Wada gransker påstander om systematisk doping i Kina

Mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter skal ha vært involvert i et statsstøttet dopingprogram.

KIna

NYE DOPINGPÅSTANDER: Wada skal undersøke påstander fra kinesisk lege.

Foto: Joe Chan / Reuters Creative

Den er den tidligere OL-legen, Xue Yinxian (79), som kommer med de oppsiktsvekkende påstandene i et intervju med tysk TV.

Yinxian jobbet som lege for flere kinesiske landslag i turn, men flyktet fra Kina i 2012 da hun for første gang fortalte om dopingjukset i hjemlandet.

Yinxian har snakket med det samme tyske tv-teamet fra ARD som avslørte systematisk doping i Russland. Noe som førte til at russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra OL i Rio i 2016.

– Skitnet til av doping

Hun mener at samtlige medaljer vunnet av kinesiske utøvere på 1980- og 90-tallet burde trekkes tilbake.

I intervjuet hevder 79-åringen at mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter var involvert i et statsstøttet dopingprogram.

– På 1980- og 90-tallet var det utbredt bruk av doping på kinesiske landslag. Medaljer i alle valører ble skitnet til av doping. Hvis du nektet å dope deg måtte du forlate laget, sier hun i intervjuet.

Ble utestengt

Hun ble utestengt fra det kinesiske landslaget da hun nektet å behandle en turner med et forbudt stoff før OL i Seuol i 1988.

Overfor ARD hevder 79-åringen at hun også ble advart om å holde tett om dopingen i Kina før OL i Beijing i 2008.

Wada varsler nå en undersøkelse av påstandene, melder Reuters.

– Som et første skritt har Wada satt i gang en prosess for å samle inn og analysere all tilgjengelig informasjon, heter det i en uttalelse.

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal