Hopp til innhold

VM-sjefen etter Klaveness' tordentale: – En skuffelse

Lise Klaveness tok et kraftig oppgjør med Fifa og deres tildeling av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM. Det fikk VM-sjefen til å reagere.

Lise Klaveness

SE: VM-sjefen sa følgende om Klaveness-kritikken.

FIFA og alle oss må ta nødvendig grep for å implementere endringer.

Det sa Lise Klaveness i sin tale under Fifa-kongressen torsdag.

Den norske fotballpresidenten hadde bedt om ordet på kongressen, og var ikke nådig med det internasjonale fotballforbundets tildelinger av mesterskap under sin tale.

– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.

Qatar Soccer WCup FIFA Congress

TALTE: Den nyvalgte NFF-presidenten Lise Klaveness kom med krass kritikk mot Fifa.

Foto: Hassan Ammar / AP

Talen til Klaveness ble møtt med stor applaus fra publikum, men det var ikke alle som var like fornøyde.

VM-sjef Hassan Al Thawadi var blant dem som reagerte på talen til Norges fotballpresident.

– Før jeg går videre, så vil jeg gjerne uttrykke en skuffelse. Presidenten besøker landet vårt, men har ikke bedt om et møte. Hun har heller ikke forsøkt å få til dialog, før dagens kongress, sa Al Thawadi, som gikk opp på talerstolen rett etter Klaveness.

Giovanni Infantino

REAGERER: VM-sjef Hassan Al Thawadi uttrykte skuffelse over talen til Klaveness. Her sammen med Fifa-president Giovanni Infantino

Foto: AMMAR ABD RABBO / AFP

– Jeg oppfordrer alle, vi har alltid vært åpne for dialog og konstruktiv kritikk. Konstruktiv kritikk som er basert på diskusjon, forståelse for problemene, og forståelse for konteksten til problemene. Vi har alltid hatt åpne dører, og vi kommer alltid til å ha åpne dører for alle som ønsker å forstå og lære, fortsatte han.

– Feil forum

Også generalsekretær i fotballforbundet i Honduras, Jose Ernesto Mejia, stusset over Klaveness' innlegg.

– Vi forstår bekymringen til vår norske venn, men jeg mener at dette er feil forum for å diskutere dette. Dette er fotball. Her er vi sammen som en fotballfamilie. Myndighetene i Qatar har jobbet hardt for at arbeidsforholdene til fremmedarbeidere skal bli bedre. Dette er ikke riktig forum for å diskutere dette, sa han fra talerstolen.

Den tyske fotballpresidenten Bernd Neuendorf mener imidlertid det er bra at Fifa-kongressen kan brukes til slike taler.

– Det er bra at det er mulighet til å diskutere det og at hun kunne si sin mening. Det er Fifa-kongressen, og alle skal kunne si hva man vil. Det synes jeg er helt fint, sier han til NRK.

KRITISK: Honduras' fotballpresident kritiserte Klaveness' tale.

Klaveness om kritikken

Da NRK forteller Klaveness om kritikken, svarer 40-åringen at hun var forberedt på det.

– Det er en region og et land som har jobbet med disse spørsmålene siden 2016. Jeg har kritisert dem tidligere og vært veldig opptatt av denne saken, men kanskje litt mer enn jeg forventet i mengde. Men det var veldig bra at det ble et tema her. Det er poenget. Poenget er ikke at Norge skal få oppmerksomhet – poenget er at dette skal løftes opp. Så kan mediene gå opp. Det er bra at dette blir diskutert. Det er hele poenget.

Hvordan var det å stå der?

– Jeg hadde en ut-av-kroppen-opplevelse. Jeg er vant til å stå å prate foran folk, det er en del av jobben min. Men det var spesielt i dag.

Qatar Soccer WCup FIFA Congress

FIKK KRITIKK: NFF-president Lise Klaveness.

Foto: Hassan Ammar / AP

VM-sjefen sier at døren alltid står åpen. Har dere hatt dialog med dem?

Vi har hatt masse dialog med VM-komiteen. Hele det siste året – fra boikottsaken kom opp og frem til i dag. Jeg har vært med i direktemøter selv på Teams. Infantino har hatt møter med oss. Hassan (Al Thawadi) – både direkte og indirekte gjennom mange kanaler, svarer Klaveness og fortsetter:

Vi er et forbund som har satt oss veldig inn i denne saken. Jeg har selv lest alle rapporter som har kommet. Vi har stått oppi denne saken med landslagene våre og. Som toppfotballsjef ble det en veldig viktig å være velinformert og treffe med kritikken. Hvis vi kvalifiserte oss til VM, måtte vi være trygge på at guttene kunne gå ut på banen og føle seg stolt.

– Norsk fotballhistorie

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er mektig imponert over Klaveness' tale i Doha.

– Talen hennes kommer nok til å gå inn i norsk fotballhistorie. For sitt mot og for sin tydelighet, og delvis for at hun gikk så utover sin taletid – som hun tross alt gjorde. Det var 352 sekunder som Norge skal være veldig stolt av, sier han.

– Hva tenker du om reaksjonene som kom?

– Jeg tenker at reaksjonen var planlagt, de visste godt hva Klaveness kunne komme til å si her. Å spille såret og ydmyket i den sammenhengen er en del av spillet, svarer Saltvedt.

Klaveness endte opp med en taletid på seks minutter, altså ett minutt mer enn det hun var tildelt i utgangspunktet

Se hele talen til Klaveness.

– Fotballen er for alle, for gutter og jenter av ulik farge, for hetero- og homoseksuelle. Det er avgjørende at fotballens ledere fortsetter å bevege seg fra politikk til faktisk påvirkning. Det er ikke rom for arrangører som ikke kan garantere for sikkerhet og respekt for LHBTQ-personer som skal delta på dette «drømmenes teater», sa Klaveness blant annet under talen.

Under Norges Fotballforbund ekstraordinære forbundsting i fjor, ble det vedtatt at NFF-presidenten instrueres til å legge fram sterk kritikk mot Fifa fra talerstolen på årets kongress.

Lise Klaveness

DISKUTERER: Lise Klaveness og delegater fra Norges Fotballforbund var i samtaler før fotballpresidenten skulle snakke på talerstolen under Fifa-kongressen.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal