Hopp til innhold

Satte to norske rekorder og brøt magisk grense – nå kan OL-drømmen gå i oppfyllelse

Vladimir Vukicevic (30) forlenget karrieren med ett år for å oppfylle OL-drømmen. Med to norske rekorder i Espoo torsdag ettermiddag er han nær – men må finne stevner som gir enda mer rankingpoeng.

Vladimir Vukicevic

NÆRMER SEG OL: Vladimir Vukicevic.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB

– Med tanke på at jeg sov tre-fire timer i natt, er jeg egentlig veldig fornøyd med hvordan kroppen responderte, sier Vukicevic (30) til NRK etter to norske rekorder og seier i løpet av et par timer.

Da Vukicevic tok sitt tiende NM-gull på 110 meter hekk i fjor høst, skulle det etter planen ha vært slutten på hans toppidrettskarriere. Men ettersom OL i Tokyo ble utsatt, valgte han å satse i ett år til for å oppfylle en livslang drøm.

Nå begynner det å nærme seg. Torsdag kveld satte han nemlig først norsk rekord med 13,50 i forsøket under stevnet Motonet Grand Prix i finske Espoo.

Så brøt han den magiske 13,50-grensa og bedret rekorden til 13,49 da han vant finalen.

– Det har ekstremt mye å si. Målet mitt er å løpe enda mye fortere, men det er jo en veldig god følelse å endelig løpe under 13,50. Jeg gjorde jo det her i fjor, men da var det for mye medvind. Nå løper jeg 13,5 på rekke og rad, så da er det veldig deilig å bryte den barrieren med 13,49, sier Vukicevic.

NM kunne sikret OL-plassen

OL-kravet på 110 meter hekk er på 13,32. Det er foreløpig et stykke unna, men det er ikke noe absolutt krav for å delta. Man kan også kvalifisere seg via verdensranking, og der har nå Vukicevic styrket sin posisjon med flere gode prestasjoner den siste tiden.

VhtFjUTV15M

SUVEREN I NORGE: Vladimir Vukicevic har 10 NM-gull. Torsdag forbedret han sin norske rekord to ganger.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

8. juni løp han på 13,59 da han ble nummer tre i Paavo Nurmi Games i Turku. Dette var hans første pallplass i et Continental Tour Gold-stevne, en stevneserie på nivået rett under Diamond League. Dette gir ekstra uttelling i form av rankingpoeng.

Torsdagens stevne var av en lavere kategori som gir færre poeng. Derfor må Vukicevic fortsatt gjenta prestasjonen i et stevne på høyere nivå for å komme seg til OL.

– Jeg blir påminnet om at jeg ikke løper store nok stevner. Hadde jeg bare fått løpe litt større stevner, så hadde jeg fått mer poeng. Men dette er jo en indikator på at jeg kan komme inn på større stevner, og jeg har linet opp to-tre større i slutten av juni, sier han.

Kvalifiseringsperioden til OL varer til 29. juni.

Prestasjoner i nasjonale mesterskap gir god uttelling. Derfor synes Vukicevic det er synd at NM ikke arrangeres før i september, etter OL i Tokyo.

– Vi har ikke NM i juni, det er veldig synd. Hadde NM vært i neste uke, så hadde jeg vært garantert OL. Da måtte jeg bare løpt 13,60, så hadde jeg vært garantert en plass i Tokyo, påpeker han.

Nå må han i stedet diskutere med sportssjef Erlend Slokvik om han skal stille opp i lag-EM for Norge, som er et stevne i kategori C. I så fall mister han muligheten til å løpe i to kategori B-stevner han kan komme inn i.

– Har noe i Tokyo å gjøre

Uansett er han innbitt på å komme seg til OL.

– Jeg vet jeg kan løpe mye fortere enn i dag og at jeg definitivt har noe i Tokyo å gjøre, fastslår Vukicevic, som føler det skjedde noe på trening i mai.

– Hekk er en veldig spesiell øvelse. Når det først løsner, kan det løsne veldig. Det løsnet veldig på treningsleir i mai, da løp jeg på tider jeg ikke hadde drømt om i fjor. Men det skal klaffe i konkurranse, påpeker han.

Christina Vukicevic

SØSTER: Christina Vukicevic.

Foto: Lise Åserud / NTB

Søster Christina Vukicevic fulgte torsdagens løp via direkteoppdatering på telefon hjem til familien. Hun skal kommentere Diamond League for NRK senere torsdag.

– Jeg er kjempestolt. Samtidig er jeg ikke så overrasket, for vi som følger ham litt tett får ganske god info på hva som skjer daglig. Han har vist tendenser til at det kunne gå fortere enn noen gang tidligere, sier Vukicevic.

– Imponert over tålmodigheten

Hun var også hekkeløper, og deltok i OL i 2008. Hun forteller om flere søskendueller da de begge var aktive.

– Det var en periode han hadde dårligere rekord enn meg på 60 meter hekk. Men han er veldig flink til å påpeke at han har 10 strake NM-gull, mens jeg «bare» fikk sju. Nå er han heldigvis blitt 30 år og noe har endret seg litt, så jeg tror han er fornøyd med å ha brutt en barriere, forteller NRKs friidrettsekspert.

Også Vebjørn Rodal kommer med lovord om Norges raskeste mann på 110 meter hekk.

– Jeg er så imponert over tålmodigheten hans. Han har stått på år etter år etter år, og nå er han en voksen gutt og forbedrer seg fortsatt, sier NRKs ekspert, og legger til at han nok må forbedre seg ytterligere for å kunne avansere i et OL.

– Det er bare tidlig juni, så han har sjansen til å ta flere steg, sier Rodal.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP
 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal