han går ut seks sekunder foran landsmannen Mario Seidel (142), mens Riiber kommer ytterligere åtte sekunder bak.

  Nordmannen fikk opp 141 meter, men ble trukket kraftig på stilen på grunn av en dårligere landing.

  Jens Lurås Oftebro ble nummer fem med sine 137 meter og går ut 33 sekunder bak Lamparter.

  Jørgen Graabak med 130 meter vil gå ut 1.29 minutter bak, mens Espen Andersen (134) går ut to sekunder bak der igjen.

  Kasper Moen Flatla går ut 2.14 bak. mens Espen Bjørnstad (114,5) starter hele 4.50 bak. Simen Tiller ble diskvalifisert på grunn av ureglementer hoppdress.

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak Matthias Mayer som vant. Dermed endte comebacket med en niendeplass.

  – Det var godt å komme i gang. Jeg vil si at en topp ti-plassering er greit. Litt som forventet egentlig, men samtidig har det gått veldig bra på trening da. Så jeg hadde lagt lista litt høyere kanskje, sier Kilde til NRK.

  – Når det ble som det ble i dag, startnummer 19 på forhold hvor det har snødd en meter på toppen og samtidig mørkt og høy hastighet, da ble det litt mye på en gang for å ta hjem noen seier.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen endte på 18.-plass.

  – Litt skuffende avstand opp til de foran meg, men samtidig kanskje av de vanskeligere forholdene jeg har kjørt på i Lake Louise noen gang, sier Jansrud til NRK.

  Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 29.-plass. Henrik Røa ble nummer 53.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal