NRK Meny
Normal

Wada gransker påstander om systematisk doping i Kina

Mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter skal ha vært involvert i et statsstøttet dopingprogram.

KIna

NYE DOPINGPÅSTANDER: Wada skal undersøke påstander fra kinesisk lege.

Foto: Joe Chan / Reuters Creative

Den er den tidligere OL-legen, Xue Yinxian (79), som kommer med de oppsiktsvekkende påstandene i et intervju med tysk TV.

Yinxian jobbet som lege for flere kinesiske landslag i turn, men flyktet fra Kina i 2012 da hun for første gang fortalte om dopingjukset i hjemlandet.

Yinxian har snakket med det samme tyske tv-teamet fra ARD som avslørte systematisk doping i Russland. Noe som førte til at russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra OL i Rio i 2016.

– Skitnet til av doping

Hun mener at samtlige medaljer vunnet av kinesiske utøvere på 1980- og 90-tallet burde trekkes tilbake.

I intervjuet hevder 79-åringen at mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter var involvert i et statsstøttet dopingprogram.

– På 1980- og 90-tallet var det utbredt bruk av doping på kinesiske landslag. Medaljer i alle valører ble skitnet til av doping. Hvis du nektet å dope deg måtte du forlate laget, sier hun i intervjuet.

Ble utestengt

Hun ble utestengt fra det kinesiske landslaget da hun nektet å behandle en turner med et forbudt stoff før OL i Seuol i 1988.

Overfor ARD hevder 79-åringen at hun også ble advart om å holde tett om dopingen i Kina før OL i Beijing i 2008.

Wada varsler nå en undersøkelse av påstandene, melder Reuters.

– Som et første skritt har Wada satt i gang en prosess for å samle inn og analysere all tilgjengelig informasjon, heter det i en uttalelse.

Siste nytt

 • Minde klar for Wolfsburg

  Den norske fotballprofilen Kristine Minde blir lagvenninne med Caroline Graham Hansen i tyske Wolfsburg fra neste sesong. Tirsdag bekreftet den tyske storklubben signeringen. Minde opplyste selv i forrige uke at hun forlater svenske Linköping.

  Kampen Norge - Belgia under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Tre FIFA-toppar utestengde

  FIFAs etiske komité utestengjer Richard Lai frå Guam, Julio Rocha frå Nicaragua og Rafael Esquivel frå Venezuela for livstid. Dei tre FIFA-toppane har sagt seg skuldig i korrupsjon under rettssaka som pågår i New York.

  Julio Rocha og Sepp Blatter
  Foto: Esteban Felix / Ap
 • Ny curling-siger i EM

  Norge går frå siger til siger i curling-EM i Sveits. I føremiddag slo Thomas Ulsruds lag Austerrike 7-4 og tok sin femte siger på seks kampar. Det held til delt andreplass saman med Sverige.

  Seinare i dag skal Norge møte Skottland, som tapte 5-4 for Sverige i dag tidleg.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn