NRK Meny
Normal

VM-løypa i oppløsning: – Kan være norsk fordel

LAHTI (NRK): Juryen har stengt deler av stafettløypa i Lahti fredag formiddag. I morgentimene vurderte de salting for å unngå kaosføre.

Snø i lahti

FØREFORANDRING: Torsdag var det mildt, i natt frøs det på og nå smelter det igjen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

VM-stafetten starter klokka 13.30 finsk tid (12.30 norsk tid). Rett før klokka ti sendte juryen ut melding om at deler av løypa er stengt, akkurat som den var foran sprinten i forrige uke.

Hele løypa er stengt til klokka 12, mens den tøffeste motbakken i klassiskløypa er stengt så «lenge som nødvendig». Det ble vurdert salting, noe som likevel ble droppet.

– I går var det konstatnt plussgrader og vått føre. I natt har det vært minusgrader i noen timer, men ikke nok til at det blir fast. I stedet er snøen blitt omdannet, så den er blitt kornete og løs, forklarer NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Forskjellig føre i løypa

– Det kommer til å bli løst føre uansett, og det kan bli forskjellig føre i forskjellige deler av løypa. Det betyr igjen at det kan bli utslag på ski, påpeker Aukland.

Han tror uansett ikke det er noen norsk ulempe. Snarere tvert imot.

– Norge har hatt gode ski på vått føre her. Bedre ski enn Russland, Sverige og Finland, som blir våre tøffeste konkurrenter. Så jeg mener det er en fordel for Norge, sier Aukland, som påpeker at en løper som Sergej Ustjugov heller ikke kommer helt til sin rett på løst føre.

Stadion Lahti

STENGT IGJEN: Arrangørene sparer VM-løypa før herrestafetten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Lange skøyteetapper

Verdt å merke seg før dagens løp er at de klassiske etappene er 9,76 kilometer, mens skøyteløypa er 11,38 kilometer.

Det betyr at Martin Johnsrud Sundby på tredje etappe har halvannen kilometer ekstra i sitt forsøk på å skaffe Finn-Hågen Krogh en solid luke før ankerduellen mot Ustjugov.

Samtidig betyr det åpenbart at Ustjugov har halvannen kilometer ekstra på å tette en eventuell luke.

Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug går de to første etappene for Norge.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin