Magnus Carlsen leder VM etter første dag – lurte motstanderen i genial felle

ST. PETERSBURG (NRK): Magnus Carlsen så ut til å gå mot tap to ganger på første dag av VM i lynsjakk, men lurte seg unna på mirakuløst vis.

Carlsen Magnus

LURTE SEG UNNA: Magnus Carlsen

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Etter seier i første runde så det ut til å bli tap da Sergej Geigorjants satt på motsatt side av brettet i andre runde av VM i lynsjakk. Russeren sto til seier, men da fisket Magnus Carlsen et lekkert triks opp av hatten.

Grigorjants sto en bonde over, mens Carlsen kun hadde konge og dronning igjen på brettet. Da ofret han dronningen, slik at han kun hadde én brikke igjen, kongen. Likevel reddet han remis, selv om han da sto en hel dronning og bonde under.

– Det er en mirakuløs redningsaksjon av Magnus Carlsen. Han skjønte at dette gikk dårlig, og leverte en flott unnamanøver, sier stormester Peter Leko på den internasjonale sendingen.

Peter Leko

EKSPERT: Peter Leko.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Carlsen selv er meget fornøyd med at instinktene ved brettet fungerer bedre i dag enn hva de har gjort de foregående dagene.

– Det er ikke alltid de instinktive trekkene er like gode, men det er bedre enn å sitte og trøkke. Da blir det bare tull, smiler Carlsen.

Patt

Under VM i lynsjakk starter spillerne med tre minutter på klokken, og de har to sekunder tillegg per trekk. De er under voldsomt tidspress, og trekkene må gjøres på svært kort tid.

– Det er gøy. Det er et adrenalinrush, sier Carlsen til NRK etter partiene.

Et tap i andre parti hadde sendt nordmannen i bakleksa allerede i runde to, nøyaktig hva som skjedde i hurtigsjakken for to dager siden. Da hadde han allerede havnet ett poeng bak sine hardeste konkurrenter, men med kort tenketid leverte han genitrekket.

– Vanligvis har du ikke tid til å finne varianter med to sekunder igjen på klokka. At Magnus fant denne «patt-fellen». Den er helt nydelig med få sekunder igjen. Det er virkelig stor klasse at han reddet det partiet, sier Atle Grønn.

Da Grigorjants flyttet dronningen til E3, sto Carlsen kun igjen med kongen på H1. Den sto ikke i sjakk, men kunne ikke flytte til noen andre felter. Grigorjants gikk rett i patt-fella, og Carlsen tvang fram remis – til tross for at Grigorjants hadde et solid overtak.

– En genial felle. Da er det remis, kommenterte Torstein Bae i NRKs studio.

CARLSENS FELLE: Se Carlsens trekk mot Grigorjants her.

Røvet med seg poeng

Carlsen hadde flere godbiter på lager under første dag av VM i lynsjakk. I det niende partiet, mot Dimitrij Andrejkin, sto han til tap. Kommentator Peter Leko oppsummerer partiet fint:

– Dette er over. Han kan bare gi seg, sa Leko.

Sekunder senere ble spillerne enige om remis.

– Hva skjedde!? Han gjorde en kjempetabbe! Carlsen kommer med nok en utrolig redningsaksjon. Du kommer ikke nærmere seier, sier Peter Leko.

I parti nummer seks kom også et høydepunkt. Hviterussiske Sergej Zhigalko sto klart bedre, men gikk likevel med på remis.

– Det Magnus gjorde nå, er noe av det mest absurde vi har sett på norsk TV. Hadde han hatt litt vett i skallen, hadde han gitt opp partiet, kommenterte Atle Grønn.

Magnus Carlsen har dermed 9,5 av 12 mulige poeng etter den første dagen. Det er delt ledelse med Vladislav Artemiev. En rekke spillere har ni poeng.

– Spillet kom seg på slutten. Jeg følte ikke jeg spilte enormt bra, men jeg spille kjapt og på instinkt. Det er veldig bra, sier Carlsen.

 • VM i lynsjakk avsluttes med ni partier søndag. Da begynner sendingen en time tidligere enn lørdag. NRK 2 sender fra 11.45.
Magnus Carlsen

DIREKTE: Følg VM i lynsjakk direkte her.

Siste nytt

 • Alaphilippe tapte tid

  Simon Yates vant den 15. etappen foran Thibaut Pinot og Mikel Landa, da Julian Alaphilippe tapte tid og viste svakhetstegn for første gang i touren. Avstanden til Geraint Thomas i sammendraget er nå 1.35, mens Steven Kruijswijk følger på tredjeplass 1.47 bak.

  Tour de France - The 185-km Stage 15 from Limoux to Foix Prat d'Albis
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
 • Verdensrekord i svømme-VM

  Britiske Adam Peaty ble første mann under 57 sekunder på 100 m bryst søndag. Han noterte 56,88 under i semifinalen under første dag av svømme-VM.

  Tiden var over to tidels sekund foran hans egen verdensrekord.

  South Korea Swimming Worlds
  Foto: Mark Schiefelbein / AP
 • Utslått på 400 meter i VM

  Henrik Christiansen startet svømme-VM med 400 meter fri natt til søndag, men det gikk ikke helt som ønsket i bassenget i Sør-Korea. Nordmannen ble bare nummer seks i det femte heatet, og med den 10. beste tiden tok han seg ikke til finalen. Tiden var 3.46,99.

  – Det var kjedelig. Jeg ville svømme mye fortere og det kjentes ikke bra. Under løpet kjente jeg at det ikke var noe superløp, og det er seks tideler over pers. De tidelene trengte jeg for finale. Det er veldig surt, sier han til SVT.

  Christiansen svømmer også 800m fri og 1500m fri i VM. Heller ikke Tomoe Hvas tok seg til finalen på 50 meter butterfly i natt.

  Henrik Christiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal