Hopp til innhold

Wada-sjefen forsvarer minstestraffen som ødelegger for Johaug

ULLEVAAL (NRK): Wada-sjef Olivier Niggli er på kollisjonskurs med den amerikanske antidopingsjefen som mener dopingreglene er urettferdige.

Olivier Niggli

WADA-SJEF: Olivier Niggli innrømmer at enkelte dopingsaker kan være vanskelig, men mener Wada-koden må ha et tydelig regelverk.

Foto: Valentin Flauraud / AP

– Jeg synes det er en rettferdig regel, sier Niggli til NRK.

Han snakker om regelen fra Verdens antidopingbyrå (Wada) som sier at utøvere som tester positivt på et anabolt steroid skal utestenges i minst ett år.

En regel som Therese Johaug og hennes advokater kjemper for å komme utenom. Nå sist på tirsdag da Johaug møtte til høring i idrettens høyeste rettsinstans, CAS.

Samtidig som Johaug reiste til Sveits dro flere mektige antidopingtopper til Norge for å delta på en dopingkonferanse på Ullevaal-stadion. Blant dem den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart.

Han mener Johaug-saken er et eksempel på at dopingreglene er urettferdige.

– Jeg mener reglene bør endres så man kan få lavere straff enn 12 måneder for et slikt regelbrudd, sier Tygart til NRK.

Travis Tygart

STØTTER JOHAUG: USADA-lederen Travis Tygart mener at systemet som straffer Johaug er urettferdig. Tygart er mannen som felte Lance Armstrong, han mener ressursene i antidopingarbeidet må settes inn mot dem som bevisst jukser, ikke de som tabber seg ut.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Motstand mot mildere straff

Dét er ikke Wada-sjefen enig i.

– Det er alltid spesielle omstendigheter og noen ganger vanskeligheter, men regelen er et resultat av mer enn ti års erfaring og blir sett på av samfunnet som fornuftig, sier Niggli som ikke vil snakke spesifikt om Johaug-saken.

Han sikter til at den nye Wada-koden, som økte maksimumsstraffen fra to til fire år, ble vedtatt etter flere høringsrunder i både internasjonale idrettsmiljøer og blant internasjonale myndigheter.

Regelen sier også at minstestraffen for anabole steroider skal være ett år.

– Det har vært mye motstand mot at noen stoffer, blant annet steroider, skulle bli behandlet mindre alvorlig, fordi folk synes dette er alvorlige stoffer, argumenterer Niggli.

– Wada stoler ikke på CAS

Tygart mener Johaug er strengt straffet selv ut ifra dagens regler og at de burde åpne for en enda mildere straff. Han får støtte av idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner.

Kjenner mener det er et stort problem at Wada på forhånd har bestemt en nedre og øvre grense for utestengelse når det er nasjonale myndigheter som i første omgang skal avgjøre straffen.

– Det betyr at Wada har fratatt de nasjonale myndighetene, og også CAS, muligheten til å foreta fornuftig skjønn. Så det ligger implisitt urimeligheter her, og jeg kan ikke forstå annet enn at Wada må være av den oppfatning at de ikke stoler på de nasjonale forbundene og derfor har ilagt en minstestraff, sier Kjenner som har vært NRKs jusekspert under Johaug-saken.

Niggli avviser på sin side at Wada ikke stoler på nasjonale myndigheter.

– Dette handler ikke om mistillit til noen, men om å ha et fornuftig system.

– Hensikten med regelen er å behandle alle idretter og land likt, og hvis du skal klare å skape harmoni må du sette ganske klare regler, sier Niggli.

  • Johaug ble utestengt i 13 måneder av Domsutvalget i Norges idrettsforbund etter å ha testet positivt på det anabole steroidet clostebol i september. Det internasjonale skiforbundet ønsker en strengere straff og har anket dommen til CAS. Den endelige dommen er ventet i løpet av juli.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal