Magnus Carlsen leder VM etter første dag – lurte motstanderen i genial felle

ST. PETERSBURG (NRK): Magnus Carlsen så ut til å gå mot tap to ganger på første dag av VM i lynsjakk, men lurte seg unna på mirakuløst vis.

Carlsen Magnus

LURTE SEG UNNA: Magnus Carlsen

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Etter seier i første runde så det ut til å bli tap da Sergej Geigorjants satt på motsatt side av brettet i andre runde av VM i lynsjakk. Russeren sto til seier, men da fisket Magnus Carlsen et lekkert triks opp av hatten.

Grigorjants sto en bonde over, mens Carlsen kun hadde konge og dronning igjen på brettet. Da ofret han dronningen, slik at han kun hadde én brikke igjen, kongen. Likevel reddet han remis, selv om han da sto en hel dronning og bonde under.

– Det er en mirakuløs redningsaksjon av Magnus Carlsen. Han skjønte at dette gikk dårlig, og leverte en flott unnamanøver, sier stormester Peter Leko på den internasjonale sendingen.

Peter Leko

EKSPERT: Peter Leko.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Carlsen selv er meget fornøyd med at instinktene ved brettet fungerer bedre i dag enn hva de har gjort de foregående dagene.

– Det er ikke alltid de instinktive trekkene er like gode, men det er bedre enn å sitte og trøkke. Da blir det bare tull, smiler Carlsen.

Patt

Under VM i lynsjakk starter spillerne med tre minutter på klokken, og de har to sekunder tillegg per trekk. De er under voldsomt tidspress, og trekkene må gjøres på svært kort tid.

– Det er gøy. Det er et adrenalinrush, sier Carlsen til NRK etter partiene.

Et tap i andre parti hadde sendt nordmannen i bakleksa allerede i runde to, nøyaktig hva som skjedde i hurtigsjakken for to dager siden. Da hadde han allerede havnet ett poeng bak sine hardeste konkurrenter, men med kort tenketid leverte han genitrekket.

– Vanligvis har du ikke tid til å finne varianter med to sekunder igjen på klokka. At Magnus fant denne «patt-fellen». Den er helt nydelig med få sekunder igjen. Det er virkelig stor klasse at han reddet det partiet, sier Atle Grønn.

Da Grigorjants flyttet dronningen til E3, sto Carlsen kun igjen med kongen på H1. Den sto ikke i sjakk, men kunne ikke flytte til noen andre felter. Grigorjants gikk rett i patt-fella, og Carlsen tvang fram remis – til tross for at Grigorjants hadde et solid overtak.

– En genial felle. Da er det remis, kommenterte Torstein Bae i NRKs studio.

CARLSENS FELLE: Se Carlsens trekk mot Grigorjants her.

Røvet med seg poeng

Carlsen hadde flere godbiter på lager under første dag av VM i lynsjakk. I det niende partiet, mot Dimitrij Andrejkin, sto han til tap. Kommentator Peter Leko oppsummerer partiet fint:

– Dette er over. Han kan bare gi seg, sa Leko.

Sekunder senere ble spillerne enige om remis.

– Hva skjedde!? Han gjorde en kjempetabbe! Carlsen kommer med nok en utrolig redningsaksjon. Du kommer ikke nærmere seier, sier Peter Leko.

I parti nummer seks kom også et høydepunkt. Hviterussiske Sergej Zhigalko sto klart bedre, men gikk likevel med på remis.

– Det Magnus gjorde nå, er noe av det mest absurde vi har sett på norsk TV. Hadde han hatt litt vett i skallen, hadde han gitt opp partiet, kommenterte Atle Grønn.

Magnus Carlsen har dermed 9,5 av 12 mulige poeng etter den første dagen. Det er delt ledelse med Vladislav Artemiev. En rekke spillere har ni poeng.

– Spillet kom seg på slutten. Jeg følte ikke jeg spilte enormt bra, men jeg spille kjapt og på instinkt. Det er veldig bra, sier Carlsen.

 • VM i lynsjakk avsluttes med ni partier søndag. Da begynner sendingen en time tidligere enn lørdag. NRK 2 sender fra 11.45.
Magnus Carlsen

DIREKTE: Følg VM i lynsjakk direkte her.

Siste nytt

 • Ny Kongsvinger-trener klar

  Vitor Gazimba er ansatt som ny hovedtrener for Kongsvinger i 1. divisjon fotball. Han kommer fra trenerjobben for Strømsgodsets rekruttlag.

  Det opplyser klubbene onsdag.

  Portugiseren har vært i Drammensklubben siden 2014

  Vitor Gazimba klar for Kongsvinger
  Foto: Kongsvinger Fotball
 • Selnæs' lag på medaljeplass

  Ole Selnæs og hans Saint-Étienne klatret til bronseplass i fransk 1. divisjon ved å vende til 2-1-seier over Marseille onsdag. Saint-Étienne lå under ved pause mot , men vendte kampen i annen omgang. Selnæs spilte hele kampen.

  Selnæs' franske klubb vant
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Sterk sesongstart av J19-landslaget

  Norges J19-landslag i fotball fikk en god start på året da England ble slått 3-2 i Portugal onsdag. Jenny Røsholm Olsen ble matchvinner. Sara Lindbak Hørte og Sara Kanutte Fornes scorte Norges to første mål. Neste kamp er mot Nederland på fredag.

  Anna Langås Jøsendal mot England
  Foto: Koninklijke Nederlandse Voetbalbond

Sendeplan

Kl. Program Kanal