VM i skiskyting 2019

VM i skiskyting dag for dag

VM i skiskyting i Östersund er i gang. Her får du en oversikt over det som skjer i mesterskapet.

Verdenscup skisyting Antholz

FAVORITT: Johannes Thingnes Bø kan bli mesterskapets konge.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

7. mars, 16.15: Blandet stafett

Mesterskapet i Östersund åpnet med blandet stafett – to av de beste norske mennene og to av de beste norske kvinnene. Og de åpnet VM med bravur.

Det norske laget Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen gikk helt til topps i VMs første øvelse, og debutant Christiansen fikk æren av å gå først over målstreken.

Det norske laget hadde på forhånd ikke fått det til å stemme i denne øvelsen denne sesongen. Men både Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland har vist enorme takter i verdenscupen.

Under VM i Hochfilzen for to år siden var det Tyskland som stakk av med gullet foran Frankrike og Russland.

8. mars, 16.15: Sprint kvinner

Mesterskapets første individuelle konkurranse. Utøverne sitrer etter å få vist hva de er gode for, samtidig som nervene nok er i høyspenn.

Marte Olsbu Røiseland står med tre verdenscupseirer denne sesongen, to av disse er nettopp på sprint. Har Røiseland funnet VM-formen, er hun helt klart Norges sterkeste kort. Vi skal heller ikke utelukke Tiril Eckhoff, som er verdensmester på distansen fra 2016. Skiskytteren kan slå til selv om hun har hatt en svært ujevn sesong.

De to var også på laget som tok VMs første gull i blandet-stafetten torsdag.

Sist VM var det Gabriela Koukalová som stakk av med gullet, foran Laura Dahlmeier og Anaïs Chevalier. I år må vi se opp for blant andre Dorothea Wierer, Lisa Vittozzi og Kaisa Mäkäräinen.

9. mars, 16.30: Sprint, menn

Har Johannes Thingnes Bø ristet av seg de litt variable verdenscuprundene i USA? Det får vi endelig svar på når mennene skal gå sin sprint. Han fikk en i hvert fall en god start på mesterskapet da Norge sikret gull på blandet stafett.

Så langt denne sesongen står nordmannen med tolv verdenscupseirer, en tangering av Ole Einar Bjørndalens rekord. Det bør skremme de fleste, inkludert Benedikt Doll som tok gullet på distansen i Hochfilzen.

Vi er selvfølgelig også spent på Martin Fourcade, som har slitt med sykdom i oppkjøringen. Har han greid å prikke inn mesterskapsformen, vil Thingnes Bø få tøff konkurranse fra franskmannen. Det samme kan han få fra Vetle Sjåstad Christiansen, som imponerte som ankermann på stafetten. Han viste også god form i USA, vant sprinten og sikret en 2.-plass på jaktstarten der.

10. mars, 13.45: Jaktstart, kvinner

Her kunne Marte Olsbu Røiseland vært med i medaljekampen, om hun hadde gjort det bedre på sprinten (25.-plass). Hun beviste i forrige VM at hun kan gå gode VM-jaktstarter, da hun gikk seg opp fra en 54.-plass til en 16.-plass.

I stedet er det VM-debutant Ingrid Landmark Tandrevold som har det beste utgangspunktet av de norske før søndagens jaktstart. Tandrevold imponerte stort da hun sikret sølv på sprinten, men greier hun å følge opp i konkurranse med sterke navn som Anastasiya Kuzmina og Laura Dahlmeier?

Tiril Eckhoff har også et godt utgangspunkt etter en 9.-plass på sprinten.

10. mars, 16.30: Jaktstart, menn

Johannes Thingnes Bø må finne seg i være favoritt også her etter gullet på sprinten lørdag.

Stryningen har fire verdenscupseire i jaktstart denne sesongen, og han har vært sikker på standplass samtidig som han har gått fort i sporet.

Men vi glemmer selvsagt ikke russiske Alexander Loginov, franske Simon Desthieux eller landsmannen Quentin Fillon Maillet. For å nevne noen. Vi stiller samtidig et lite spørsmål ved Martin Fourcade, selv om formen så langt ikke har vært overbevisende.

Av de norske vet vi at storebror Tarjei Bø fremdeles har evnen til å glimte til ved store anledninger, selv om utgangspunktet etter sprinten er vanskelig. Han ladet opp til VM ved å gå åpent EM i Hviterussland og dro hjem med to gull og ett sølv. Ett av gullene kom på jaktstart.

11. mars: Hviledag

I dag er det ingen konkurranser i VM.

12. mars, 15.30: Normaldistanse, kvinner

Klassikeren over alle klassikere. Én bom betyr ett minutt i sekken, så her gjelder det å treffe. Noen står frem som favoritter. Tsjekkiske Marketa Davidova har vært nesten suveren på distansen denne sesongen og leder også normaldistansecupen foran italienske Lisa Vittozzi.

Tiril Eckhoff har hatt et godt mesterskap så langt med sølv på jaktstarten og gull på blandet stafett. Det har nok gitt fornyet selvtillit etter en variabel sesong. Hun vant også normaldistansen i canadiske Canmore like før VM – foran nettopp Davidova (men ble nummer 41 en uke senere). Det var hennes første verdenscupseier på over ett år.

Også Ingrid Landmark Tandrevold kan være en joker på denne distansen. VM-debutanten overrasket med sølv på sprinten, mens det ble en 8.-plass på jaktstarten.

Les også: VM-debutanten overrasket alle: – Jeg mistet hodet og gikk med hjertet

13. mars, 16.10: Normaldistanse, menn

Johannes Thingnes Bø måtte nøye seg med sølv på jaktstarten, men må likevel finne seg i å være favoritt på denne distansen. Eller?

Usikkerheten meldte seg etter litt ujevne resultater i verdenscupen i Soldier Hollow i USA. I VM er det blitt et stafettgull, samt et individuelt gull på sprinten. På jaktstarten mistet han VM-gullet etter at han sprakk på stående skyting.

Les også: Vil ikke ha mentalhjelp etter ny sprekk

På normaldistansen kan det bli jevnt. Thingnes Bø leder normaldistansecupen foran Simon Eder. Andre navn vi kan se opp for er også Vetle Sjåstad Christiansen og Aleksandr Loginov. Og hva med Martin Fourcade? Rekker han å komme i form før VM er over?

14. mars, 17.10: Singel blandet stafett

En ny øvelse på VM-programmet fra og med i år.

Stafett-varianten har vært arrangert i verdenscupen siden 2015, men ikke alle har vært like glad i disiplinen. Det at lagene kun består av to løpere (en kvinne og en mann), kan imidlertid styrke medaljesjansene til mindre skiskytternasjoner.

Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø går på det norske laget.

Les også: Fourcade har aldri vært dårligere i et mesterskap: – Han er som en helt annen person

15. mars: Hviledag

I dag er det ingen konkurranser i VM.

16. mars, 13.15: Stafett, kvinner

Tyskland stiller som tittelforsvarer i kvinnenes stafett, og er nok storfavoritt i dette VM. Tyskerne og Russland har stort sett delt stafettgullet seg imellom de siste årene, men Norge har sikret seg tre stafettgull siden 2004.

Det siste kom i 2016, da med Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland på laget. Vi utelukker ingenting, og gjentar klisjeen om at «stafett er stafett», men blir likevel overrasket om Norge greier å gjenta bedriften fra 2016. En medalje, derimot ...

16. mars, 16.30: Stafett, menn

Her har det norske stafettlaget stolte tradisjoner, men i løpet av de siste fem mesterskapene har både Tyskland og Russland utkonkurrert det norske laget hver sin gang. Det er Russland som er tittelforsvarer på VM-stafetten.

I forrige VM ble det fullstendig fiasko og en 8.-plass for det norske stafettlaget. Det bør derfor være et revansjelystent lag som stiller til start i Östersund.

17. mars, 13.15: Fellesstart, kvinner

I forrige VM var det Laura Dahlmeier som stakk av med gullet på fellesstarten. Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland endte på henholdsvis 12.- og 29.-plass.

Eckhoff har hatt den mest variable sesongen av disse to, men vi glemmer selvfølgelig ikke at hun har to OL-bronser i fellesstart. Marte Olsbu Røiseland har så langt imponert mest på sprint og jaktstart i verdenscupen denne sesongen.

Og så holder vi et lite oppmerksomt øye på Ingrid Landmark Tandrevold, som tok sin første pallplassering i verdenscupen da hun ble nummer to på fellesstart i Ruhpolding 20. januar 2019. Men om det holder mot sterke navn som Anastasia Kuzmina eller Dorothea Wierer – ja, det får vi se.

Laster innhold, vennligst vent..

17. mars, 16.00: Fellesstart, menn

Tyske Simon Schempp er regjerende verdensmester på distansen, men har hatt en skuffende sesong og deltar ikke i VM i år.

Johannes Thingnes Bø har ett gull og ett sølv på denne distansen fra 2016 og 2017, og det er selvsagt umulig å komme utenom stryningen på avslutningsøvelsen i VM. Men her kan det bli en tøff kamp med franske Quentin Fillon Maillet. Og hvordan er formen til Martin Fourcade på VMs siste dag? Vi gleder oss.