Hopp til innhold

Vraker medaljegarantist Bø til fordel for VM-debutant

POKLJUKA (NRK): Hver gang Tarjei Bø (32) har gått blandet stafett i VM, er det blitt norsk medalje. Nå vrakes han til tross for en supersesong.

UX5GX-QnlYE

GULL I FJOR: Tarjei Bø (midten) gikk på blandet stafettlaget sammen med Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland i VM i Anterselva.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Onsdag starter skiskyting – VM med blandet stafett i slovenske Pokljuka, altså to kvinner og to menn. NRK får bekreftet at det norske laget etter planen består av Johannes Thingnes Bø, Sturla Holm Lægreid, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Dermed er én av herrene fra fjorårets gull-lag vraket: Tarjei Bø. Og det til tross for at han har gjort en av sine beste sesonger på lenge, med to individuelle seiere og flere pallplasser.

– Det er ikke et enkelt valg, bekrefter sportssjef Per Arne Botnan.

Men norsk tradisjon er at laget tas ut basert på best plassering i verdenscupen. Den ledes av Johannes Thingnes Bø, foran kometen Lægreid. Bø er på en tredjeplass, etterfulgt av Johannes Dale.

– Det er aldri bare verdenscup, det er en helhetsvurdering, men det er vanskelig å komme foruten Sturla, som har flere seire og andre gode plasseringer. Det er jo et luksusproblem, sier Botnan.

Medalje hver gang

Storebror Bø har gått på Norges blandet stafettlag i VM fem av de åtte gangene det er blitt arrangert. Alle gangene er det blitt medalje, tre gull (i 2011, 2013 og 2020) og to bronse (2015 og 2016).

– Jeg har jo veldig lyst til å gå. Dette er kanskje et år du skulle ønske du var fra en annen nasjon. Jeg har vunnet to løp, men har to foran som vunnet flere løp. Det er en tøff nøtt å slå seg inn da, men jeg har ganske roen på det, for jeg har gjort alt jeg kan, sier Tarjei Bø til NRK, før bekreftelsen av laget kom.

Tarjei Bø

STAFETTLØPER: Tarjei Bø jubler med det norske flagget etter målgang i fjor. Det ble hans 10. gullmedalje i et VM.

Foto: Matthias Schrader / AP

For første gang er det herrene som starter, og kvinnene som avslutter stafetten. Det har ikke noe å si for uttaket, forteller sportssjefen. Lægreid er da førstemann ut – i det som blir VM-debuten.

– Det er litt sjukt å åpne VM sånn, med hele Norge og verden som følger med. Da får jeg presset på skuldrene, men jeg tror jeg tåler det og kan takle det, forteller 23-åringen.

– Litt bismak

Å danke ut en lagkamerat gir derimot blandede følelser.

– Jeg er god venn med Tarjei så det er kjipt å få en plass til fordel for en annen. Det er litt bismak. Men nå er kriteriene satt på forhånd, så det er ikke fordi jeg er kulere eller noe, men at jeg har mer poeng. Sånn er reglene, og ingen tar seg nær av det, mener Lægreid.

Sturla Holm Lægreid

UTROLIG SESONG: Sturla Holm Lægreid tok sin fjerde individuelle seier på jaktstarten i Oberhof i januar.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– Det er jo en luksusvare. Og det er vel for meg som er i skjæringspunktet der det er verst for. For de hjemme spiller det vel ingen rolle, sier Bø.

NRKs ekspert, Ola Lunde, mener det også er rettferdig at Lægreid får sjansen, selv om han har langt mindre erfaring. Norge vil uansett stille som en av de største favorittene i VM-åpningen.

– Jeg synes Sturla har levert så bra at han fortjener den plassen, men jeg forstår det om Tarjei er skuffa, sier Lunde.

Sportsnyheter

Denne detaljen fikk keeperen til å rase: – Holdt på å svartne for meg

Det ble et vanvittig drama da Brann sendte Aalesund ut av cupen. Én spesifikk avgjørelse fikk Brann-keeper til å frese under straffekonken.

Siste nytt

 • West Ham tok sitt første trofé på 43 år – slo Fiorentina 2-1 i conferenceligafinalen

  West Ham sikret sin første tittel siden 1980 ved å senke Fiorentina 2-1 i finalen av conferenceligaen onsdag kveld.

  Europatriumfen er Londonklubbens første siden seieren i cupvinnercupen i 1964/65-sesongen.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Onsdagens finale fikk en liten bismak da Fiorentina-kaptein Cristiano Biraghi fikk kastet en gjenstand i hodet etter om lag 33 minutter. TV-bildene vista at han fikk et blodig kutt. Man kunne også se at det lå en rekke ølglass på gressmatten der Biraghi hadde stått.

  Kampen ble stoppet i to minutter for å få skaden bandasjert.

  I andre omgang ble vondt til verre for Biraghi da han handset innenfor 16-meteren. West Ham ble tildelt straffe, og den satte Saïd Benrahma kontant i krysset.

  Ledelsen holdt de bare på i fem minutter. Giacomo Bonaventura dunket inn utligningen nede i venstre hjørnet, men det skulle ikke bli en italiensk tittel i Uefas tredjerangerte europacup.

  Før finalekampen i Praha kunne det tsjekkiske politiet melde om at en rekke Fiorentina-fans hadde angrepet en gjeng med West Ham-supportere.

  Tre West Ham-fans og en politimann ble skadet i hendelsen, mens 16 personer ble varetektsfengslet, opplyste politiet. (NTB)

  Czech Republic Soccer Conference League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Blodige scener i serieliga-finalen: Fiorentina-spiller truffet av gjenstand

  Serieliga-finalen mellom Fiorentina og West Ham ble stoppet da Fiorentinas Cristiano Biraghi ble truffet i hodet av en gjenstand like før pause. TV-bildene viser at Biraghi fikk et stort kutt i hodet og begynte å blø.

  – Dette er bare trist. Bare trist, sa Viasat-kommentator Roar Stokke underveis i kampen.

  TV-bildene viste at det lå en rekke ølglass på gresset rundt Biraghi etter hendelsen.

  Det var til slutt West Ham som vant finalen 2-1 og sikret sin første tittel siden 1980.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Europa Conference League - Final - Fiorentina v West Ham United
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste