Hopp til innhold

Magnus Carlsen leder VM etter første dag – lurte motstanderen i genial felle

ST. PETERSBURG (NRK): Magnus Carlsen så ut til å gå mot tap to ganger på første dag av VM i lynsjakk, men lurte seg unna på mirakuløst vis.

Carlsen Magnus

LURTE SEG UNNA: Magnus Carlsen

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Etter seier i første runde så det ut til å bli tap da Sergej Geigorjants satt på motsatt side av brettet i andre runde av VM i lynsjakk. Russeren sto til seier, men da fisket Magnus Carlsen et lekkert triks opp av hatten.

Grigorjants sto en bonde over, mens Carlsen kun hadde konge og dronning igjen på brettet. Da ofret han dronningen, slik at han kun hadde én brikke igjen, kongen. Likevel reddet han remis, selv om han da sto en hel dronning og bonde under.

– Det er en mirakuløs redningsaksjon av Magnus Carlsen. Han skjønte at dette gikk dårlig, og leverte en flott unnamanøver, sier stormester Peter Leko på den internasjonale sendingen.

Peter Leko

EKSPERT: Peter Leko.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Carlsen selv er meget fornøyd med at instinktene ved brettet fungerer bedre i dag enn hva de har gjort de foregående dagene.

– Det er ikke alltid de instinktive trekkene er like gode, men det er bedre enn å sitte og trøkke. Da blir det bare tull, smiler Carlsen.

Patt

Under VM i lynsjakk starter spillerne med tre minutter på klokken, og de har to sekunder tillegg per trekk. De er under voldsomt tidspress, og trekkene må gjøres på svært kort tid.

– Det er gøy. Det er et adrenalinrush, sier Carlsen til NRK etter partiene.

Et tap i andre parti hadde sendt nordmannen i bakleksa allerede i runde to, nøyaktig hva som skjedde i hurtigsjakken for to dager siden. Da hadde han allerede havnet ett poeng bak sine hardeste konkurrenter, men med kort tenketid leverte han genitrekket.

– Vanligvis har du ikke tid til å finne varianter med to sekunder igjen på klokka. At Magnus fant denne «patt-fellen». Den er helt nydelig med få sekunder igjen. Det er virkelig stor klasse at han reddet det partiet, sier Atle Grønn.

Da Grigorjants flyttet dronningen til E3, sto Carlsen kun igjen med kongen på H1. Den sto ikke i sjakk, men kunne ikke flytte til noen andre felter. Grigorjants gikk rett i patt-fella, og Carlsen tvang fram remis – til tross for at Grigorjants hadde et solid overtak.

– En genial felle. Da er det remis, kommenterte Torstein Bae i NRKs studio.

CARLSENS FELLE: Se Carlsens trekk mot Grigorjants her.

Røvet med seg poeng

Carlsen hadde flere godbiter på lager under første dag av VM i lynsjakk. I det niende partiet, mot Dimitrij Andrejkin, sto han til tap. Kommentator Peter Leko oppsummerer partiet fint:

– Dette er over. Han kan bare gi seg, sa Leko.

Sekunder senere ble spillerne enige om remis.

– Hva skjedde!? Han gjorde en kjempetabbe! Carlsen kommer med nok en utrolig redningsaksjon. Du kommer ikke nærmere seier, sier Peter Leko.

I parti nummer seks kom også et høydepunkt. Hviterussiske Sergej Zhigalko sto klart bedre, men gikk likevel med på remis.

– Det Magnus gjorde nå, er noe av det mest absurde vi har sett på norsk TV. Hadde han hatt litt vett i skallen, hadde han gitt opp partiet, kommenterte Atle Grønn.

Magnus Carlsen har dermed 9,5 av 12 mulige poeng etter den første dagen. Det er delt ledelse med Vladislav Artemiev. En rekke spillere har ni poeng.

– Spillet kom seg på slutten. Jeg følte ikke jeg spilte enormt bra, men jeg spille kjapt og på instinkt. Det er veldig bra, sier Carlsen.

  • VM i lynsjakk avsluttes med ni partier søndag. Da begynner sendingen en time tidligere enn lørdag. NRK 2 sender fra 11.45.
Magnus Carlsen

DIREKTE: Følg VM i lynsjakk direkte her.

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal