VM-kandidat nektes å gå flere skirenn i vinter – oppfyller ikke krav i helseattest

Regionlagsløper Karoline Simpson-Larsen har pustet de norske elitelandslagsjentene i nakken og slått flere av dem gjennom de få rennene denne sesongen. Men nå er det klart at 23-åringen ikke skal gå flere konkurranser.

S-K56ESJRcA

PÅ PALLEN MED JOHAUG OG FOSSESHOLM: Karoline Simpson-Larsen, her til høyre etter tredjeplassen under 10 kilometer i fristil under Norgescup på Sjusjøen i begynnelsen av desember.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det kommer frem i en uttalelse fra regionlaget vest på Instagram tirsdag formiddag og bare noen dager før svært viktige og avgjørende norgescup- og NM-konkurranser før uttaket til VM i Oberstdorf.

Simpson-Larsen har imponert stort i innledningen av årets sesong og har havnet blant de syv beste i fire distanserenn hun har stilt opp i. Pallplass ble det også under 10 kilometeren i fri teknikk på Sjusjøen i begynnelsen av desember – kun slått av Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm.

– Oppfyller ikke alle kravene

Under et treningsbilde av Simpson-Larsen heter det i uttalelsen fra laget at toppidrett innebærer at man må ta tøffe valg som en må ta konsekvensene av og leve med.

wzk2nGTJB_g

STORT TALENT: Karoline Simpson-Larsen, her avbildet under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen i slutten av november i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det gjelder trening, restitusjon, familie, skole, livsstil og helse. Tanken har vært optimalisering på alle områder med et ønske om utvikling, men nå velger vi å dra i håndbrekket, heter det i meldingen, som fortsetter slik:

– Det brennende ønsket om prestasjon har overskygget kravet til restitusjon og ernæring. Vi har ikke gjort noe galt, men har ikke vært flinke nok med alle detaljer. Karoline oppfyller ikke alle kravene i helseattesten. Hun har det bra, men kommer derfor ikke til å gå flere skirenn denne sesongen.

Regionlaget for Vest-Norge skriver også avslutningsvis at de i samråd med Simpson-Larsen velger å være åpne om saken og håper å vise at de tar utøvernes helse på alvor.

NRK har vært i kontakt med både Norges Skiforbund og regionlaget hennes. 23-åringen er klar over omtalen av saken, men hun vil ikke kommentere på nåværende tidspunkt.

– Handler om å beskytte utøverne

NRK-ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes det er kjedelig at 23-åringen har havnet der hun har havnet, men påpeker at det er bra systemet har plukket det opp. Både for Simpson-Larsens del og miljøet generelt.

huboTlpdY7o

NRK-EKSPERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her fra langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Fra før har også landslagsløper Ingvild Flugstad Østberg blitt nektet start for hele sesongen.

– At flere nå blir plukket opp av dette sikkerhetsnettet, kan ha en preventiv effekt, sier Jacobsen.

– Jeg mener helseattesten er å sammenligne med kuldegrensen. Det handler om å beskytte utøverne fra å påføre seg selv mer skade enn det som er tilrådelig.

– Unngår spekulasjoner

Hun så på Simpson-Larsen som en klar kandidat til å gå både verdenscup i januar og dermed også en kandidat til den norske VM-troppen. Jacobsen roser stortalentet for å være modig og åpen om situasjonen.

– Da unngår man spekulasjoner. Det er ingen som kan pålegge henne å gå ut med denne informasjonen, hun kunne bare ha trukket seg fra norgescupen på Lygna og NM i Trondheim uten noen forklaring. De kunne bare ha sagt hun var i dårlig form. Så hun skal ha ros for åpenheten, sier hun.

– De bidrar til å sette en ny standard. Det er viktig at det er like naturlig å snakke om denne typen problemer som det er å snakke om at Mikael Gunnulfsen faller og brekker leggen, påpeker Jacobsen.

Siste nytt

 • Målløst i Tuchel-debut

  Thomas Tuchel ble bekreftet som ny Chelsea-manager tirsdag. Allerede dagen etter sto han på sidelinja og ledet sin første kamp.

  Chelsea har slitt tungt den siste tiden under Frank Lampard. Det samme hadde onsdagens motstander Wolverhampton.

  I onsdagens oppgjør klarte ingen av lagene å finne nettmaskene og dermed endte det 0–0 på Stamford Bridge.

  Tuchel
  Foto: Frank Augstein / AFP
 • Verdenscuphelg avlyst

  Utenlandske idrettsutøvere kan ikke regne med å få slippe inn i Norge med de strengere innreisereglene regjeringen presenterte onsdag.

  Det skulle i utgangspunktet arrangeres hopp- og kombinertrenn i Lillehammer helgen 12.-14. februar. Det kan president i Skiforbundet, Erik Røste, bekrefte at ikke blir noe av.

  – Det er fortsatt en stund til verdenscuphelgene i mars, men verdenscuphelgen som vi skulle ha i midten av februar må vi nå gå til FIS og si at vi ikke kan arrangere, sier Røste.

  – Vi som alle andre håper at reglene som regjeringen setter nå skal få smittesituasjonen til å endre seg, også forholder vi oss til de reglene som blir satt.

  Fredag åpnet regjeringen, mot Helsedirektoratets anbefaling, for at det kan gjøres unntak fra karantenebestemmelsene slik at det kan arrangeres en rekke verdenscuprenn i Norge i februar og mars.

  Onsdag stengte statsminister Erna Solberg for denne muligheten da hun presenterte tiltak som i praksis er å stenge grensene til utlandet.

  Pressekonferanse om korona og innreise til Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Carlsen sto imot angrepet

  Fabiano Caruana er ute etter Magnus Carlsens førsteplass på verdensrankingen og var på offensiven i deres duell onsdag, men Carlsen sto imot og berget remis.

  Partiet var både viktig for Carlsen med tanke på å forsvare førsteplassen på rankingen, men også for å henge med i seierskampen i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen hadde helst trengt seier for blande seg inn i toppen.

  Remisen gjør at han er Carlsen er et helt poeng bak ledelsen med kun tre partier igjen å spille.

  Fischersjakk-semifinaler dag 2
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal