Hopp til innhold

VM-sjefen etter Klaveness' tordentale: – En skuffelse

Lise Klaveness tok et kraftig oppgjør med Fifa og deres tildeling av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM. Det fikk VM-sjefen til å reagere.

Lise Klaveness

SE: VM-sjefen sa følgende om Klaveness-kritikken.

FIFA og alle oss må ta nødvendig grep for å implementere endringer.

Det sa Lise Klaveness i sin tale under Fifa-kongressen torsdag.

Den norske fotballpresidenten hadde bedt om ordet på kongressen, og var ikke nådig med det internasjonale fotballforbundets tildelinger av mesterskap under sin tale.

– Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget på snaut seks minutter.

Qatar Soccer WCup FIFA Congress

TALTE: Den nyvalgte NFF-presidenten Lise Klaveness kom med krass kritikk mot Fifa.

Foto: Hassan Ammar / AP

Talen til Klaveness ble møtt med stor applaus fra publikum, men det var ikke alle som var like fornøyde.

VM-sjef Hassan Al Thawadi var blant dem som reagerte på talen til Norges fotballpresident.

– Før jeg går videre, så vil jeg gjerne uttrykke en skuffelse. Presidenten besøker landet vårt, men har ikke bedt om et møte. Hun har heller ikke forsøkt å få til dialog, før dagens kongress, sa Al Thawadi, som gikk opp på talerstolen rett etter Klaveness.

Giovanni Infantino

REAGERER: VM-sjef Hassan Al Thawadi uttrykte skuffelse over talen til Klaveness. Her sammen med Fifa-president Giovanni Infantino

Foto: AMMAR ABD RABBO / AFP

– Jeg oppfordrer alle, vi har alltid vært åpne for dialog og konstruktiv kritikk. Konstruktiv kritikk som er basert på diskusjon, forståelse for problemene, og forståelse for konteksten til problemene. Vi har alltid hatt åpne dører, og vi kommer alltid til å ha åpne dører for alle som ønsker å forstå og lære, fortsatte han.

– Feil forum

Også generalsekretær i fotballforbundet i Honduras, Jose Ernesto Mejia, stusset over Klaveness' innlegg.

– Vi forstår bekymringen til vår norske venn, men jeg mener at dette er feil forum for å diskutere dette. Dette er fotball. Her er vi sammen som en fotballfamilie. Myndighetene i Qatar har jobbet hardt for at arbeidsforholdene til fremmedarbeidere skal bli bedre. Dette er ikke riktig forum for å diskutere dette, sa han fra talerstolen.

Den tyske fotballpresidenten Bernd Neuendorf mener imidlertid det er bra at Fifa-kongressen kan brukes til slike taler.

– Det er bra at det er mulighet til å diskutere det og at hun kunne si sin mening. Det er Fifa-kongressen, og alle skal kunne si hva man vil. Det synes jeg er helt fint, sier han til NRK.

KRITISK: Honduras' fotballpresident kritiserte Klaveness' tale.

Klaveness om kritikken

Da NRK forteller Klaveness om kritikken, svarer 40-åringen at hun var forberedt på det.

– Det er en region og et land som har jobbet med disse spørsmålene siden 2016. Jeg har kritisert dem tidligere og vært veldig opptatt av denne saken, men kanskje litt mer enn jeg forventet i mengde. Men det var veldig bra at det ble et tema her. Det er poenget. Poenget er ikke at Norge skal få oppmerksomhet – poenget er at dette skal løftes opp. Så kan mediene gå opp. Det er bra at dette blir diskutert. Det er hele poenget.

Hvordan var det å stå der?

– Jeg hadde en ut-av-kroppen-opplevelse. Jeg er vant til å stå å prate foran folk, det er en del av jobben min. Men det var spesielt i dag.

Qatar Soccer WCup FIFA Congress

FIKK KRITIKK: NFF-president Lise Klaveness.

Foto: Hassan Ammar / AP

VM-sjefen sier at døren alltid står åpen. Har dere hatt dialog med dem?

Vi har hatt masse dialog med VM-komiteen. Hele det siste året – fra boikottsaken kom opp og frem til i dag. Jeg har vært med i direktemøter selv på Teams. Infantino har hatt møter med oss. Hassan (Al Thawadi) – både direkte og indirekte gjennom mange kanaler, svarer Klaveness og fortsetter:

Vi er et forbund som har satt oss veldig inn i denne saken. Jeg har selv lest alle rapporter som har kommet. Vi har stått oppi denne saken med landslagene våre og. Som toppfotballsjef ble det en veldig viktig å være velinformert og treffe med kritikken. Hvis vi kvalifiserte oss til VM, måtte vi være trygge på at guttene kunne gå ut på banen og føle seg stolt.

