Nå er bare fem friidrettsutøvere i verden bedre enn Warholm: – Meget kult

100 dager før VM i Doha rangeres Karsten Warholm som verdens sjette beste mannlige friidrettsutøver, uansett gren, på den offisielle verdensrankingen.

Karsten Warholm

IKKE TIL Å TRO: Karsten Warholm gjør løp som vekker internasjonal oppsikt.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Warholm har åpnet sesongen formidabelt. I mars tangerte han europarekorden da han tok gull i innendørs-EM på 400 meter flatt.

Utendørs har han åpnet med to strake Diamond League-seirer på 400 meter hekk – først i Stockholm, så på Bislett.

I den suverene seieren på Bislett forrige torsdag satte han dessuten europarekord med 47,33.

Suksessen gir seg utslag på den offisielle verdensrankingen Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) innførte i fjor.

Nøyaktig 100 dager før VM i Doha rangeres Warholm som verdens sjette beste mannlige friidrettsutøver.

– Det føler jeg egentlig er meget kult, skriver Warholm i en sms til NRK.

– Velger å la det bety noe

På rankingen for 400 meter hekk er Warholm på en andreplass, bak Abderrahman Samba.

Men IAAF legger også epler, granater og granatepler i samme bolle, rører rundt og kommer ut med ei eksplosiv liste over verdens beste friidrettsutøvere uansett om de løper, hopper eller kaster. Der er altså Karsten Warholm helt oppe på en sjetteplass på den nye rankingen som ble offentliggjort onsdag kveld.

Rankingen er basert både på resultater (tid, lengde, høyde) og plasseringer. Poengene avhenger også av statusen på konkurransen.

De fem utøverne Warholm ham på lista er Eliud Kipchoge fra Kenya (maraton), Noah Lyles fra USA (100 og 200 meter), Abderrahman Samba fra Qatar (400 meter hekk), Sergej Sjubenkov fra Russland (110 meter hekk) og Christian Coleman fra USA (100 meter)

På forrige ukes ranking var han nummer ti.

– Jeg prøver å ta med meg alt som er positivt. Så siden jeg er høyt oppe, så velger jeg å la det bety nor for meg. Hadde jeg vært langt nede hadde jeg nok falt for fristelsen til å bagatellisere det, sier Warholm humoristisk til NRK.

Jakob Ingebrigtsen er nest beste nordmann på rankingen, på en 99.-plass.

EUROPAREKORD: Slik var Warholms superløp på Bislett.

Hoen: – Veldig imponerende

Verdensrankingen, som oppdateres hver uke, er primært innført som et kvalifiseringssystem til framtidige mesterskap.

– Warholms plassering er imponerende, og sier mye om hvor stabil han har vært, sier Steinar Hoen, den tidligere europamesteren i høyde som er stevnesjef for Bislett Games.

Han mener verdensrankingen kommer til å få mer og mer oppmerksomhet i årene framover.

– Vi ser det allerede i de store vinteridrettene at verdenscupen er det mange utøvere setter høyest. Den viser hvem som er best over tid. I golf og tennis betyr verdensrankingen alt. På samme kan det bli med verdensrankingen i friidrett, sier Hoen til NRK.

Verdensrankingen for kvinner toppes av Beatrice Chepkoech fra Kenya (3000 meter hinder) foran Caster Semenya fra Sør-Afrika (800 meter) og Marija Lasitskene fra Russland (høyde).

Beste norske kvinne er hinderløperen Karoline Bjerkeli Grøvdal på en 290.-plass.

Karsten Warholm knuste konkurrentene i hans første Diamond League-stevne for året.

SEIER: Slik løp Warholm fra konkurrentene i Stockholm.

Siste nytt

 • Fire personer pågrepet i Bulgaria

  Bulgarsk politi har gått til pågripelse av fire personer mistenkt for å stå bak de rasistiske tilropene på tribunen i kampen mellom Bulgaria og England mandag.

  – Det jobbes med å identifisere de øvrige personene som sto bak opptrinnet, opplyser det bulgarske politiet til Sky Sports.

  EM-kvalifiseringskampen ble avbrutt to ganger av kampens dommer i 1. omgang på grunn av publikums rasistiske tilrop mot engelske spillere. I tillegg viser bilder fra kampen at flere bulgarske tilhengere gjorde nazihilsen under kampen.

  Den ubehagelige episoden i kampen fikk allerede tirsdag følger. Den bulgarske fotballpresidenten valgte å gå av som følge av hendelsen i Sofia etter at Bulgarias statsminister anmodet om det. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har dessuten startet sin egen etterforskning mot det bulgarske fotballforbundet. (NTB)

  Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Skadetrøbbel for Solskjær

  Ole Gunnar Solskjær får hektiske dager med å stable et slagkraftig lag på beina til Manchester Uniteds hjemmemøte mot serieleder Liverpool søndag. Skadelisten er lang. Elleve spillere er enten definitivt ute eller usikre foran stormøtet søndag.

  Paul Pogba, Anthony Martial, Aaron Wan Bissaka, Luke Shaw, Victor Lindelöf, Jesse Lingard, Phil Jones og Eric Bailly er enten ute eller usikre. Alle manglet i troppen mot Newcastle forrige runde, viser opptellingen Manchester Evening News har gjort.

  Diogo Dalot startet i Newcastle, men haltet av banen i annen omgang. 17-åringen Mason Greenwood måtte melde forfall til Englands U21-tropp dagen etter. (NTB)

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Uavgjort mellom Sverige og Spania

  Sverige hadde lenge seieren i sin hule hånd etter at veteranen Marcus Berg satte inn 1-0 for svenskene i starten av andreomgang. Robin Olsen hadde en strålende kamp i Sveriges mål, men på overtid utlignet Rodrigo til 1-1 for Spania

  Euro 2020 Qualifier - Group F - Sweden v Spain
  Foto: Tt News Agency / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal