Normal

WADA vil nekte dopingdømte i OL

Antidopingbyrået WADA ønsker å endre dopingregelverket slik at de kan nekte dopingdømte å delta i påfølgende OL.

OL-medaljevinnere med dopingbakgrunn: Shelly-Ann Fraser-Pryce, Yohan Blake, Christine Ohuruogu, Just

Medaljevinnere fra London-OL med dopingbakgrunn: Shelly-Ann Fraser-Pryce, Yohan Blake, Christine Ohuruogu, Justin Gatlin, Anastasiya Kapachinskaya, Hope Solo, Jan Sterba, Abdullah Waleed Sharbatly, Svetlana Podobedova, Tatiana Kashirina, Anatoli Ciricu, Grégory Baugé, Christopher Zeller, Andrea Baldini, Jessica Hardy og Mariya Stadnyk. Ikke på bildet: Aleksandr Vinokourov og Sandra Perkovic.

Foto: Scnpix/AFP/AP

Den såkalte Osaka-regelen, som skulle nekte utøvere med alvorlige dopingdommer bak seg å delta i påfølgende OL, er droppet i den siste versjonen av WADAs antidoping-kode.

I det nye forslaget ønsker de heller å stramme inn regelverket for de som er dømt for alvorlige dopingbrudd, og øke utestengelsesperioden fra to til fire år, skriver The Anti-Doping Database.

Siden OL arrangeres bare hvert fjerde år, vil det bety at alle som er dømt for alvorlig dopingbruk utestenges fra påfølgende OL.

Alvorlige dopingbrudd

En fireårsutestengelse vil være aktuell i følgende tilfeller:

 • Overlagt doping.
 • Å legge til rette for brudd på dopingregelverket, enten som individ eller som en gruppe.
 • Bruk av flere forbudte stoffer eller metoder.
 • Bruk eller besittelse av et forbudt stoff eller en forbudt metode ved flere anledninger.
 • Forbudte stoffer eller metoder som det ikke ville være naturlig at er brukt ved én anledning for å oppnå effekt (stoff som anabole steroider, EPO, hGH, blodoverføring eller genmanipulering.)
 • Et stoff som en normal person vil ha positiv effekt av ut over den perioden man har vært utestengt.
 • Forsøk på å villede eller hindre arbeidet med å påvise brudd på dopingregelverket.

18 medaljevinnere

IOC forsøkte å hindre dopingdømte fra å delta i sommerens OL i London gjennom Osaka-regelen, men denne ble ikke godtatt av idrettens voldgiftsrett (CAS).

Osaka-regelen sa at utøvere som hadde dopingdommer på minst seks måneder bak seg, skulle utestenges fra det påfølgende OL.

Jacque Rogge

IOC-president Jacques Rogge under London-lekene.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Dette satte CAS høsten 2011 foten ned for, og tillot samtidig dopingdømte utøvere å delta i London-OL.

Minst 18 utøvere som vant medaljer hadde sanksjoner mot seg etter å ha vært innbladet i doping. På OLs siste dag sa IOC-president Jaques Rogge at han ønsket å stramme inn regelverket.

Han var da klar på at han ikke ønsket eks-dopere i OL.

– Vi skriver et nytt lovforslag til WADA som de skal behandle i 2013. Vi håper dette blir godkjent, sa Rogge da.

– Klar melding til juksere

WADA-president John Fahey sier han har stor tro på at å doble lengden på utestengelse, vil være en klar og tydelig melding til juksere at de kommer til å bli straffet.

John Fahey

WADA-president John Fahey.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Det er klart ut fra tallet på tilbakemeldinger vi får, at det er et stort ønske fra sportsverdenen, regjeringer og antidopingsamfunnet at antidopingkoden blir styrket, sier han ifølge Inside The Games.

– Det nye utkastet har gjort nettopp dette ved å doble lengden på utestengelser for alvorlige regelbrudd og å gjøre det lettere for antidopingorganisasjoner å påføre livstidsutestengelser, sier han.

Inside The Games skriver også at da Det internasjonale friidrettsforbundet prøvde å innføre fireårsutestengelse, ble denne nektet innført fordi europeisk rettsvesen mente det var for strengt.

Fahey er likevel sikker på at regelendringen vil gå gjennom denne gang.

– Antidoping-koden er ment å gjøre antidopingarbeidet mer effektivt, og utøvere må vite at det vil koste dem dyrt å dope seg, sier han.

– Jeg er sikker på at dette vil vøre en klar melding til juksere, og at våre egne vil være enige i dette.

Siste nytt

 • Storhamar-seier i toppkampen

  Etter en målløs åpningsperiode eksploderte det i storkampen mellom Storhamar og Vålerenga i ishockey torsdag. I sudden death ga Joel Johansson vertene 5-4. Dermed satte forrige sesongs dobbeltmester en stopper for Vålerengas perfekte seriestart.

  Eliteserien ishockey, menn: Storhamar - Stavanger Oilers 1 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal