Hopp til innhold

Carlsen med i tittelkampen før VM-avslutningen: – Så ufortjent at det nesten ikke er morsomt engang

ST. PETERSBURG/OSLO (NRK): Magnus Carlsen kjemper desperat for fortsatt å kunne vinne VM i hurtigsjakk.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen kunne puste lettet ut etter fire poeng av fem mulige under dag 2 av hurtigsjakk-VM.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Magnus Carlsen står med tre seiere og ett tap i torsdagens partier i VM i hurtigsjakk. Det betyr at han fortsatt er med i kampen om å vinne hele VM. Det til tross for at Carlsen selv mener han spiller dårlig sjakk.

– Det er så ufortjent at det nesten ikke er morsomt engang, sier Carlsen til NRK.

For Carlsen har vært både heldig og dyktig torsdag.

– Jeg tar med meg resultatet i dag. Det var en suksess. Spillet er ikke i nærheten av bra nok til å slå noen av de i toppen. Jeg må skjerpe meg til i morgen. Jeg spilte ikke helt bra nok, i hvert fall ikke på det nivået jeg ønsker å være, sier Carlsen.

Gikk for seier, men tapte

I det første partiet så Carlsen ut til å være tilbake i sitt ess, da han nedsablet spanske Ivan Salgado Lopez. Men så begynte trøbbelet for Carlsen.

I det andre partiet hadde han en trygg stilling, men presset for hardt for seier og endte isteden med å tape. Da så ting stygt ut for nordmannen.

– Problemet er at jeg kunne fått remis lenge. Så gjorde jeg ikke det. Sånn i ettertid er det et par av de partiene jeg har tapt, hvor jeg gjerne skulle hatt et halvt poeng mer, sa Carlsen til NRK etter det partiet.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok seg kanskje en liten prat med brikkene før han herjet med dem i dagens første parti.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dermed var det egentlig ikke noen annen løsning enn å vinne dagens tre siste partier. I parti nummer tre klarte han å kverne i stykker motstanderen, før det ble et voldsomt drama i parti nummer fire:

– Spiller som en kråke

I partiet mot Hrant Melkumjan var det lenge jevnt. Etter over 25 trekk sto pila omtrent på midten og Bae mente det ikke var noen spesielle farer for Carlsen.

Problemet var bare at Carlsen sto fastlåst i et parti han burde vinne. Nordmannen fikk en farlig fribonde, men slet med å utnytte den. Samtidig hadde han en løper som sto igjen i et hjørne og som var umulig å flytte på. Etter hvert fikk motstanderen en omtrent vunnet stilling.

I desperasjonen ga Carlsen fra seg et tårn mot en hest. Og på utrolig vis viste det seg at han klarte å lure armeneren trill rundt. Helt plutselig var det Carlsen som sto til seier.

Den klarte han også å sikre.

– Det er et kick på slutten. Jeg prøver å holde liv i en lik stilling før jeg innser at jeg står dårlig. Så fikk jeg inn et triks og hadde et legitimt håp om å redde det. Det var et spill med tanken om at jeg kanskje kunne lure han, men jeg forventet ikke at det skulle gå. Jeg spiller som en kråke, smiler Carlsen til NRK.

Med i tittelkampen

Også i det siste partiet spilte Carlsen solid. Mot Farrukh Amonatov nedsablet Carlsen motstanderen.

– Det var ikke det helt store. Det er spillet hans som får meg til å se bra ut. Jeg satt bare og flyttet brikker. Plutselig tillot han meg å holde dronningen hans helt ute av spill, da spilte brikkene seg selv. Jeg tar med meg resultatene i dag, det var en suksess, sier Carlsen.

– Det er en oppvisning av Magnus Carlsen, slo NRKs ekspert, Torstein Bae, fast.

Dermed ble det fire poeng på dag to av hurtigsjakk-VM. Samtidig har flere av de beste spilt mange remiser i løpet av dagen.

