NRK Meny
Normal

Vraket på gullfesten: – Det er bruk og kast

LAHTI (NRK): I 2009 var det håndsopprekning om noen ville gå VM-femmila for Norge. To meldte seg. I Lahti er det ikke plass til flere nybakte verdensmestere.

Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug

FÅR IKKE GÅ: Mens femmilslaget ble presentert, var Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug ute på treningsøkt.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det var litt annerledes i Liberec. Da var det håndsopprekning om hvem som ville gå, sier Petter Northug.

Den gangen var det bare han og Tord Asle Gjerdalen som meldte seg. Det var nok til å vinne gull, Northug tok sin første femmilstriumf, men to norske plasser sto tomme.

Situasjonen i Lahti 2017 er snudd på hodet.

Da landslagstrener Tor Arne Hetland presenterte laget til søndagens femmil, var det uten tre av gullguttene fra fredagens stafett. Alle tre potensielle medaljevinnere på femmila.

Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth

KOLLEN NESTE: De får ikke gå femmila i VM. Til gjengjeld blir Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth farlige på femmila i Kollen neste helg.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Håpet å få gå

– Jeg er ikke sur, men jeg skulle gjerne ha gått. Jeg føler jeg har gjort en del gode skøyteløp, så jeg hadde håpet å få gå. Men det er sånn det er i det landet her. Det er bruk og kast, sier Didrik Tønseth til NRK, med glimt i øyet.

Han forteller at han fikk den definitive beskjeden om at han ikke får gå femmila under feiringa av stafettgullet fredag kveld.

Det samme gjorde Niklas Dyrhaug, som også har en bronse fra den klassiske 15-kilometeren. Han er med andre ord i knallform.

– Jeg skulle også gjerne ha gått. Vi er i god form. Men da får vi heller lade til femmila i Kollen neste helg og klemme til der, sier Dyrhaug, som gjorde unna sin utblåsning da han ble vraket til den innledende tremila.

Skuffet mange

For Finn-Hågen Krogh sin del er det helsemessige årsaker til at det ikke blir femmil. Han hadde rusk i halsen allerede før stafetten.

– Så er han litt nasal og det har ikke blitt bedre i løpet av natta, da velger vi å ta hensyn til helsa til Finn, sier landslagstrener Hetland til NRK.

– Hvem var mest skuffet over å ikke få gå?

– Det blir mellom meg og utøverne.

– Var det mange som ble skuffet?

– Ja.

NORDIC-WORLD/

GULLGUTTER: Noen timer etter at Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh feiret stafettgullet, fikk tre av dem beskjed om at VM er over.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Fire som går styggfort

– Hvor mange hadde meldt seg om du hadde hatt håndsopprekning denne gangen?

– Da hadde omtrent hele gjengen som er her borte fortsatt hatt lyst til å gå, sier Hetland.

De som går for Norge er Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Anders Gløersen, Hans Christer Holund og tittelforsvarer Northug. Sistnevnte forstår at Dyrhaug og Tønseth er skuffet.

– Sånn er det når man er på det norske landslaget. Hadde de vært på et hvilket som helst annet landslag, så hadde de vært en selvfølge mange av dem på et femmilslag. Men her er det uansett fire som har gått styggfort og gjort seg fortjent til å gå, fastslår Northug.

Siste nytt

 • Verdenscupseier til Skarstein

  Brigit Skarstein gjorde som hun ville da pararoeren tok nok en verdenscupseier under regattaen i østerrikske Linz. Med det vant hun også verdenscupen sammenlagt. Skarstein var i mål på tiden 10.46,22 på 2000 meter. I går satt hun verdensrekord.

  Birgit Skarstein,
  Foto: Chris O'meara / AP
 • Startrekord for kamper uten 0-0

  Hittil er det spilt 27 kamper på rad fra start i fotball-VM uten eneste 0-0-kamp. Det er rekord.

  Den gamle rekorden stammer fra VM i 1954. Da ble det spilt totalt 26 kamper i hele mesterskapet, og ingen av dem endte målløs.

  SOCCER-WORLDCUP-BEL-TUN/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Federer til finale nummer 12

  Roger Federer har dominert ATP-turneringen i tyske Halle i flere år. Det gjelder for 2018 også.

  Sveitseren er klar for finalen i den tyske byen for 12. gang. Det skjedde etter 7-6, 7-5 over amerikaneren Denis Kudla i semifinalen.

  Germany Tennis
  Foto: Friso Gentsch / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM fotball: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018 Sør-Korea - Mexico og eliteserien Molde - Stabæk
FIFA Fotball-VM 2018: Tyskland - Sverige