Hopp til innhold

Frykter å skuffe folk med europarekord: – Forferdelig høye forventninger

Karsten Warholm vil være meget fornøyd om han slår en 34 år gammel europarekord, men får meldinger fra folk som mener han bør ta verdensrekord også på øvelsen han normalt ikke løper.

Karsten Warholm på pressekonferanse i Lausanne 2021

LATTERLIGE FORVENTNINGER: Karsten Warholm opplever at folk har urimelig stor tro på ham, men lever godt med det.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Da folk fikk høre at jeg skulle løpe 400 meter flatt, begynte jeg å få meldinger fra folk som sier «slå verdensrekorden», forteller Warholm på onsdagens pressekonferanse i Lausanne.

Torsdag kveld gjør han sitt første løp etter OL-gull og en sensasjonell verdensrekord på 400 meter hekk i Tokyo.

  • Se Diamond League fra Lausanne på NRK1 fra kl. 19.50. Karsten Warholm løper 400 meter kl. 19.54, Jakog og FIlip Ingebrigtsen løper 3000 meter kl. 20.50.

I Sveits er det 400 meter flatt han skal løpe. Den distansen har han egentlig ikke prøvd seg skikkelig på siden EM i Berlin.

Med den enorme forbedringen han har hatt i sin hovedøvelse, er det forventet at hans fire år gamle norske rekord på 44,87 kommer til å ryke. Warholm har heller ikke lagt skjul på at det kan være realistisk å slå den 34 år gamle europarekorden på 44,33, tilhørende Thomas Schönlebe.

Men folk forventer altså mer enn som så. De ber ham gå for Wayde van Niekerks verdensrekord på 43,03.

Karsten Warholm intervju Lausanne

STJERNE: Karsten Warholm er kanskje den største snakkisen i friidrettsverden etter sin fenomenale verdensrekord i Tokyo.

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

– Ikke matematikk

– Det er forferdelig høye forventninger, erkjenner Warholm, som understreker at det ikke er enkeltstående meldinger det er snakk om.

– Det er litt for mange, egentlig. Hvis jeg er ett sekund bak verdensrekorden, så vil jeg fortsatt være veldig fornøyd. Jeg håper jeg ikke skuffer mange med å løpe det jeg anser som en bra tid, men som sikker er langt fra deres forventninger, sier mannen som har vunnet alt som vinnes kan på 400 meter hekk.

Samtidig forstår Warholm at forventningene er høye. Han legger ikke skjul på at potensialet på en like god dag som under OL i Tokyo er «godt nede på 43-tallet».

– Ut fra ren matematikk så er det veldig mange som har et poeng, men løping er ikke ren matematikk. Hva potensialet kan være og hva man nødvendigvis er kapabel til etter OL, er nok to forskjellige ting, fastslår han.

Den lille forbannelsen

Warholm påpeker selv at man antar at alle som løper 400 meter hekk kan løpe minst to og et halvt sekund raskere uten å måtte passere ti hekker. Trekker man to og et halvt sekund fra hans verdensrekord 45,94, er man nede på 43,44.

– Hvordan oppleves det at uansett hva du gjør, så forventes det stadig mer?

– Dette er den lille forbannelsen med å være idrettsutøver, at det alltid blir forlangt mer.

TOKYO 2020 OLYMPICS: Best of the Olympics

SPRENGTE GRENSE: Karsten Warholm ble den første i historien under 46 blank på 400 meter hekk da han tok gull i Tokyo.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Da han satte verdensrekord på 400 meter hekk for første gang, under Bislett Games, fortalte han at alt snakke om å bryte verdensrekorden nærmest hadde blitt til en mental barriere.

– Jeg har på en måte tatt meg selv tilbake i det sporet som jeg var litt lei av, sier han selvironisk.

Så erkjenner han at det ikke bare er negativt at folk forventer mye.

– I retrospekt ser jeg også verdien av at man alltid har noe man tenker på og prøver å strekke seg etter. Jeg tror på en måte også at da den verdensrekorden forsvant, var det også litt: Hva er det neste?

Mener Warholm kunne vunnet i OL

Verdensrekord på 400 meter flatt kan etter hvert dukke opp som «det neste». Den ligger der og venter på at noen skal bli den første gjennom tidene under 43 blank.

– Jeg skal ikke ta på meg at det at det nødvendigvis er jeg som skal gjøre det. Jeg er først og fremst en 400 meter hekk-løper, med det det innebærer. Men jeg kommer til å ta på utfordringa med tanke på å løpe 400 meter flatt mer. Jeg har nok en liten vei igjen før jeg når 43-blank, sier han.

Vebjørn Rodal og Jann Post på OL-stadion i Tokyo

TROR PÅ WARHOLM: Jann Post (t.h.) spår europarekord i Lausanne.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

NRKs friidrettskommentator Jann Post mener Warholm kan bryte den grensa, på samme måte som han brøt 46-grensa i hekk.

– Hvis han bestemmer seg for å satse på flatløping, kan han selvfølgelig slå verdensrekorden med tid og stunder, og da kan han også bryte 43-grensa. Men det vil kreve en sånn anledning som i Tokyo, der alt ligger til rette, påpeker Post.

– Hvordan vurderer du Warholms potensial nå?

– Jeg er rimelig sikker på at han hadde blitt olympisk mester på 400 meter flatt hvis han hadde prioritert den øvelsen og hatt den samme dagen som da han vant OL-gull på 400 meter hekk. Men at han skal holde samme fysiske nivå nå, blir å forlange for mye. Han har gode muligheter på europarekord og kan komme under 44. Men å vente noe mer enn det, blir for storforlangende, sier kommentatoren.

Møter ikke mesteren

Vinnertiden i OL var for øvrig 43,85. I torsdagens løp hadde Warholm håpet å møte OL-mester Steven Gardiner. Gardiner velger i stedet å løpe 200 meter i Lausanne.

400 meter flatt er faktisk ikke engang med på det offisielle programmet i Diamond League-stevnet. Løpet er satt opp etter ønske fra Warholm selv, og starter før den internasjonale TV-sendingen starter – kl. 19.54. NRK sender imidlertid løpet direkte.

Og Karsten Warholm lover at det fortsatt er bensin på tanken.

– Jeg hadde ikke kommet hit hvis jeg ikke følte at jeg kunne løpe fort, konstaterer han.

Siste nytt

  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal