NRK Meny
Normal

WADA forsvarer Jamaicas antidopingsystem

Kritikerne til tross: Jamaica har et velfungerende antidoping-system, ifølge noen av de mektigste toppene i WADA.

Veronica Campbell-Brown, Usain Bolt og Yohan Blake

Det er ingen grunn til å kaste mistanke over Usain Bolt (midten) utifra kvaliteten på det jamaicanske antidopingsystemet, ifølge WADA. Veronica Campbell-Brown (t.v.) ble angivelig tatt i doping 4. mai i år. Yohan Blake (t.h.) var utestengt i tre måneder for noen år siden.

Foto: NTB Scanpix

– Vi har vært der nede nylig og sjekket at de har et effektivt opplegg. De har et program på plass som er i henhold til våre retningslinjer, sier WADA-direktør David Howman til NRK.

Debatten om det jamaicanske antidoping-systemet har blusset opp etter dopinganklagene mot stjernesprinter Veronica Campbell-Brown.

Mange la merke til at den positive prøven skal ha blitt tatt av et internasjonalt team, ikke av det jamaicanske antidopingbyrået.

– Folk kommer til å stille spørsmål om den jamaicanske sprintfremgangen etter dette, sa friidrettskommentator Lars Lystad i forbindelse med Campbell-Brown-saken.

WADA-direktør Rune Andersen snakker om antidopingarbeid i Jamaica og andre land.

Se utdrag av NRKs intervju med Rune Andersen, direktør i WADA.

Flere kritikere

Det har lenge vært hevdet at friidrettsutøvere på Jamaica kan dope seg mer eller mindre uten risiko når de er utenfor konkurranse, fordi jamaicanerne ikke har sofistikert nok opplegg for testing.

Den tidligere storsprinteren Carl Lewis har for eksempel vært kritisk.

– Land som Jamaica har lemfeldige program, det kan gå måneder uten at de blir testet, sa Lewis etter OL i Beijing.

– Det er vanskelig å teste jamaicanske utøvere fordi de er vanskelige å finne, har IOC-medlem Dick Pound uttalt til Reuters.

Før Beijing var det en generell oppfatning, også hos Det internasjonale antidopingbyrået WADA, at systemet ikke fungerte på reggea-øya.

Den teorien holder ikke mål lenger, ifølge flere høytstående personer i WADA.

– Har sjekket dem flere ganger

– Vi har sjekket systemet deres flere ganger fordi Jamaica er en stor idrettsnasjon, spesielt innen friidrett. Systemet deres er bygget opp etter de prinsippene vi har lagt til grunn, og som fungerer, sier WADA-direktør Rune Andersen.

NRK intervjuet direktørene Andersen og David Howman da de var på norgesbesøk i forrige uke, altså før dopinganklagene mot Veronica Campbell-Brown.

Begge var klare på at Jamaica har et godkjent system for å hindre doping.

– Hvor sikker kan man være på at en utøver som Usain Bolt er ren?

– Man kan aldri garantere noe som helst. Men det foretas naturligvis prøver av alle friidrettsutøvere på et visst nivå. Både Det internasjonale friidrettsforbundet og antidopingsystemet på Jamaica foretar dopingtester. Dette vet vi fordi vi har vært der og sjekket. WADA kan også teste utøvere hvis det ikke er tilstrekkelig utført, så det finnes flere sikkerhetsventiler, sier Andersen, som ikke vil gå noe mer i detalj om enkeltutøvere.

WADA-direktør David Howman diskuterer hvordan man kan forbedre antidopingarbeidet i små nasjoner.

Se utdrag av NRKs intervju med David Howman, direktør i WADA.

Vil innføre strengere kontroll

Howman forteller at WADA overvåker de lokale antidopingmyndighetene i flere land, inkludert Jamaica. De vil nå gå enda tettere inn i de enkelte lands systemer.

– Vi kommer til å innføre en betydelig forskjell i hvordan WADA kontrollerer dopingtesting. Vi må forsikre oss om at testene rundt omkring i verden blir mer effektive, sier WADA-direktøren.

Den jamaicanske idrettsministeren Natalie Neita Headley sier i dag at den jamaicanske regjeringen kommer til å fortsette å forbedre landets antidopingopplegg.

– Vi kommer til å fortsette å innføre tiltak for å sørge for dopingfri idrett på alle nivåer, sier hun ifølge Stabroknews.com.

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Eugene