– Norsk fotballhistorie

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er mektig imponert over Klaveness' tale i Doha.

– Talen hennes kommer nok til å gå inn i norsk fotballhistorie. For sitt mot og for sin tydelighet, og delvis for at hun gikk så utover sin taletid – som hun tross alt gjorde. Det var 352 sekunder som Norge skal være veldig stolt av, sier han.

– Hva tenker du om reaksjonene som kom?

– Jeg tenker at reaksjonen var planlagt, de visste godt hva Klaveness kunne komme til å si her. Å spille såret og ydmyket i den sammenhengen er en del av spillet, svarer Saltvedt.

Klaveness endte opp med en taletid på seks minutter, altså ett minutt mer enn det hun var tildelt i utgangspunktet

Se hele talen til Klaveness.

– Fotballen er for alle, for gutter og jenter av ulik farge, for hetero- og homoseksuelle. Det er avgjørende at fotballens ledere fortsetter å bevege seg fra politikk til faktisk påvirkning. Det er ikke rom for arrangører som ikke kan garantere for sikkerhet og respekt for LHBTQ-personer som skal delta på dette «drømmenes teater», sa Klaveness blant annet under talen.

Under Norges Fotballforbund ekstraordinære forbundsting i fjor, ble det vedtatt at NFF-presidenten instrueres til å legge fram sterk kritikk mot Fifa fra talerstolen på årets kongress.

Lise Klaveness

DISKUTERER: Lise Klaveness og delegater fra Norges Fotballforbund var i samtaler før fotballpresidenten skulle snakke på talerstolen under Fifa-kongressen.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Normann lånes ut til Lecce

  Mathias Normann er klar for den italienske klubben Lecce, skriver klubben på sine nettsider. 26-åringen reiser til Serie A-klubben på låneopphold fra russiske Rostov.

  Normann skal gjennomgå medisinske undersøkelser i Lecce tirsdag kveld.

  Landslagsspilleren har vært i Rostovs eie siden 2019, men han spilte så godt som hele forrige sesong på låneopphold i Premier League-klubben Norwich.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Glimt kjempet mot tre danske toppklubber om rekordsigneringen

  AGF-trener og norgesvenn Uwe Rösler forteller at det var hard kamp om signaturen til Albert Grønbæk. Salget var det største i klubbens historie.

  – Vi har den siste uken avslått tre tilbud fra tre danske toppklubber på Grønbæk, men vi ville helst ikke selge ham til en annen dansk klubb, og så kom det et godt tilbud fra Bodø/Glimt, sa Uwe Rösler.

  Treneren forteller at Grønbæk hadde bestemt seg for å forlate AGF for lenge siden, for å prøve noe nytt. Glimt endte opp med å betale rundt 26 millioner kroner for den danske spissen. Det er det største salget i AGF's historie og det dyreste kjøpet til en klubb i Eliteserien noen gang.

  Den tidligere rekorden var det Rosenborg innehadde fra de kjøpte John Carew fra Vålerenga i 1999 for 23 millioner kroner. (NTB)

  Glimts nysignering Albert Grønbæk.
  Foto: Marius Guttormsen / NRK
 • Collina oppfordrer VM-dommerne til å ikke bruke teknologi

  Både VAR og halvautomatisk offside-system er tilgjengelig under fotball-VM i Qatar. Likevel ønsker Fifas dommersjef, Pierluigi Collina, at det ikke skal brukes.

  – Vårt mål er å forberede dommerne best mulig for å unngå å bruke teknologi, men teknologien er der for å redusere mulighetene for menneskelige feil som kan påvirke utfallet av en kamp, sa Collina.

  Italieneren har advart VM-dommerne om å bruke teknologien de har tilgjengelig under mesterskapet. Dommersjefen ønsker at det kun skal benyttes som en siste utvei.

  – Selv den beste dommeren kan gjøre en feil; de er mennesker de også, og det vet vi, fortsatte han.

  VAR vil være tilgjengelig i turneringen sammen med et semi-automatisert offside-system, som sender et signal direkte til dommerne i VAR-bussen om det skulle være offside. (NTB)

  SOCCER-WORLDCUP/REFEREES
  Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste