NRK Meny
Normal

Christina Vukicevic henges ut som dopet i øst-europeisk media

I Petar Vukicevics hjemland Serbia, samt i Slovenia, feilsiteres norske medier på at Christina Vukicevic er én av utøverne faren skal ha skaffet dopingmidler til.

Christina Vukicevic og Vladimir Vukicevic

Aviser i Serbia og Slovenia trekker Christina Vukicevic inn i doping-saken mot faren. Til høyre sitter broren Vladimir Vukicevic.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Avisen Dnevnik skrev for litt over en uke siden på nettsidene sine at «Christina Vukicevic skal være innblandet i doping-skandalen, selv om hun bare var 15 år på tidspunktet.»

Kokkvold

Per Edgar Kokkvold i Norges Presseforbund.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Avisen viser til norske medier, selv om ingen aviser i Norge har skrevet at det er noen grunn til å påstå at Christina Vukicevic er innblandet i saken.

Et av landene som har omtalt den såkalte Vukicevic-saken mest utenfor Norge, er Srdjan Djordjevics hjemland Slovenia.

Djordjevic er legen Vukicevic skal ha kontaktet for å forhøre seg om forskjellige dopingmidler, ifølge e-poster hans eks-kone har gitt til norske dopingmyndigheter.

I epostene navngis to utøvere, men friidrettsforbundet har bekreftet at ingen av disse er Christina Vukicevic.

Skriver om «dopingskandale»

Slovenias statlige nyhetsbyrå STA skriver likevel dette i en artikkel som ble publisert i flere aviser:

«I Norge har det brutt ut en dopingskandale rundt hekkeløperen Christina Vukicevic [...] Hennes far, Petar, og den slovenske treneren Srdjan Djordjevic skal også være involvert.»

Petar Vukicevic

Også Petar Vukicevic blir utsatt for uriktige beskyldninger i utenlandsk presse.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

«Mediene i Norge skriver at Christina Vukicevic skal være innblandet i en dopingskandale, selv om hun bare var 15 år da det skal ha skjedd», skriver Slovenias statlige kringkaster RTV i en nettartikkel.

– Mediene som skriver saken har hovedansvaret for å sørge for at innholdet er riktig. Men også norske medier som ser at de blir feilsitert bør ta kontakt og si fra om det som er feil. Når det gjelder denne saken, vet jeg at familien har en pr-rådgiver som sikkert kan gjøre dette til sin oppgave, sier Per Edgar Kokkvold i Norges Presseforbund.

Kokkvold ikke overrasket

Kokkvold er ikke overrasket over at slovenske og serbiske medier har feiltolket saken.

– Det er ikke første gang pressen har problemer med å oversette saker fra andre land. Det skjer innimellom når det er saker som får internasjonal oppmerksomhet, og det er synd, sier han.

– Journalister må selv sørge for å være pinlig nøyaktige når det gjelder fakta. Men norske eller noen medier for øvrig har ikke noe ansvar i å tenke på hvorvidt saken kan bli feiltolket i utlandet.

Christina Vukicevic uttrykte nylig misnøye med mediedekningen av saken generelt da hun og broren Vladimir møtte pressen tirsdag.

Hun har også fått med seg at saken nyanseres mindre i utenlandske medier.

– På grunn av mediedekningen her hjemme er ryktet vårt internasjonalt svekket, sa Christina Vukicevic under pressekonferansen.

– Saken nyanseres ikke

Også Petar Vukicevic blir utsatt for uriktige beskyldninger.

Mediene i hjemlandet hans, Serbia, har fått med seg at treneren i forrige uke ble suspendert av det norske friidrettsforbundet.

Men tabloidavisen Kurir, som har et frynsete rykte i hjemlandet, går så langt som å skrive at «Petar Vukicevic straffes av Det norske friidrettsforbundet på grunn av distribusjon av doping, og for å ha oppmuntret sine utøvere til å bruke doping.»

Søskenparet Vukicevic mener at e-postene som ble sendt til venn og trenerkollega Srdjan Djordjevic i Slovenia, og som impliserer at Petar Vukicevic har forhørt seg om bruk av doping, er forfalsket.

– Beskyldningene har absolutt ingen rot i virkeligheten. Det er jeg og min bror som vet det best, sa Christina Vukicevic.

Hekkeløperen føler seg trygg på at faren vil bli frikjent fra anklagene, men frykter at Vukicevic-navnet i utlandet vil fortsette å bli forbundet med doping, fordi bildet av saken ikke nyanseres i utenlandske medier.

– For utenlandske medier skriver jo den saken som først kom ut, de bryr seg ikke om fortsettelsen. De skriver det første, og det er det, sa Vukicevic.

Christina og Vladimir Vukicevic støtter sin far, Petar Vukicevic, fullt ut i saken med de omstridte e-postene. Søskenparet avviser at treneren deres har hatt noe å gjøre med doping.

VIDEO: Christina og Vladimir Vukicevic støttet faren sin under en pressekonferanse nylig.

Siste nytt

 • Kan bli slutt på OL-ishockey

  Ishockey for menn kan bli teke heilt ut av OL-programmet i Beijing i 2022, ifølgje presidenten i det internasjonale ishockeyforbundet René Fasel, melder sportbladet.se.

  Det er eitt av fire alternativ IIHF har lagt fram. Dei tre andre er å få med NHL-spelarane som tidlegare, ei turnering utan NHL-spelarar slik som sist vinter, og å arrangere OL som U23-turnering.

  Ishockey under OL
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Jim «The Anvil» Neidhart er død

  Den tidligere World Wrestling Entertainment-utøveren Jim «The Anvil» Neidhart (63) døde i går av hodeskader etter et fall i hjemmet sitt i Florida. Neidhart varaktiv i ringen fra 1985 til 1997.

 • Horn klar for Sarpsborg

  Jørgen Horn forlater svenske Elfsborg for å hjelpe Sarpsborg 08 til en framskutt plassering i Eliteserien i fotball. Horn har tidligere spilt for Strømsgodset, Fredrikstad, Viking og Vålerenga i Eliteserien.

  Jørgen Horn
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag