NRK Meny
Normal

Vraket nordmann satser på teamet til dopingdømt legende

BERLIN (NRK): Skøyteløperen Aleksander Waagenes fikk ikke plass på landslaget i vår. Nå satser han i stedet på laget til tidligere dopingdømte Claudia Pechstein, og blir trent av Peter Mueller.

Skøyteløperen Alexander Waagenes har blitt lagkamerat med den tidligere dopingutestengte skøytevetaranen Claudia Pechstein.
Waagenes ble vraket fra det norske landslaget, og trenes nå av Peter Mueller.

– Jeg hadde jo lyst til å være med på landslaget, men så fikk jeg ingen tilbud derifra. Så da hadde jeg egentlig ingen andre muligheter enn å finne meg et annet lag.

Aleksander Waagenes er på rulleskøytebanen i Berlin. Han går runde på runde på den blå asfalten med tre andre løpere. En av de er den tyske veteranen og legenden, Claudia Pechstein. 44-åringen har fem OL-gull, og er Tysklands mestvinnende vinterolympier.

Claudia Pechstein og Alexander Waagenes

PÅ LAG MED PECHSTEIN: Aleksander Waagenes (t.h) trener sammen med den tyske legenden Claudia Pechstein (t.v.) i Berlin.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Tar OL-medalje med Mueller

– For det første så har de jo troen på meg. For det andre så har jo hun lyst til å komme videre og hun har lyst til å vinne OL i 2018. Med litt hjelp fra meg og de andre så tror jeg hun klarer det, sier Waagenes.

Alexander Waagenes

INGEN LANDSLAGSPLASS: Aleksander Waagenes har vært nær landslaget i flere år og har blant annet en tredjeplass fra 1500-meter i allround-NM.

Foto: Olav Døvik / NRK

I 2009 ble hun suspendert, mistenkt for bloddoping, i forbindelse med allround-VM på Hamar. Pechstein har hele tiden hevdet sin uskyld og har saksøkt det internasjonale Skøyteforbundet. Nå har hun tatt med Waagenes på sitt eget team som er bygd rundt henne.

Trener for laget er Peter Mueller, som i 2009 fikk sparken som norsk landslagstrener.

– Med Peter som trener så kommer jeg til OL og tar en medalje, kanskje flere. Det gjør jeg.

Hva tror du folk i Norge snakker om eller sier om at du er her?

– Jeg vet egentlig ikke. Det kan være at det ikke blir så stort sjokk allikevel for jeg er ikke en typisk a4-type. Jeg er litt sånn som gjør mine egne ting og mine egne sprell så jeg tror at folk har forståelse for det egentlig.

Waagenes og Mueller

TRENT AV MUELLER: Peter Mueller var en svært kontroversiell landslagstrener i Norge, nå trener han igjen en nordmann.

Foto: Olav Døvik / NRK

Mueller: – Burde fått landslagsplass

Waagenes tenker ikke på at laget er finansiert av Pechstein som har en dopingdom hengende over seg.

– Egentlig så tenker jeg faktisk ingenting på det det. Jeg vet jo at hun har jo aldri tatt doping hun har jo bare blitt tatt for å ha høye verdier. Hun har aldri testet positivt for å ha doping i kroppen. Så jeg blir veldig glad når den rettssaken er over når hun får renvasket navnet sitt.

Peter Mueller forstår ikke hvorfor Waagenes ble vraket fra landslaget.

– Jeg vet ikke hvordan landslaget lot ham slippe unna. Han er et stort talent, men det er bra for oss og jeg tror jeg kan hjelpe Aleksander ta steg og ingen har mer erfaring enn Claudia i skøyteverdenen. Forhåpentligvis kan jeg få han på OL laget om to år.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
VM-kveld
4-4-2 Eliteserien fotball: Vålerenga - Brann