NRK Meny
Normal

Sykkelverdensmester innrømmer spiseforstyrrelser

Marianne Vos regnes av flere som verdens beste kvinnelige syklist. Nå innrømmer 25-åringen at hun har slitt med spiseforstyrrelser den siste tiden.

CYCLING-WORLD-ROAD-WOMEN-ELITE

Her har Marianne Vos nettopp blitt verdensmester i landeveissykling i 2012. Det skjedde samtidig som hun slet med spiseforstyrrelser.

Foto: JOHN THYS / Afp

CYCLING-BELGIUM-FLANDERS-WOMEN

Vos går i mål under kvinnenes versjon av Flandern rundt.

Foto: YORICK JANSENS / Afp

– Jeg hadde noen problemer. Det er en vanskelig historie for meg, skriver Marianne Vos i sin nye bok «På tronen».

Den nederlandske 25-åringen har vunnet både OL og VM i landeveisritt, og vært stabil i verdenstoppen i kvinnesykling de siste årene. Mange regner henne som den beste kvinnelige syklisten i verden.

Ble besatt av å vinne OL-gull

Men bak fasaden har det ikke alltid vært like enkelt. Vos har nå bestemt seg for å være åpen om problemene hun har hatt med synet på egen vekt og matinntak.

– Man vil fremstå sterk, som om du er på toppen av verden. Det er ikke alltid tilfellet, så det er fint å fortelle denne historien også, sier Vos.

Det hele begynte med at hun ifølge seg selv ble besatt av tanken på et OL-gull. Vos nådde målet, men innrømmer nå at hun lå helt på grensen til å være anorektisk under de olympiske lekene i fjor.

Vil hjelpe andre

På et tidspunkt veide den 170 centimeter lange kroppen 50 kilo. Selv om hun ikke var i direkte fare, var vekten altfor lav. Spesielt med tanke på hvor mye hun presset kroppen på trening og i konkurranser.

– Med OL i siktet begynte jeg å trene veldig mye. Jeg bare kjørte på. Selv om jeg spiste tre ganger om dagen var det langt fra nok med tanke på treningsmengden jeg hadde, fortalte Vos til radioprogrammet «Det her er dagen».

Vos sier hun ville valgt annerledes i dag.

– Jeg må huske på at jeg kan gjøre gode resultater av meg selv. Man trenger ikke veie lite for å være fremgangsrik, fastslår hun.

Vos håper hun kan hjelpe andre i samme situasjon ved å stå frem med problemene.

– Jeg tenkte at det kunne være fint å fortelle om noe annet enn bare resultatene mine, og at det er mer enn bare sykkelen, forklarer hun i et intervju med Omroep Brabant.

Siste nytt

 • Sverige møter Italia i VM-playoff

  Sverige kan vente seg to tøffe kamper når de i november skal møte Italia i toeromspillet til fotball-VM i Russland. Det ble klart da trekningen i FIFA-regi ble gjort i Zürich tirsdag.

  SVT-eksperten Daniel Nannskog sier at det ikke kunne blitt verre.

  FBL-WC-2018-QUALIFIER-BUL-SWE
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Norge møter Makedonia og Slovakia

  Norges landslagsherrer i fotball avslutter sesongen med bortekamper mot Makedonia og Slovakia.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med at de har fått på plass to treningskamper i november.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bratt Tour de France i 2018

  Neste års ritt, som starter på øya Noirmoutier på den franske vestkysten, inneholder ingen flat, individuell tempo.

  Mot slutten av Touren blir det særlig tøft med seks fjelletapper og fire andre kuperte etapper før selve avslutningen opp Champs-Élysées i Paris.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se reaksjoner etter kampen