– Folk leder, det er mye på spill, de blir nervøse. Det er lettere å komme bakfra, det vet jeg alt om selv. I morgen skal jeg bare kjøre på, så får vi se, sier Carlsen.

Som altså er med i tittelkampen for fullt. Han har syv poeng før den siste dagen og ligger bare et halvt poeng bak de som leder. Utrolig nok.

VM avgjøres med de fem siste hurtigsjakk-partiene på fredag. Carlsen starter med sorte brikker mot Daniil Dubov.

Siste nytt

 • Annullert mål og tverrliggertreff for Strand Larsen

  Jørgen Strand Larsen var uhyre nær scoring da Celta Vigo røk 1-2 i bunnkampen mot Las Palmas i spansk fotball mandag. Kampen ble avgjort langt på overtid.

  Scoringen til grekeren Anastasios Douvikas midt i annen omgang så en stund ut til å ha avgjort kampen i Celtas favør. Seks minutter før full tid utlignet imidlertid Jonathan Vieira for vertene.

  Sju minutter på overtid var snuoperasjonen så et faktum for vertene. Vieira gjorde forarbeidet da Marc Cardona avgjorde kampen.

  Før scoringene kunne Jørgen Strand Larsen ha scoret både én og to ganger.

  Etter en drøy halvtimes spill i første omgang rundet østfoldingen Las Palmas-keeper Alvaro Valles og satte ballen i tomt mål. Scoringen ble imidlertid annullert etter VAR-sjekk.

  Videodommerne fant en situasjon i forkant av målet som etter gjentatte repriser ble vurdert til å kvalifisere til et frispark for hjemmelaget.

  Strand Larsen hamret også ballen i tverrliggeren før pause da han fikk sjansen til å avslutte fra god posisjon. (NTB)

  F8GWKNM8BDs
  Foto: NTB
 • Etterlengtet Mudryk-scoring i Chelsea-seier

  Chelsea utnyttet svakt forsvarsspill, scoret to ganger på 82 sekunder og tok sesongens andre seier da Fulham ble slått 2-0 i Premier League mandag.

  London-klubben og manager Mauricio Pochettino hadde ikke vunnet på tre kamper før derbyet mot Fulham. Der kom det tre svært kjærkomne poeng.

  Scoringene som avgjorde kampen kom på rappen litt før halvspilt første omgang. Først scoret ukraineren Mykhajlo Mudryk sitt første mål for Chelsea etter å ha blitt presist og vakkert framspilt av lagkamerat Levi Colwill.

  Deretter ga Fulham-veteranen Tim Ream bort ballen i eget forsvar og fulgte opp med å skyte den via Chelsea-spiss Armando Broja og i mål da han skulle forsøke å rydde opp i egen bommert.

  Skåret i gleden for Pochettinos menn var at målscorer Broja måtte forlate banen midtveis i annen omgang med en skade. Angriperen er akkurat tilbake i spill etter en alvorlig kneskade. Nå kan et nytt avbrekk være på trappene. (NTB)

  CFI60mwrltg
  Foto: AP
 • Værproblemer for Ødegaards Arsenal

  Martin Ødegaard og Arsenal fikk en mer trøblete reise enn planlagt til tirsdagens mesterligamøte med franske Lens.

  Flyet med London-klubbens spillere skulle etter planen sette kursen mot Nord-Frankrike mandag ettermiddag, men dårlig vær skapte utfordringer, melder TV 2.

  Manager Mikel Arteta hadde bebudet pressekonferanse på fransk jord mandag kveld, men den seansen måtte skyves. Det måtte også et planlagt intervju med nettopp TV 2.

  Årsaken var at Arsenal-flyet fortsatt ikke hadde kommet seg avgårde.

  Ifølge britiske medier skal det være dårlig vær ved flyplassen i Luton, der Arsenal skal fly fra, som er grunnen til problemene og utsettelsene. Ved 20-tiden var det ikke avgjort om Arsenal-spillerne ville komme seg avgårde mandag. (NTB)

  cc-CZ5awnxA
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste