Wada-presidenten til angrep på Helleland: – Hun viste liten interesse

Det er full ordkrig mellom avtroppende Wada-president, Craig Reedie, og avtroppende visepresident, Linda Hofstad Helleland, halvannen måned før de begge går av fra sine verv.

Helleland og Reedie

UENIGE: Avtroppende visepresident og avtroppende president i Wada, Linda Hofstad Helleland og Sir Craig Reedie.

Foto: NRK/Scanpix

– Hennes innblanding på Wada-møter var veldig begrenset og hun fokuserte kun på noen få, høyprofilerte områder. Helt fra begynnelsen av hennes periode som visepresident har hun vist liten interesse for arbeidet til Wada, skriver Wada-president Craig Reedie i en mail til NRK.

– Dette er nok et eksempel på hersketeknikker, svarer Linda Hofstad Helleland.

– Jeg forteller gladelig i en rettssak

De to har vært uenige i en rekke saker de siste tre årene. Helleland har ønsket å holde Russland utestengt fra Wada, mens Reedie har ønsket å legge saken bak seg slik at man kunne komme seg videre.

Torsdag lanserte Helleland boka «Ren idrett, skittent spill». I boka tar hun et oppgjør med hvordan verdens antidopingbyrå (Wada) holder på.

Linda Hofstad Helleland med ny bok.

KRITISK: Linda Hofstad Helleland er svært kritisk til Wada i sin nye bok.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hun beskylder organisasjonen for utfrysing, latterliggjøring og å være mer opptatt av makt og penger enn å gjør det beste for en ren idrett.

President Reedie omtalte uttalelsene som uansvarlig og injurierende.

Frykter du et søksmål?

– Det ville ikke overrasket meg. Det er det de bruker som våpen i egentlig alle typer saker, at de hyrer mange jurister. Ingenting vil glede meg mer. Det er mye jeg ikke forteller om og som jeg ikke skriver om i boka, som jeg gladelig forteller om i en rettssak, sier Helleland.

– Hun gjorde aldri noe

I sin mail til NRK, benytter Reedie også muligheten til å gå til angrep på sin norske visepresidents manglende bidrag til organisasjonen.

WADA President Craig Reedie attends the World Conference on Doping in Sport in Katowice

TAKKET AV: Etter seks år går Craig Reedie av som president i Wada ved årsskiftet. Her fra en konferanse forrige uke.

Foto: Agencja Gazeta / Reuters

Reedie kommer med et eksempel. Han påstår at han gjentatte ganger har bedt Helleland om å hjelpe til med å få finansieringen av Wada på plass. Myndighetene betaler halvparten av organisasjonens utgifter mens idrettsbevegelsen betaler den andre halvdelen. Idretten har tidligere sagt at de til enhver tid vil matche utbetalingene fra myndighetene.

– Hun gjorde aldri noe med dette. Det forklarer også hvorfor myndighetene i Europa bestemte å velge en annen kandidat til å etterfølge meg som Wada-president, skriver Reedie.

Helleland sender kritikken rett tilbake.

– Det var fryktelig vanskelig å myndigheter til å gi mer penger til en organisasjon som man ikke har tillit til. Det var ingen enkel oppgave, men jeg jobbet med det og kom til en god løsning til slutt. Det ble en liten økning fra dagens nivå. Men å spørre myndighetene om å støtte Wada med nesten ubegrensede midler, når man ikke har bedre resultater å vise til, det må Reedie også skjønne at er en utfordring, sier Helleland.

Siste nytt

 • Liverpool tapte mot Atletico Madrid

  Liverpool tapte den første kampen i mesterligaens åttedelsfinale tirsdag kveld.

  Hjemmelagets Saúl Ñíguez scoret etter et hjørnespark allerede etter fire minutter.

  Målet ble kampens eneste, til tross for at Liverpool presset voldsomt mot slutten. De fikk også et mål korrekt annullert for offside.

  Dermed vant Atletico 1-0. Returoppgjøret spilles på Anfield 11. mars.

  Vi fulgte kampen her.

 • Klæbo parkerte konkurrentene

  Johannes Høsflot Klæbo parkerte all motstand med et monsterrykk da han vant tirsdagens sprint i Åre. Federico Pellegrino ble nummer to, mens Renaud Jay endte på 3.-plass. Ski Tour-leder Pål Golberg ble nummer fire, mens Erik Valnes endte sist.

  Ski Tour 2020
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Johaug vant sin første sprint

  Therese Johaug tok sin første verdenscupseier i sprint da hun var suveren opp alpinbakken i Åre. Johaug vant foran Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, og økte dermed også sammenlagtledelsen i Ski Tour.

  Therese Johaug vant sin første sprint i verdenscupen da hun knuste konkurrentene i Åre
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal