NRK Meny
Normal

WADA innrømmer: For vanskelig å være varsler

Varslerne Julia og Vitalji Stepanov hevder WADA ikke ville ta tak i dopinginformasjonen de hadde.

FILE-JAPAN-DOPING-REEDIE-OLY2016

MYE JOBB: WADA-president Craig Reedie innrømmer at de må lage et bedre system for å kunne varsle om dopingsaker.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Da Julia og Vitalji Stepanov gikk ut med sin historie om doping og korrupsjon i russisk friidrett gjennom den tyske TV-kanalen ARD, førte det til at verdens anitdopingbyrå (WADA) satt ned en uavhengig kommisjon for å granske informasjonen. Det har igjen blant annet ført til at en hel nasjon nå er utestengt fra friidrett på ubestemt tid.

FILES-GERMANY-RUSSIA-ATHLETICS-DOPING

VARSLET: Julia Rusanova, nå Stepanova, ble utestengt for dopingbruk i 2013. Her under VM i 2011.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Men å være varsler er langt fra enkelt. Det fikk også ekteparet Stepanov erfare.

– Fikk ikke WADA-hjelp

I et intervju med kanadiske CBC hevder Vitalji, som da var antidopingmedarbeider i RUSADA, at WADA ikke tok informasjonen han kom med i 2010 seriøst nok. Stepanov sier at de fire år senere i stedet ble anbefalt av en kontakt i byrået å gå til media.

– Selv i WADA var det personer som ikke ville at denne historien skulle komme ut, sier Vitalji Stepanov til TV-kanalen.

Nå lever paret på skjult adresse, og tør ikke reise tilbake til hjemlandet.

– Kunne ikke gjør noe

David Howman var WADA-sjef da Stepanov først varslet i 2010. Han bekrefter at de til slutt foreslo at paret til skulle gå til pressen.

David Howman

TIDLIGERE PRESIDENT: David Howman mener de ikke fikk gjort noe med varslerinformasjonen tidligere.

Foto: Julio Cortez / Ap

– Vi hørte på dem og tok informasjonen, men vi hadde ikke makten til å sette i gang en etterforskning. Vi kunne vise videre til enten RUSADA eller IAAF, men vi følte oss ikke sikre på at de ville etterforske saken skikkelig eller at varslene ville være trygge, forklarer WADA-direktøren til NRK.

– Jeg tror ikke han mener at WADA ikke ville ha historien ut. Vi hjalp dem med å flytte, og med midler til å starte et nytt liv. Det var frustrerende at det tok så lang tid, men jeg tror utfallet til slutt ble ganske bra, sier Howman videre.

For først da TV-dokumentaren kom, begynte ballen å rulle. Dopingrapporten slo også fast at det var like vanskelig å være varsler, som å faktisk bli tatt for doping - noe Julia Stepanova også var utestengt for. Rapporten anbefalte derfor et bedre system for varsling av saker.

Innrømmer problemer

WADA-president, Craig Reedie, innrømmer nå overfor NRK at de har problemer med varslingsystemet.

– Jeg synes ikke vi er i nærheten av gode nok til å gjøre det enkelt for dem å gi oss informasjon. Nå tror jeg vi har ett område på nettsiden vår hvor man kan gjøre det, men vi må være bedre enn det, sier Reedie.

– Det er sikkert at vi må utvikle en plan for hvordan vi skal passe på varslerne. Det vil ikke være én løsning som passer for alle, men jeg kan forsikre at vi har startet denne jobben, legger han til.

Siste nytt

  • NIF betalte 850.000 for omtale

    Norges Idrettsforbund betalte om lag 850.000 kroner for en avtale med nettsiden nettstedet Around the Rings i forkant av ungdoms-OL, skriver VG. Skribentparet Ed og Sheila Hula hadde som oppgave å skrive om arrangementet.

    – Vurderingen fra NIF var at man ønsket å få mest mulig og best mulig innhold i publikasjonen som leses av hele den olympiske familien, både sponsorer, medlemmer, komiteer og medieselskaper. Derfor valgte man å betale for reise og opphold for å få innholdet, sier Niels Røyne i Norges Idrettsforbund til avisen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal