Hopp til innhold

VM-stjerner måtte vise kjønnsorganene – norske profiler reagerer kraftig

Fotball-legenden Nilla Fischer avslører i sin nye bok at de svenske landslagskvinnene måtte vise frem kjønnsorganet sitt for å spille i VM i 2011.

Sveriges landslag i fotball

MÅTTE SJEKKES: Det svenske kvinnelandslaget måtte i 2011 bevise at de ikke var menn i forkant av VM.

Foto: Matthias Schrader / AP

«Jeg koker når jeg hører om det svært oppsiktsvekkende kravet. Midt under VM vil Fifa-pampene at vi skal vise fram kjønnene våre. Vi får beskjed om å ikke barbere oss der nede de neste dagene, og deretter må vi vise fram kjønnsorganet vårt til landslagslegen.»

Det skriver Nilla Fischer i boken «Jag sa inte ens hälften», på norsk «Jeg sa ikke engang halvparten».

Ifølge Fischer ble sjekken gjennomført ved at landslagslegen banket på hotellrommene til spillerne. Deretter skal en kvinnelig sykepleier ha gjort sjekken.

Sweden's Nilla Fischer, left, celebrates with teammates after scoring their side's second goal during the group C match between Sweden and the United States at the Women’s Soccer World Cup in Wolfsburg, Germany, Wednesday, July 6, 2011

LEGENDE: Nilla Fischer (til venstre) jublet sammen med lagvenninnene etter hun scoret vinnermålet mot USA i VM-sluttspillet i 2011.

Foto: Ap

Daværende landslagslege for Sverige, Mats Börjesson, bekrefter historien ovenfor SVT. Han sier at sjekken ble gjort etter oppfordring fra Fifa.

– Man kan forstå at testene oppleves som ubehagelige, men det er ingen onde hensikter fra arrangøren, sier han.

Ifølge Aftonbladet var årsaken til kontrollen at tre spillere fra Ekvatorial-Guinea, som var med i mesterskapet, ble anklaget for å være menn.

– Det er ikke innafor

Eli Landsem, tidligere landslagstrener for Norge, sier til NRK at det norske landslaget ikke hadde denne kjønnssjekken.

– Jeg er bestemt på at vi ikke hadde det, men jeg husker det var snakk om det, forteller hun.

Toppserien for kvinner 2020: Vålerenga - Røa (2-0)

REAGERER: Tidligere landslagssjef for Norge, Eli Landsem, er kritisk til at svenske spillerne måtte kjønnstestes.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Landsem reagerer på at kjønnssjekken ble gjennomført i Sverige:

– Det er ikke innafor. Det tenker jeg med en gang – at det ikke er innafor. Det har aldri vært en tanke å gjennomføre på det norske landslaget. Det er uetisk å gjøre, tenker jeg. Så håper jeg vi unngår dette i fremtiden.

  • NRK har kontaktet Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) for en kommentar. Fifa har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelse.

– Kan ikke tro at det er sant

Tidligere landslagsspiller for Norge, Solveig Gulbrandsen, omtaler hele saken som «veldig spesielt».

– Jeg lurer jo litt på hva som var grunnlaget. Jeg skjønner at vi må ha noen kontrollpunkter i toppidrett, men dette har jeg aldri vært med på, sier hun.

Solveig Gulbrandsen

TIDLIGERE NORGE-STJERNE: Solveig Gulbrandsen.

Foto: Berit Roald / NTB

Nåværende landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand ble sjokkert da hun leste om hendelsen fra 2011.

Det høres ut som en helt forferdelig opplevelse. Jeg kan nesten ikke tro at det er sant. Det høres grusomt ut. Sånne ting skal ikke skje, sier LSK-keeperen.

Kunne noe sånt skjedd i dag?

Nei, det hadde ikke skjedd. Ingen i vårt landslag hadde tvunget oss til å gjøre noe sånt. Det føler jeg meg veldig trygg på. 2011 er lenge siden, men samtidig er det ikke så lenge siden, påpeker hun.

Landslaget for kvinner trener

SJOKKERT: Norge-profil Cecilie Fiskerstrand kaller hele hendelsen for «absurd».

Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Tidligere landslagslege: – Uheldig og beklagelig

Tidligere landslagslege, Terje Halvorsen, tror også de norske spillerne hadde nektet hvis de måtte gjennom noe lignende i 2011.

– Jeg synes det er svært uheldig og beklagelig. Det har i hvert fall ikke Fifa tatt opp med oss i landslagsledelsen. Hadde det blitt etterspurt hadde nok de norske jentene sagt at det er uaktuelt for oss, sier Halvorsen til NRK.

Hva synes du om denne kjønnssjekken?

– Jeg synes det er betenkelig i det hele tatt å kjønnsidentifisere spillere. Hvis bakgrunnen er at noen jukser og at noen er menn, må man heller løfte problematikken opp på bordet – før arrangøren ber noen om å ta av buksa, svarer han og fortsetter:

– Jeg synes det er mildt sagt betenkelig. Bakgrunnen er nok en eller annen mistanke om at land rett og slett brukte mannlige spillere eller spillere med økt produksjon av mannlige hormoner, men åpenhet rundt slike spørsmål er det vi trenger og samtaler med særforbund.

Women's World Cup - Semi Final - Sweden Press Conference

STOR PROFIL: Nilla Fischer stoppet på hele 194 landskamper for «söta bror».

Foto: EMMANUEL FOUDROT / Reuters

NFF avviser

Han legger til at han tviler på at noen mannlige spillerne hadde godkjent dette.

– Da hadde det blitt enda mer ramaskrik, sier Halvorsen.

Både Fischer og Börjesson sier at oppfordringen om sjekken kom fra Fifa.

Gro Tvedt Andersen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norges Fotballforbund (NFF), bekrefter også at kjønnssjekken ikke fant sted i den norske troppen i 2011 og at det hele er ukjent for NFF.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal