NRK Meny
Normal

Wada gransker påstander om systematisk doping i Kina

Mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter skal ha vært involvert i et statsstøttet dopingprogram.

KIna

NYE DOPINGPÅSTANDER: Wada skal undersøke påstander fra kinesisk lege.

Foto: Joe Chan / Reuters Creative

Den er den tidligere OL-legen, Xue Yinxian (79), som kommer med de oppsiktsvekkende påstandene i et intervju med tysk TV.

Yinxian jobbet som lege for flere kinesiske landslag i turn, men flyktet fra Kina i 2012 da hun for første gang fortalte om dopingjukset i hjemlandet.

Yinxian har snakket med det samme tyske tv-teamet fra ARD som avslørte systematisk doping i Russland. Noe som førte til at russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra OL i Rio i 2016.

– Skitnet til av doping

Hun mener at samtlige medaljer vunnet av kinesiske utøvere på 1980- og 90-tallet burde trekkes tilbake.

I intervjuet hevder 79-åringen at mer enn 10 000 kinesiske utøvere i ulike idretter var involvert i et statsstøttet dopingprogram.

– På 1980- og 90-tallet var det utbredt bruk av doping på kinesiske landslag. Medaljer i alle valører ble skitnet til av doping. Hvis du nektet å dope deg måtte du forlate laget, sier hun i intervjuet.

Ble utestengt

Hun ble utestengt fra det kinesiske landslaget da hun nektet å behandle en turner med et forbudt stoff før OL i Seuol i 1988.

Overfor ARD hevder 79-åringen at hun også ble advart om å holde tett om dopingen i Kina før OL i Beijing i 2008.

Wada varsler nå en undersøkelse av påstandene, melder Reuters.

– Som et første skritt har Wada satt i gang en prosess for å samle inn og analysere all tilgjengelig informasjon, heter det i en uttalelse.

Siste nytt

 • Norge ute av U19-EM

  Norges G19-landslag måtte slå Italia for å gå videre fra gruppespillet, og det så lenge lyst ut etter at Erling Braut Håland sendte Norge i føringen. I det 83. minutt utlignet juventus-ungutten Moise Kean. 1-1 ble også sluttresultatet, og Norge er dermed ute av U19-EM.

  UEFA U19: Italia - Norge
  Foto: Juha Harju/lehtikuva / NTB scanpix
 • Dansk seier i Tour de France

  Magnus Cort Nielsen syklet inn til seier på den 15. etappen i Tour de France. Astana-syklisten angrep ved 200-metersmerket og spurtet inn til seier på lekkert vis. Hans første seier i Tour de France og danskenes første seieren siden 2009.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street