Vraket nordmann satser på teamet til dopingdømt legende

BERLIN (NRK): Skøyteløperen Aleksander Waagenes fikk ikke plass på landslaget i vår. Nå satser han i stedet på laget til tidligere dopingdømte Claudia Pechstein, og blir trent av Peter Mueller.

Skøyteløperen Alexander Waagenes har blitt lagkamerat med den tidligere dopingutestengte skøytevetaranen Claudia Pechstein.
Waagenes ble vraket fra det norske landslaget, og trenes nå av Peter Mueller.

– Jeg hadde jo lyst til å være med på landslaget, men så fikk jeg ingen tilbud derifra. Så da hadde jeg egentlig ingen andre muligheter enn å finne meg et annet lag.

Aleksander Waagenes er på rulleskøytebanen i Berlin. Han går runde på runde på den blå asfalten med tre andre løpere. En av de er den tyske veteranen og legenden, Claudia Pechstein. 44-åringen har fem OL-gull, og er Tysklands mestvinnende vinterolympier.

Claudia Pechstein og Alexander Waagenes

PÅ LAG MED PECHSTEIN: Aleksander Waagenes (t.h) trener sammen med den tyske legenden Claudia Pechstein (t.v.) i Berlin.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Tar OL-medalje med Mueller

– For det første så har de jo troen på meg. For det andre så har jo hun lyst til å komme videre og hun har lyst til å vinne OL i 2018. Med litt hjelp fra meg og de andre så tror jeg hun klarer det, sier Waagenes.

Alexander Waagenes

INGEN LANDSLAGSPLASS: Aleksander Waagenes har vært nær landslaget i flere år og har blant annet en tredjeplass fra 1500-meter i allround-NM.

Foto: Olav Døvik / NRK

I 2009 ble hun suspendert, mistenkt for bloddoping, i forbindelse med allround-VM på Hamar. Pechstein har hele tiden hevdet sin uskyld og har saksøkt det internasjonale Skøyteforbundet. Nå har hun tatt med Waagenes på sitt eget team som er bygd rundt henne.

Trener for laget er Peter Mueller, som i 2009 fikk sparken som norsk landslagstrener.

– Med Peter som trener så kommer jeg til OL og tar en medalje, kanskje flere. Det gjør jeg.

Hva tror du folk i Norge snakker om eller sier om at du er her?

– Jeg vet egentlig ikke. Det kan være at det ikke blir så stort sjokk allikevel for jeg er ikke en typisk a4-type. Jeg er litt sånn som gjør mine egne ting og mine egne sprell så jeg tror at folk har forståelse for det egentlig.

Waagenes og Mueller

TRENT AV MUELLER: Peter Mueller var en svært kontroversiell landslagstrener i Norge, nå trener han igjen en nordmann.

Foto: Olav Døvik / NRK

Mueller: – Burde fått landslagsplass

Waagenes tenker ikke på at laget er finansiert av Pechstein som har en dopingdom hengende over seg.

– Egentlig så tenker jeg faktisk ingenting på det det. Jeg vet jo at hun har jo aldri tatt doping hun har jo bare blitt tatt for å ha høye verdier. Hun har aldri testet positivt for å ha doping i kroppen. Så jeg blir veldig glad når den rettssaken er over når hun får renvasket navnet sitt.

Peter Mueller forstår ikke hvorfor Waagenes ble vraket fra landslaget.

– Jeg vet ikke hvordan landslaget lot ham slippe unna. Han er et stort talent, men det er bra for oss og jeg tror jeg kan hjelpe Aleksander ta steg og ingen har mer erfaring enn Claudia i skøyteverdenen. Forhåpentligvis kan jeg få han på OL laget om to år.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Hovland med ny karrierebeste på golfrankingen

  Norges golfess Viktor Hovland er oppe på 5.-plass på den ferske verdensrankingen. Det er bestenotering for 24-åringen.

  Hovland hopper inn foran Xander Schauffele og Justin Thomas på den gjeve lista. John Rahm topper fremdeles foran Collin Morikawa og Patrick Cantlay.

  Hovland ble nummer fire i Abu Dhabi-mesterskapet i helgen. Underveis i sisterunden kjempet han om seieren, men en trippelbogey og dobbeltbogey ødela sjansene for det.

  Denne uken skal Hovland spille i turneringen DP World Tour i Dubai.

  Sist uke var Hovland nummer sju på verdensrankingen. Han avsluttet 2021 på 8.-plass. Høyere enn nummer fem har den unge golfstjernen aldri vært.

  Hovland avsluttet 2021 med to strake titteltriumfer. Den første innkasserte han i Mexico, mens den andre kom i Tiger Woods' stjerneturnering på Bahamas.

  – Det har vært et ganske vilt år. Jeg tror og håper trenden fortsetter i 2022, sa 24-åringen til Discovery.

   Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Chiefs til semifinale etter ellevilt NFL-drama

  Patrick Mahomes førte Kansas City Chiefs til NFL-semifinale i et ellevilt drama mot Buffalo Bills. Det ble 42-36-seier etter forlengning.

  Chiefs fikk ballen først i forlengningen, og det avgjorde en kamp der lagene ikke kunne slutte å score. Mahomes' touchdownpasning til Travis Kelce ble vinnerpoengene, etter at Bills og quarterback Josh Allen hadde hatt seieren dypt nede i lomma.

  Bare i kampens to siste minutter tok Bills ledelsen to ganger med touchdown, siste gang med 13 sekunder igjen. Chiefs tok ledelsen en gang og utlignet med den aller siste berøringen. 25 poeng i de to siste minuttene er sluttspillrekord.

  Allen kastet fire touchdownpasninger i kampen, samtlige til Gabriel Davis som dermed er den første med fire TD-mottak i en sluttspillkamp. Totalt hadde Allen ni touchdownpasninger i sluttspillet, men det er Mahomes og Chiefs som får møte Cincinnati Bengals i semifinale.

  – Det var en stor kamp mellom to store lag. Josh spilte ræva av seg, unnskyld språkbruken, sa Mahomes i TV-intervju rett etter sluttsignalet.

  Tom Brady, Aaron Rodgers og Ben Roethlisberger, den gamle garde av quarterback-superstjerner, var feid ut av sluttspillet uten å nærme seg sitt beste nivå. Så overtok den nye generasjonen rampelyset, og Allen og Mahomes bød på en uforglemmelig oppvisning i angrepsspill.

  Kansas City Chiefs
  Foto: Charlie Riedel / AP
 • Gabrielsen ferdig i Toulouse

  Midtstopper Ruben Gabrielsen er enig med den franske fotballklubben Toulouse om å terminere kontrakten.

  Det opplyser klubben på sin nettside. I en kort melding takker klubben Gabrielsen for innsatsen.

  Gabrielsen har vært på lån i FC København i høstsesongen. Midtstopperen kom til Toulouse for to år siden. Nå kan han forhandle fritt med andre klubber om neste steg i sin fotballkarriere.

  Trening med landslaget i fotball
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal