Hopp til innhold

Straffekollaps for Spania: – Ikke gjort leksene sine

Spania stanget og stanget. Til slutt måtte det hele avgjøres med straffesparkkonkurranse. Der var Marokko sterkest, og tok seg sensasjonelt videre til VM-kvartfinale.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Morocco v Spain

VM-EXIT: Spania er ute av VM.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

VM-sluttspillets første, ordentlige skrell er et faktum.

Åttedelsfinalen mellom Spania og Marokko måtte til slutt avgjøres med straffesparkkonkurranse, etter det som ble en målløs kamp.

Der var sistnevnte sterkest, mens spanjolene sviktet totalt og bommet på alle sine tre straffer.

Pablo Sarabia skjøt i stolpen, mens Marokko-keeper Yassine Bounou reddet forsøkene fra Carlos Soler og Sergio Busquets.

Sarabia, som ble byttet inn i det 118. minuttet, hadde også et stolpeskudd to minutter på overtid i andre ekstraomgang.

– Jeg var veldig urettferdig mot ham. Jeg burde gitt ham flere minutter, sier Spanias landslagstrener Luis Enrique, og sier at det eneste som smerter ham i ettertid.

Marokko

JUBEL: Marokko-spillerne var naturlig nok i ekstase etter VM-avansementet.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Achraf Hakimi avgjorde til slutt for Marokko, da han med en Panenka-straffe sørget for 3–0 til Marokko i straffesparkkonkurransen.

– Det er så arrogant. Det er så lekkert, sa NRKs fotballkommentator Andreas Stabrun Smith om Hakimis straffe.

– Jeg er ikke overrasket. Hvis det er en spiller som kan gjøre det der, så er det ham, sier Marokkos forsvarsspiller Romain Saïss til NRK om Hakimi.

Marokko er det fjerde afrikanske landet som tar seg til en kvartfinale i VM. Tidligere har også Kamerun (1990), Senegal (2002) og Ghana (2010) kommet seg til en kvartfinale. Aldri har et afrikansk land gått videre fra en kvartfinale.

– Det er en fantastisk følelse. For alle sammen. For det marokkanske folket. For oss. For familiene våre. Vi er veldig stolte over å være marokkanske i dag, sier Saiss.

I kvartfinalen møter Marokko vinneren av kampen mellom Portugal og Sveits.

– Det er jo litt historisk. Spania har vært en kolonimakt i Marokko og det er 13 kilometer over sundet. Det er klart at de ser på Spania som en virkelig storebror i fotballsammenheng. Så det her blir en lang feiring i Marokko, sier Åge Hareide i NRKs VM-studio.

– Nesten en mental kollaps

Spania røk også ut av VM i 2018 etter en straffesparkkonkurranse. Da var det Russland som slo dem ut. I fjor sommer røk de ut i semifinalen i fotball-EM etter straffesparkkonkurranse mot Italia.

På en pressekonferanse mandag avslørte Spania-trener Luis Enrique at han hadde gitt spillerne en hjemmelekse frem mot VM.

– Jeg ba dem om å ta over ett tusen straffespark før de kom hit, sa Enrique.

Beskjeden skal ha blitt gitt for over ett år siden.

– Man kan vel slå fast at de ikke har gjort leksene sine. De fikk jo i lekse å ta 1000 straffespark hver, men det var tynt nivå på spanjolene sine straffer. Nesten en mental kollaps i straffesparkkonkurransen, sier Brede Hangeland i NRKs VM-studio.

Romain Saïss forklarer at de ikke fikk noen lignende lekse.

– Vi jobbet ikke noe med det. Noen spillere tar straffer etter treningene, men som et lag gjorde vi ikke det. Vi var bare klare til å ta kampen på banen, sier Saiss.

Enrique selv forteller at han valgte de tre som bommet på straffene.

– Forklaringen er veldig enkel. Jeg valgte de som skulle skyte. Jeg tenkte at de var de beste som var ute på banen. Hvis vi startet om igjen, så ville jeg valgt de samme skytterne. Jeg ga spillerne full frihet til å velge etter de tre. Så tenk deg hvor feil jeg tok, sier Enrique selv på pressekonferansen etter kampen.

NRK-studioet var spesielt lite imponert over straffen til Barcelona-veteranen Sergio Busquets.

– Det Busquets gjør ... Hva er det for noe? Det er et tilbakespill til keeper, sier Hareide.

Luis Enrique og Sergio Busquets

FIASKO: Spania-trener Luis Enrique sammen med Sergio Busquets etter kampslutt.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Marokko-skryt

Begge lag var farlig frempå i den første omgangen med hver sin store sjanse. Først fikk Spania en enorm dobbeltmulighet med Pedri, som først satte ballen i tverrligger før nedfallsfrukten ble blokkert. Senere ble det avblåst for offside.

Mot tampen av omgangen skulle også Marokko få sin første store sjanse. Sofiane Boufal driblet seg elegant forbi på venstresiden, før han slo inn i feltet. Der ventet Nayef Aguerd som headet ballen like over mål.

I pausen fikk Marokko skryt, mens ekspertene var kritiske til Spania.

Marokko har på mange måter yppet seg mot stormakten, sa NRK-ekspert Hareide.

WCup Morocco Spain Soccer
Foto: Martin Meissner / AP

Det er Marokko som ser farligst ut når de kommer i angrep. De kan være veldig fornøyd med den første omgangen, sa Hangeland i studio.

De (Spania) må angripe bakrommet mye mer. Spanjolen er veldig opptatt av å spille ballen sentralt og sage seg gjennom Marokkos forsvar, sa Hareide.

Etter pause ble ikke tingenes tilstand noe bedre for Spania, i det som var en sjansefattig omgang.

WCup Morocco Spain Soccer

FORTVILTE:

Foto: Ricardo Mazalan / AP

Mot slutten av den første ekstraomgangen var Marokko nære med å avgjøre det hele. Walid Cheddira sto nesten helt alene, men satt ballen rett på Spanias sisteskanse. Spanjolene hadde også to store sjanser helt på tampen, men det ville seg ikke i ordinær tid og heller ikke senere i kampen.

Siste nytt

 • PSG under etterforskning

  Fotballstorheten Paris Saint-Germain er under etterforskning av påtalemyndigheten i Frankrike for bruk av svart arbeidskraft.

  Det var påtalemyndigheten i Paris som selv bekreftet etterforskningen tirsdag.

  «Etter en klage mottatt 13. desember 2022, ble det åpnet en etterforskning 16. januar 2023 som følge av svart arbeid,» opplyste den til nyhetsbyrået Reuters.

  Klagen skal ha kommet fra den tunisiske statsborgeren Hicham Bouajila, som hevder han jobbet for PSGs klubbpresident Nasser al Khelaifi som rådgiver. Det opplyser Bouajilas advokat Bertrand Repolt til Reuters.

  Bouajila hevder at han bare ble betalt sporadisk gjennom et Qatar-basert tennisakademi.

  – Han var aldri ansatt i PSG, opplyser PSG-ledelsen til den franske sportsavisen L'Equipe. (NTB)

  FILE PHOTO: Ligue 1 - Paris St Germain Press Conference
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • McGrath like utenfor pallen i VM-debuten

  Atle Lie McGrath måtte stå over VM for to år siden med skade og det ble et skuffende OL i fjor med en 31. plass som beste resultat.

  I VM-debuten var alpinisten imidlertid med i pallkampen i superkombinasjonen. Etter en tiendeplass i super-G-en og flere frafall fra de sterke fartsløperne, så startet han slalåmen som nummer syv.

  Nordmannen kjørte inn til beste omgangstid, men en feil på toppen gjorde at han kom til kort i medaljekampen.

  – Jeg gjør egentlig litt det jeg kan i dag. Jeg har bestetid i slalåmen og tar inn mye på de ledende gutta, men jeg måtte ta inn mer, rett og slett. I et verdenscuprenn hadde det vært greit. I et VM er det bare topp tre som gjelder. Men VM-debuten er unnagjort og nå er det bare å bygge videre, sier McGrath til NRK.

  Til slutt ble han nummer fem, 72 hundredeler bak det franske hjemmehåpet Alexis Pinturault, som tok karrierens andre VM-gull (begge i superkombinasjonen).

  Verdensmesteren fra 2021, Marco Schwarz, tok sølvet, ett tidel bak Pinturault, mens det ble bronse til Raphael Haaser, 44 hundredeler bak Pinturault.

  FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Stort hopp i sesongkortsalg i Eliteserien

  Flere klubber i Eliteserien har allerede passert fjorårets sesongkortsalg. Det melder Norsk toppfotball i en pressemelding.

  Rosenborg, Brann, Vålerenga og Bodø/Glimt har allerede passert fjorårets sesongkortsalg. Rosenborg leder salget, skriver de i pressemeldingen.

  Totalt har de fire klubbene solgt litt over 21.000 sesongkort. Størst økning av alle har Tromsø som med 1.050 sesongkort har doblet salget fra i fjor.

  Brann og Bodø/Glimt har solgt henholdsvis 5.500 og 4.400 sesongkort. Det er en økning på 30 prosent sammenlignet med fjoråret.

  Eliteseriesesongen 2023 starter 10. april.

  Eliteserien fotball 2022: Rosenborg - Bodø/Glimt (3-2)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste