NRK Meny
Normal

Vukicevic best i Europa

Dagen før Bislett Games ser Lars Lystad på 100 meter hekk - og vurderer konkurrentene til Norges nye friidrettsyndling.

Christina Vukicevic

Christina Vukicevic

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Vi kan ikke nekte for det: Norsk framgang skaper ny interesse.

Selv om vi ønsker å gi vårt unge hekketalent Christina Vukicevic all verdens tid og tålmodighet, og innser at en semifinaleplass i VM i Berlin vil være en kjempefin prestasjon, så skjeler vi allikevel litt til hva hennes sterkeste konkurrenter presterer.

Dawn Harper

Dawn Harper jubler etter seieren i det amerikanske mesterskapet 28. juni i år.

Foto: JONATHAN FERREY / AFP

I skrivende stund er Christinas 12.74 fra Hengelo 1. juni fremdeles Europas klart beste tid i år.

Og fremdeles er det bare fire jenter på verdensbasis som har vært raskere med godkjent vind.

Dramatiske finaler

Nå er utvilsomt rutine et stikkord når vi nærmer oss internasjonale mesterskap. Men på den korte hekkedistansen for kvinner skjer det ofte noe uventet. Vi plukker raskt fra mesterskapshistorien.

 • OL-Barcelona 1992: Storfavoritt Gail Devers, USA snubler underveis og ender på 5.plass. Ukjente Paraskevi Patoulidou fra Hellas vant overraskende.
 • OL-Athen 2004: VM-vinner fra året før, Perdita Felicien, Canada snublet allerede i første hekk. Da vant Joanna Hayes, USA.
 • VM-Helsinki 2005: Joanna Hayes misser i finalen (nest site hekk) og Michelle Perry, USA tar VM-gullet på distansen.
 • OL-Beijing 2008: Susanne Kallur snubler i første hekk i semifinalen - og amerikanske Lolo Jones den nest siste hekken i finalen. Begge var i favorittsjiktet. Finalen vunnet av ukjente Dawn Harper, USA.

Les om Dawn Harpers utrolige historie her

Video: Se dramaet fra VM-finalen i 2005

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_7_1_13_42_24_2.jpg

Etter helgens mesterskap i USA, Jamaica og Canada blåser det foreløpig i retning Dawn Harper, som suste inn til 12.36 i medvind litt over det tillatte (+2,2).

Det var en superprestasjon rangert som en av de totalt beste i det amerikanske mesterskapet.

Hele det amerikanske laget viste solid form i Eugene. Damu Cherru, Virginia Powell og titelforsvarer Michelle Perry presterte alle under 12.50 i medvinden.

Overbeviste i motvind

Perdita Felicien (t.h.) and Priscilla Lopes-Schliep

Perdita Felicien (t.h.) and Priscilla Lopes-Schliep gratulerer hverandre etter å ha blitt nummer én og to på 100 meter hekk i det canadiske mesterskapet 27. juni i år.

Foto: MIKE CASSESE / REUTERS

I Canada var den "gamle" verdensmester Perdita Felicien overbevisende med 12.80 (i motvind -1.4) klart foran Priscilla Lopes-Schliep, som har prestert sesongens hittil beste "lovlige" tid: 12.52.


Motvind var det også på Jamaica, der den super-rutinerte trioen, Delloreen Ennis-London, Brigitte Foster-Hylton og Lacena Golding-Clarke la beslag på VM-plassene. 34 og 35 år gamle! Vinnertid 12.87.

Bortsett fra de amerikanske supertidene i medvinden: Ingenting veldig overraskende og avskrekkende!

Vår 22-åring Christina Vukicevic har vært på talefot med flere av sine konkurrenter i år.

Selv fastholder hun at Ungdoms-EM i slutten av juli er sesongens hovedfokus. Og vet med seg selv at i senior-VM i Berlin kan mye skje!

Kan Vukicevic ta medalje i VM? Si din mening!

Siste nytt

 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg