Wada-sjefen forsvarer minstestraffen som ødelegger for Johaug

ULLEVAAL (NRK): Wada-sjef Olivier Niggli er på kollisjonskurs med den amerikanske antidopingsjefen som mener dopingreglene er urettferdige.

Olivier Niggli

WADA-SJEF: Olivier Niggli innrømmer at enkelte dopingsaker kan være vanskelig, men mener Wada-koden må ha et tydelig regelverk.

Foto: Valentin Flauraud / AP

– Jeg synes det er en rettferdig regel, sier Niggli til NRK.

Han snakker om regelen fra Verdens antidopingbyrå (Wada) som sier at utøvere som tester positivt på et anabolt steroid skal utestenges i minst ett år.

En regel som Therese Johaug og hennes advokater kjemper for å komme utenom. Nå sist på tirsdag da Johaug møtte til høring i idrettens høyeste rettsinstans, CAS.

Samtidig som Johaug reiste til Sveits dro flere mektige antidopingtopper til Norge for å delta på en dopingkonferanse på Ullevaal-stadion. Blant dem den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart.

Han mener Johaug-saken er et eksempel på at dopingreglene er urettferdige.

– Jeg mener reglene bør endres så man kan få lavere straff enn 12 måneder for et slikt regelbrudd, sier Tygart til NRK.

Travis Tygart

STØTTER JOHAUG: USADA-lederen Travis Tygart mener at systemet som straffer Johaug er urettferdig. Tygart er mannen som felte Lance Armstrong, han mener ressursene i antidopingarbeidet må settes inn mot dem som bevisst jukser, ikke de som tabber seg ut.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Motstand mot mildere straff

Dét er ikke Wada-sjefen enig i.

– Det er alltid spesielle omstendigheter og noen ganger vanskeligheter, men regelen er et resultat av mer enn ti års erfaring og blir sett på av samfunnet som fornuftig, sier Niggli som ikke vil snakke spesifikt om Johaug-saken.

Han sikter til at den nye Wada-koden, som økte maksimumsstraffen fra to til fire år, ble vedtatt etter flere høringsrunder i både internasjonale idrettsmiljøer og blant internasjonale myndigheter.

Regelen sier også at minstestraffen for anabole steroider skal være ett år.

– Det har vært mye motstand mot at noen stoffer, blant annet steroider, skulle bli behandlet mindre alvorlig, fordi folk synes dette er alvorlige stoffer, argumenterer Niggli.

– Wada stoler ikke på CAS

Tygart mener Johaug er strengt straffet selv ut ifra dagens regler og at de burde åpne for en enda mildere straff. Han får støtte av idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner.

Kjenner mener det er et stort problem at Wada på forhånd har bestemt en nedre og øvre grense for utestengelse når det er nasjonale myndigheter som i første omgang skal avgjøre straffen.

– Det betyr at Wada har fratatt de nasjonale myndighetene, og også CAS, muligheten til å foreta fornuftig skjønn. Så det ligger implisitt urimeligheter her, og jeg kan ikke forstå annet enn at Wada må være av den oppfatning at de ikke stoler på de nasjonale forbundene og derfor har ilagt en minstestraff, sier Kjenner som har vært NRKs jusekspert under Johaug-saken.

Niggli avviser på sin side at Wada ikke stoler på nasjonale myndigheter.

– Dette handler ikke om mistillit til noen, men om å ha et fornuftig system.

– Hensikten med regelen er å behandle alle idretter og land likt, og hvis du skal klare å skape harmoni må du sette ganske klare regler, sier Niggli.

 • Johaug ble utestengt i 13 måneder av Domsutvalget i Norges idrettsforbund etter å ha testet positivt på det anabole steroidet clostebol i september. Det internasjonale skiforbundet ønsker en strengere straff og har anket dommen til CAS. Den endelige dommen er ventet i løpet av juli.

Siste nytt

 • Real leier etter Clasico-siger

  Real Madrid er på topp i La Liga etter 2-1 i gigantmøtet mot Barcelona i ruskeveret i Madrid laurdag kveld. Det var Barcelonas første tap sidan 5. desember, og sidan nyttår har dei 13 sigrar og ein uavgjort. Fram tiol i kveld.

  Karim Benzema og Toni Kroos gav Real 2-0 før det var gått ein halv time. Oscar Mingueza reduserte med ein halv time igjen.

  Barcelona pressa hardt og hadde store sjansar mot slutten, men makta aldri målet som hadde sendt dei til topps. Ilaix Moriba skaut i tverrliggaren med siste spark i kampen.

  Thibaut Courtois i Reals mål leverte fleire strålande redningar.

  Reals Casimiro blei utvist heilt på slutten etter to gule kort på eitt minutt.

  Real har dermed slått Barcelona i begge El Clasico-oppgjera denne sesongen. Dei leier på innbyrdes oppgjer mot Atletico og eitt poeng framfor Barcelona. Atletico skal møte Real Betis søndag.

  Real Madrid
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Sensasjonell norsk vektløftarbronse

  Solfrid Koanda (22) tok ein sensasjonell norsk bronse i vektløfting i EM i Moskva i 87 kg-klassen laurdag. Ho løfta 135 kilo i støt, det er norsk rekord. Ho har sjølv gjort det på trening tidlegare.

  – Det er det største eg har opplevd, seier Koanda til NRK. Ho har drive med vektløfting berre i eit drygt år. EM var det første internasjonale stemnet ho var med på.

  – Eg blei oppfordra til å delta på NM, og der såg dei at eg hadde talent. Det blei norsk rekord. Så har det gått betre og betre, det har vore ei fantastisk reise, seier Arendals-jenta.

  – Eg kjende meg veldig sterk då eg stod der, og var veldig stolt.

  Stolt er også trenar Stian Grimseth.

  – Ein ting er å ha talent. Men å greie å ta det ut slik ho gjorde i dag, er fantastisk, seier han.

  – Dette er ikkje noko blaff. Ho har mykje å gå på teknisk, og kan utvikle seg mykje. Ho er eit unikt talent.

  OL i Tokyo kjem kanskje litt tidleg, men OL i Paris om tre år er eit naturleg mål, seier han.

  – Dette er veldig stort, seier generalsekretær Arne Grostad i vektløftarforbundet til NRK.

  I rykk løfta ho 100 kilo og blei nummer fem. Smanlagt er det 26 kilo over den tidlegare norske rekorden.

  – Med så kort fartstid som vektløftar gir dette håp om endå betre prestasjonar framover, skriv forbundet på si nettside.

  Solfrid Koanda
  Foto: YURI KOCHETKOV / EPA
 • Zlatan «svært nær» ny kontrakt

  – Berre detaljar står att før Zlatan Ibrahimovic signerer ny kontrakt med Milan, seier klubbdirektør Paolo Maldini.

  Svensken, som fyller 40 i oktober, har kontrakt ut sesongen, men med opsjon på forlenging til sommaren 2022. Det er denne opsjonen som no treuleg blir ein realitet.

  Han får hovudæra for å ha gjort Milan til ein tittelkandidat sidan han kom tilbake til klubben i januar i fjor. Han er toppscorar med 15 mål på dei 16 kampane han har spela denne sesongen.

  Men i kveldens kamp mot Parma fekk han raudt kort etter ein times spel, for kommentarar mot dommaren.

  Milan har ikkje vunne Serie A sidan 2011, då også med Ibrahimovic på laget.

  Milan er nummer to på tabellen, 11 poeng bak byrival Inter før dagens runde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal