Hopp til innhold

Vraket på gullfesten: – Det er bruk og kast

LAHTI (NRK): I 2009 var det håndsopprekning om noen ville gå VM-femmila for Norge. To meldte seg. I Lahti er det ikke plass til flere nybakte verdensmestere.

Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug

FÅR IKKE GÅ: Mens femmilslaget ble presentert, var Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug ute på treningsøkt.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det var litt annerledes i Liberec. Da var det håndsopprekning om hvem som ville gå, sier Petter Northug.

Den gangen var det bare han og Tord Asle Gjerdalen som meldte seg. Det var nok til å vinne gull, Northug tok sin første femmilstriumf, men to norske plasser sto tomme.

Situasjonen i Lahti 2017 er snudd på hodet.

Da landslagstrener Tor Arne Hetland presenterte laget til søndagens femmil, var det uten tre av gullguttene fra fredagens stafett. Alle tre potensielle medaljevinnere på femmila.

Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth

KOLLEN NESTE: De får ikke gå femmila i VM. Til gjengjeld blir Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth farlige på femmila i Kollen neste helg.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Håpet å få gå

– Jeg er ikke sur, men jeg skulle gjerne ha gått. Jeg føler jeg har gjort en del gode skøyteløp, så jeg hadde håpet å få gå. Men det er sånn det er i det landet her. Det er bruk og kast, sier Didrik Tønseth til NRK, med glimt i øyet.

Han forteller at han fikk den definitive beskjeden om at han ikke får gå femmila under feiringa av stafettgullet fredag kveld.

Det samme gjorde Niklas Dyrhaug, som også har en bronse fra den klassiske 15-kilometeren. Han er med andre ord i knallform.

– Jeg skulle også gjerne ha gått. Vi er i god form. Men da får vi heller lade til femmila i Kollen neste helg og klemme til der, sier Dyrhaug, som gjorde unna sin utblåsning da han ble vraket til den innledende tremila.

Skuffet mange

For Finn-Hågen Krogh sin del er det helsemessige årsaker til at det ikke blir femmil. Han hadde rusk i halsen allerede før stafetten.

– Så er han litt nasal og det har ikke blitt bedre i løpet av natta, da velger vi å ta hensyn til helsa til Finn, sier landslagstrener Hetland til NRK.

– Hvem var mest skuffet over å ikke få gå?

– Det blir mellom meg og utøverne.

– Var det mange som ble skuffet?

– Ja.

NORDIC-WORLD/

GULLGUTTER: Noen timer etter at Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh feiret stafettgullet, fikk tre av dem beskjed om at VM er over.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Fire som går styggfort

– Hvor mange hadde meldt seg om du hadde hatt håndsopprekning denne gangen?

– Da hadde omtrent hele gjengen som er her borte fortsatt hatt lyst til å gå, sier Hetland.

De som går for Norge er Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Anders Gløersen, Hans Christer Holund og tittelforsvarer Northug. Sistnevnte forstår at Dyrhaug og Tønseth er skuffet.

– Sånn er det når man er på det norske landslaget. Hadde de vært på et hvilket som helst annet landslag, så hadde de vært en selvfølge mange av dem på et femmilslag. Men her er det uansett fire som har gått styggfort og gjort seg fortjent til å gå, fastslår Northug.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal