NRK Meny
Normal

Tidligere WADA-sjef slår tilbake etter Hushovd-kritikk

Tidligere WADA-direktør Rune Andersen mener det er umulig å ta alle juksemakerne hvis ikke utøvere selv varsler.

Hushovd

SKAPTE BLEST: Her svarer Thor Hushovd på spørsmål etter boklanseringen torsdag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Andersen

VIL HA HJELP: WADA-direktør Rune Andersen oppfordrer alle utøvere til å ta kontakt hvis de sitter på informasjon om doping.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– I tiden før Lance Armstrong ble tatt, var det klare indikasjoner på at ting var som de ikke burde være. Men vi opplevde at utøverne beskyttet hverandre. Ingen turte å si noe. Det førte til at det tok lang, lang tid før han til slutt ble avslørt, sier Andersen til NRK.no.

Tidligere sykkelproff Thor Hushovd skapte debatt da han i sin nye bok innrømmet at han visste om Lance Armstrongs dopingbruk lenge før han ble tatt.

Nordmannen har fått både støtte og kritikk etter avsløringene. Samtidig rettet han en pekefinger mot antidopingmyndighetene, som han mener gjør en for dårlig jobb med å avsløre juksemakerne.

– Helt avhengig av hjelp

Rune Andersen, som var direktør i Verdens antidopingbyrå (WADA) fra 2002 til 2014, forklarer at antidopingmyndighetene er nødt til å få informasjon fra utøvere som ser eller hører noe mistenkelig.

– Jeg tror vi alltid må stille oss spørsmål om vi gjør en god nok jobb eller ikke. Men for at vi skal gjøre en god nok jobb, er vi helt avhengig av at utøvere og støtteapparat bidrar med sitt for at det skal fungere. Ellers står vi igjen med analyser, som ikke alltid gir riktig svar, sier Andersen, som nå er spesialrådgiver for Antidoping Norge.

Hushovd har forklart at han ikke ønsket å varsle om Armstrong fordi han ikke så det som sin oppgave.

Nettopp derfor er det mange som velger å tie, tror Andersen.

– Jeg tror mange tenker at «det ikke er mitt problem», at det er noe antidopingmyndighetene må ordne opp i selv. Vi sier nå at fordi det finnes begrensninger i analyser av dopingprøver, enten det er blod eller urin, er vi helt avhengig av at utøverne selv sier ifra om hva de vet. Eller så fortsetter man slik man alltid har gjort, og det er jo ingen tjent med. Spesielt ikke de som har rent mel i posen, sier Andersen.

Forbedrer antidopingsystemene

Den tidligere WADA-direktøren forklarer at informasjonsinnhentingen er blitt så vesentlig at antidopingmyndighetene nå tilrettelegger systemene for å sikre mest mulig informasjon.

«International standard for testing» vil fra 1. januar hete «International standard for testing and investigations».

Skjerping

PROFF: Kristoffer Skjerping skrev fredag under proffkontrakt med Garmin, men han vet ikke om han selv vil varsle hvis han ser noe mistenkelig.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Man har lagt til den dimensjonen i antidopingarbeidet. Slik kan man også ta bakmennene, og man kan finne ut av ting selv om prøvene er negative, sier Andersen.

Han påpeker også at utøvere ikke er tvunget til å stå i stormen hvis de varsler om noe mistenkelig. Tips kan også bli anonymisert og behandlet i en større etterforskning.

– Det vi sier til enhver utøver, er at dersom man vet eller ser noe, bør man formidle det videre til antidopingmyndighetene. Det betyr ikke at man nødvendigvis skal gå til media. Gjennom kommunikasjonen med antidopingmyndighetene, kan man oppnå konfidensialitet og likevel få frem budskapet til oss, sier Andersen.

– Vet ikke hva jeg hadde gjort

Selv om Hushovd valgte å holde munn om samtalen med Armstrong, oppfordrer han andre syklister til å varsle hvis de ser noe mistenkelig.

36-åringen mener samtalen med Armstrong – seks år etter at han dopet seg – ikke var et godt nok bevis.

Kristoffer Skjerping (21), som fredag skrev under for profflaget Garmin Slipstream Cannondale, vet ikke hva han vil gjøre hvis han skulle se en kollega dope seg.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg er fortsatt ganske klar på at så lenge det er penger i denne sporten, vil det være svindel. Det vil alltid dukke opp en eller annen tulling som tror han kan lure systemet. Men jeg vet ikke hva jeg ville gjort. Men jeg ville i hvert fall bli helt sjokkert. Det er sånne ting du ikke har lyst til å oppleve, så du tenker ikke så mye over det, sier den ferske proffsyklisten.

Får varsel-råd

Armstrong

BLE TATT: Lance Armstrong innrømmet doping og ble strippet for sine sju seire i Tour de France.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Til tross for at syklist etter syklist fortsatt blir tatt for doping, mener Skjerping at det nå er en helt annen verden i sykkelsporten.

– Jeg kommer inn i en renere sport enn det Thor opplevde. Det blir lettere for meg når flere er rene. Det er to forskjellige ting, så det blir vanskelig å sette seg inn i det, sier Skjerping.

21-åringen kan imidlertid vente seg flere råd fra Joker-sjef Gino Van Oudenhove, som har lang erfaring med å sende norske talent ut til sykkelverden.

– Helt klart, vi har gitt råd til Vegard Breen, og vi har snakket med Robinson Bugge. Så vi er veldig klare over hvilke fallgruver det kan være, men sykkelsporten er i endring, så jeg håper det aldri blir en realitet. Men vi ser at det fortsatt er ryttere som blir tatt, så vi kommer til å ha en samtale basert på de erfaringene vi har, sier Oudenhove.

Selv om WADA og Rune Andersen etterlyser hjelp fra utøvere, innrømmer direktøren at det er mye som kunne vært bedre i antidopingarbeidet.

Han peker blant annet på at kommunikasjonen med Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ikke har vært optimal.

– De som har fulgt debatten i media, og som har vært tett på WADA, vet at det er mange ting som kunne vært bedre mellom sykkelsporten, andre internasjonale særforbund og WADA. Sånn sett er det en stor jobb å gjøre for å bedre dette innen sykkelsporten, sier den tidligere WADA-direktøren.

– Jeg tror at UCI og de utøverne som tilhører dem, må ta sin del av jobben for å få en ren sykkelsport. Det krever at utøverne og støtteapparat tar dette alvorlig, sier Andersen.

Reporter: Tommy Barstein, foto: Tore Linnerud.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street