– I dag avgjøres hoppkvinnenes fremtid

Den internasjonale olympiske komité (IOK) er på plass i bakken når hoppkvinnene kjemper om VM-gull i Midtstuen fredag. Rennet avgjør om kvinnehopp omsider blir OL-gren eller ikke.

Line Jahr (t.v.) og Anette Sagen

Line Jahr (t.v.) og Anette Sagen hopper for mer enn VM-gull fredag. Blir konkurransen bra blir kvinnehopp antageligvis OL-gren i 2014.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Gerhard Heiberg

Det norske IOK-medlemmet Gerhard Heiberg skal være til stede i Midtstubakken under kvinnenes hopprenn i ski-VM.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

IOK-medlem Gerhard Heiberg er klinkende klar før VM-konkurransen.

– Fremtiden til kvinnehopp, når det gjelder OL i 2014, vil avgjøres der og da, sier Heiberg til NRK om VM-hopprennet.

Sammen med flere andre IOK-medlemmer var planen at han skulle være til stede i Midtstubakken og følge kvinnenes hopprenn med argusøyne.

Et hjerteinfarkt natt til fredag setter en stopper for Heibergs tur til rennet, men det endrer neppe rennets betydning for kvinnehoppingens fremtid.

– Hoppsportens viktigste renn

Sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, har i mange år ventet på at de kvinnelige hopperne skal få delta i OL. Nå håper han VM-hopprennet skal overbevise IOK.

– Kvinnenes hoppkonkurranse i VM kan bli det viktigste rennet i hoppsportens historie, sier Clas Brede Bråthen til NRK.

Clas Brede Bråthen

Sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, har lenge ønsket kvinnehopp som OL-gren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Line Jahr

Skihopper Line Jahr mener det er et høyere nivå i kvinnehopp nå, enn under Liberec-VM for to år siden. Her er hun foran Vikersundbakken.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

 • Vil du ha kvinnehopp som OL-gren? Si din mening nederst i saken!

Neste sesong får kvinnehopp etter all sannsynlighet sin egen verdenscup, dermed er det bare OL som gjenstår før hoppsporten har likestilt menn og kvinner.

– OL-nekten overfor hoppkvinnene er den siste kjønnsdiskrimenerende barrieren i hoppsporten. Kvinner er like flinke til å hoppe på ski som gutta og fortjener å få hoppe i OL, sier sportssjefen.

Kvinnehopp var et tema da IOK i høst diskuterte mulige nye grener til OL-programmet i Sotsji i 2014 . Komiteen valgte imidlertid å utsette avgjørelsen til etter VM-rennet i Holmenkollen for å «se an utviklingen».

– Jeg håper VM-hopperne viser at kvinnehopp har kommet lenger enn i Liberec-VM for to år siden, sier Heiberg.

– Vi er blitt bedre

Line Jahr endte på 9. plass i Liberec-VM, året da kvinnehopp var VM-øvelse for første gang. Hun er ikke i tvil om at kvinnehopp er blitt bedre.

– Tidligere var det bare to eller tre gode hoppere, mens nå er det ikke alltid jeg klarer å kvalifisere meg til finaleomgangen. Det var aldri noe problem før denne sesongen, sier Jahr.

– VM-rennet kommer til å konstatere at vi er blitt bedre, legger hun til.

(Saken fortsetter under avstemningen.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Juryen kan ødelegge

Selv om nivået er blitt bedre kan likevel juryen ødelegge hoppkvinnenes VM-prestasjoner. Line Jahr og resten av den kvinnelige hoppeliten er, i likhet med gutta, avhengig av stor nok fart for å hoppe langt. Det har de ingen garanti for at de får.

I Liberec for to år siden ga juryen for liten fart og ødela rennet. Sportssjef Clas Brede Bråthen forutsetter at det samme ikke skjer igjen.

– Jeg synes juryen under kvinnenes hopprenn i Liberec var meget dårlig. Jentene burde fått mer fart, men det forutsetter jeg at de får under VM-rennet i Midtstuen.

I Liberec vant amerikanske Lindsay Van med et lengstehopp på 97,5 meter. Ingen andre kvinner hoppet over 95 meter, mens guttas konkurranse ble vunnet med et hopp på 103,5 meter.

114,5 meter

Torgeir Nordby skal være nasjonal rennleder og ett av tre jurymedlemmer under kvinnenes VM-hopprenn. Han har vært juryformann i tre tidligere verdensmesterskap og hevder jentene vil få den farten de fortjener.

Torgeir Nordby

Torgeir Nordby skal være ett av tre jurymedlemmer under alle hopprennene i ski-vm 2011.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Det er ikke snakk om å gi jentene mindre fart slik at de beste ikke får hoppet langt, hevder han overfor NRK.

– Juryens mål er alltid, uansett om det er menn eller kvinner, at bakken skal hoppes ut, det vil si at de beste hoppene skal ligge på hillsize (106 meter i Midtstubakken, journ. anm.), sier Nordby.

Under et hopprenn i Midtstubakken i sommer beviste østerrikske Daniela Iraschko at jenter kan hoppe langt på ski i VM-bakken. Hun fikk plutselig oppdrift og landet på 114,5 meter, men falt.

I verste fall bruker juryen den hendelsen som argument for å gi jentene lavere fart.

– Jeg håper ikke resten av juryen legger dét hoppet til grunn når de bestemmer farten i VM-konkurransen, sier Nordby som hevder at han kommer til å understreke overfor de to andre jurymedlemmene at VM-rennet må vurderes uavhengig av Iraschkos 114,5-metershopp.

Frykter du en reprise av juryflausen fra Liberec-VM, Line Jahr?

– Nei. Jeg er trygg på at juryen gir oss den farten vi trenger for å hoppe langt, sier 27-åringen.

Ifølge regelverket skal alle nye OL-grener være bestemt minst tre år før mesterskapet. OL i russiske Sotsji arrangeres i 2014.

Vil du ha kvinnehopp som OL-gren? Si din mening her!

Siste nytt

 • Fire russere utestengt

  Fire russiske bobkjørere ble onsdag utestengt frem til desember 2020, som et resultat av deres deltakelse i den systematisk dopingen under Sotsji-OL i 2014. De fire inkluderer Alexander Zubkov, som bar flagget under åpningsseremonien.

  SPORT-DOPING/RUSSIA-ZUBKOV
  Foto: AI Project / Reuters
 • Ruud med seier i Tyskland

  Casper Ruud er klar for 3. runde i challengerturneringen i Koblenz i Tyskland. Mot italienske Raul Brancaccio vant nordmannen 6-4, 4-6, 6–3. Ruud møter nederlandske Tallpon Griekspoor i den neste runden.

  Casper Ruud
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Andersen fra Strømsgodset til Molde

  Eirik Ulland Andersen har signert for Molde. Det melder klubben på sine hjemmesider. 26-åringen kommer fra Strømsgodset, hvor han scoret ni mål på 35 kamper i 2018. Midtbanespilleren har signert en kontrakt på fire år.

  Eliteserien fotball 2018: Odd - Strømsgodset (2-2). Strømsgodsets Eirik Ulland Andersen etter eliteseriekampen i fotball mellom Odd og Strømsgodset på Skagerak arena.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag