Hopp til innhold

Nå er bare fem friidrettsutøvere i verden bedre enn Warholm: – Meget kult

100 dager før VM i Doha rangeres Karsten Warholm som verdens sjette beste mannlige friidrettsutøver, uansett gren, på den offisielle verdensrankingen.

Karsten Warholm

IKKE TIL Å TRO: Karsten Warholm gjør løp som vekker internasjonal oppsikt.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Warholm har åpnet sesongen formidabelt. I mars tangerte han europarekorden da han tok gull i innendørs-EM på 400 meter flatt.

Utendørs har han åpnet med to strake Diamond League-seirer på 400 meter hekk – først i Stockholm, så på Bislett.

I den suverene seieren på Bislett forrige torsdag satte han dessuten europarekord med 47,33.

Suksessen gir seg utslag på den offisielle verdensrankingen Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) innførte i fjor.

Nøyaktig 100 dager før VM i Doha rangeres Warholm som verdens sjette beste mannlige friidrettsutøver.

– Det føler jeg egentlig er meget kult, skriver Warholm i en sms til NRK.

– Velger å la det bety noe

På rankingen for 400 meter hekk er Warholm på en andreplass, bak Abderrahman Samba.

Men IAAF legger også epler, granater og granatepler i samme bolle, rører rundt og kommer ut med ei eksplosiv liste over verdens beste friidrettsutøvere uansett om de løper, hopper eller kaster. Der er altså Karsten Warholm helt oppe på en sjetteplass på den nye rankingen som ble offentliggjort onsdag kveld.

Rankingen er basert både på resultater (tid, lengde, høyde) og plasseringer. Poengene avhenger også av statusen på konkurransen.

De fem utøverne Warholm ham på lista er Eliud Kipchoge fra Kenya (maraton), Noah Lyles fra USA (100 og 200 meter), Abderrahman Samba fra Qatar (400 meter hekk), Sergej Sjubenkov fra Russland (110 meter hekk) og Christian Coleman fra USA (100 meter)

På forrige ukes ranking var han nummer ti.

– Jeg prøver å ta med meg alt som er positivt. Så siden jeg er høyt oppe, så velger jeg å la det bety nor for meg. Hadde jeg vært langt nede hadde jeg nok falt for fristelsen til å bagatellisere det, sier Warholm humoristisk til NRK.

Jakob Ingebrigtsen er nest beste nordmann på rankingen, på en 99.-plass.

EUROPAREKORD: Slik var Warholms superløp på Bislett.

Hoen: – Veldig imponerende

Verdensrankingen, som oppdateres hver uke, er primært innført som et kvalifiseringssystem til framtidige mesterskap.

– Warholms plassering er imponerende, og sier mye om hvor stabil han har vært, sier Steinar Hoen, den tidligere europamesteren i høyde som er stevnesjef for Bislett Games.

Han mener verdensrankingen kommer til å få mer og mer oppmerksomhet i årene framover.

– Vi ser det allerede i de store vinteridrettene at verdenscupen er det mange utøvere setter høyest. Den viser hvem som er best over tid. I golf og tennis betyr verdensrankingen alt. På samme kan det bli med verdensrankingen i friidrett, sier Hoen til NRK.

Verdensrankingen for kvinner toppes av Beatrice Chepkoech fra Kenya (3000 meter hinder) foran Caster Semenya fra Sør-Afrika (800 meter) og Marija Lasitskene fra Russland (høyde).

Beste norske kvinne er hinderløperen Karoline Bjerkeli Grøvdal på en 290.-plass.

Karsten Warholm knuste konkurrentene i hans første Diamond League-stevne for året.

SEIER: Slik løp Warholm fra konkurrentene i Stockholm.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal