Hopp til innhold

Satte to norske rekorder og brøt magisk grense – nå kan OL-drømmen gå i oppfyllelse

Vladimir Vukicevic (30) forlenget karrieren med ett år for å oppfylle OL-drømmen. Med to norske rekorder i Espoo torsdag ettermiddag er han nær – men må finne stevner som gir enda mer rankingpoeng.

Vladimir Vukicevic

NÆRMER SEG OL: Vladimir Vukicevic.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB

– Med tanke på at jeg sov tre-fire timer i natt, er jeg egentlig veldig fornøyd med hvordan kroppen responderte, sier Vukicevic (30) til NRK etter to norske rekorder og seier i løpet av et par timer.

Da Vukicevic tok sitt tiende NM-gull på 110 meter hekk i fjor høst, skulle det etter planen ha vært slutten på hans toppidrettskarriere. Men ettersom OL i Tokyo ble utsatt, valgte han å satse i ett år til for å oppfylle en livslang drøm.

Nå begynner det å nærme seg. Torsdag kveld satte han nemlig først norsk rekord med 13,50 i forsøket under stevnet Motonet Grand Prix i finske Espoo.

Så brøt han den magiske 13,50-grensa og bedret rekorden til 13,49 da han vant finalen.

– Det har ekstremt mye å si. Målet mitt er å løpe enda mye fortere, men det er jo en veldig god følelse å endelig løpe under 13,50. Jeg gjorde jo det her i fjor, men da var det for mye medvind. Nå løper jeg 13,5 på rekke og rad, så da er det veldig deilig å bryte den barrieren med 13,49, sier Vukicevic.

NM kunne sikret OL-plassen

OL-kravet på 110 meter hekk er på 13,32. Det er foreløpig et stykke unna, men det er ikke noe absolutt krav for å delta. Man kan også kvalifisere seg via verdensranking, og der har nå Vukicevic styrket sin posisjon med flere gode prestasjoner den siste tiden.

VhtFjUTV15M

SUVEREN I NORGE: Vladimir Vukicevic har 10 NM-gull. Torsdag forbedret han sin norske rekord to ganger.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

8. juni løp han på 13,59 da han ble nummer tre i Paavo Nurmi Games i Turku. Dette var hans første pallplass i et Continental Tour Gold-stevne, en stevneserie på nivået rett under Diamond League. Dette gir ekstra uttelling i form av rankingpoeng.

Torsdagens stevne var av en lavere kategori som gir færre poeng. Derfor må Vukicevic fortsatt gjenta prestasjonen i et stevne på høyere nivå for å komme seg til OL.

– Jeg blir påminnet om at jeg ikke løper store nok stevner. Hadde jeg bare fått løpe litt større stevner, så hadde jeg fått mer poeng. Men dette er jo en indikator på at jeg kan komme inn på større stevner, og jeg har linet opp to-tre større i slutten av juni, sier han.

Kvalifiseringsperioden til OL varer til 29. juni.

Prestasjoner i nasjonale mesterskap gir god uttelling. Derfor synes Vukicevic det er synd at NM ikke arrangeres før i september, etter OL i Tokyo.

– Vi har ikke NM i juni, det er veldig synd. Hadde NM vært i neste uke, så hadde jeg vært garantert OL. Da måtte jeg bare løpt 13,60, så hadde jeg vært garantert en plass i Tokyo, påpeker han.

Nå må han i stedet diskutere med sportssjef Erlend Slokvik om han skal stille opp i lag-EM for Norge, som er et stevne i kategori C. I så fall mister han muligheten til å løpe i to kategori B-stevner han kan komme inn i.

– Har noe i Tokyo å gjøre

Uansett er han innbitt på å komme seg til OL.

– Jeg vet jeg kan løpe mye fortere enn i dag og at jeg definitivt har noe i Tokyo å gjøre, fastslår Vukicevic, som føler det skjedde noe på trening i mai.

– Hekk er en veldig spesiell øvelse. Når det først løsner, kan det løsne veldig. Det løsnet veldig på treningsleir i mai, da løp jeg på tider jeg ikke hadde drømt om i fjor. Men det skal klaffe i konkurranse, påpeker han.

Christina Vukicevic

SØSTER: Christina Vukicevic.

Foto: Lise Åserud / NTB

Søster Christina Vukicevic fulgte torsdagens løp via direkteoppdatering på telefon hjem til familien. Hun skal kommentere Diamond League for NRK senere torsdag.

– Jeg er kjempestolt. Samtidig er jeg ikke så overrasket, for vi som følger ham litt tett får ganske god info på hva som skjer daglig. Han har vist tendenser til at det kunne gå fortere enn noen gang tidligere, sier Vukicevic.

– Imponert over tålmodigheten

Hun var også hekkeløper, og deltok i OL i 2008. Hun forteller om flere søskendueller da de begge var aktive.

– Det var en periode han hadde dårligere rekord enn meg på 60 meter hekk. Men han er veldig flink til å påpeke at han har 10 strake NM-gull, mens jeg «bare» fikk sju. Nå er han heldigvis blitt 30 år og noe har endret seg litt, så jeg tror han er fornøyd med å ha brutt en barriere, forteller NRKs friidrettsekspert.

Også Vebjørn Rodal kommer med lovord om Norges raskeste mann på 110 meter hekk.

– Jeg er så imponert over tålmodigheten hans. Han har stått på år etter år etter år, og nå er han en voksen gutt og forbedrer seg fortsatt, sier NRKs ekspert, og legger til at han nok må forbedre seg ytterligere for å kunne avansere i et OL.

– Det er bare tidlig juni, så han har sjansen til å ta flere steg, sier Rodal.

Siste nytt

 • Sjansesløseri i Ålesund – Haugesund vant på overtid

  Da Aalesund sløste med sjansene og slet med å sette ballen i mål sikret Haugesund tre poeng i Eliteserien da de vant 2-1 lørdag kveld.

  Etter 81 minutter med fullstendig sjansesløseri fra begge lag, klarte endelig Alioune «Badou» Ndour å sende gjestene i ledelsen.

  Spissen ble spilt opp inne i 16-meteren og skled inn ett skudd til høyre for Sten Grytebust i hjemmemålet.

  Dessverre for Haugesund holdt ikke ledelsen i ett minutt engang. Kristoffer Ødemarksbakken spilte opp Kristoffer Barmen inne i 16-meteren, som banket til og skøyt ballen opp i nettaket.

  Ett minutt på overtid sto Bilal Njie alene inne i feltet og nikket Haugesund i ledelsen igjen. Dermed kunne gjestene slippe jubelen løs og ta med seg tre poeng hjem. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Haugesund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Jesus herjet med Leicester

  Gabriel Jesus strålte for Arsenal i hjemmedebuten mot Leicester lørdag. Brasilianeren var kampens store spiller med to mål og to assist i 4-2-seieren på Emirates.

  Det første målet var en perle da Jesus skrudde ballen i lengste hjørne fra 13-14-meter. For mål nummer to fikk han god hjelp av Jamie Vardy som stusser ballen til en umarkert Jesus på bakre stolpe.

  I andre omgang satt han opp både Granit Xhaka og Gabriel Martinelli til hver sin scoring. Arsenal-stopper William Saliba med et selvmål og James Maddison reduserte for gjestene.

  Gabriel Jesus
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Cristiano Ronaldo starter for United

  Cristiano Ronaldo ble benket til Manchester Uniteds serieåpning mot Brighton i Premier League, men til lørdagens kamp mot Brentford starter portugiseren.

  Seriestarten gikk ikke helt som planlagt for verken Ronaldo eller Manchester United. Stjernespissen fikk en snau omgang mot Brighton, som overraskende slo de røde djevlene 2-1 i Erik ten Hags trenerdebut i Manchester.

  Ronaldo var ikke på banen da Brighton gikk opp i 2-0-ledelse, men klarte ikke å hjelpe laget til å sikre poeng.

  På bortebane i London lørdag håper ten Hag at Ronaldo kan lede laget til deres første poeng denne sesongen. Portugiseren var å finne i Manchester Uniteds startoppstilling. Scott McTominay har måttet vike plass. (NTB)

  Premier League - Brentford v Manchester United
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste