Carlsen med i tittelkampen før VM-avslutningen: – Så ufortjent at det nesten ikke er morsomt engang

ST. PETERSBURG/OSLO (NRK): Magnus Carlsen kjemper desperat for fortsatt å kunne vinne VM i hurtigsjakk.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen kunne puste lettet ut etter fire poeng av fem mulige under dag 2 av hurtigsjakk-VM.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Magnus Carlsen står med tre seiere og ett tap i torsdagens partier i VM i hurtigsjakk. Det betyr at han fortsatt er med i kampen om å vinne hele VM. Det til tross for at Carlsen selv mener han spiller dårlig sjakk.

– Det er så ufortjent at det nesten ikke er morsomt engang, sier Carlsen til NRK.

For Carlsen har vært både heldig og dyktig torsdag.

– Jeg tar med meg resultatet i dag. Det var en suksess. Spillet er ikke i nærheten av bra nok til å slå noen av de i toppen. Jeg må skjerpe meg til i morgen. Jeg spilte ikke helt bra nok, i hvert fall ikke på det nivået jeg ønsker å være, sier Carlsen.

Gikk for seier, men tapte

I det første partiet så Carlsen ut til å være tilbake i sitt ess, da han nedsablet spanske Ivan Salgado Lopez. Men så begynte trøbbelet for Carlsen.

I det andre partiet hadde han en trygg stilling, men presset for hardt for seier og endte isteden med å tape. Da så ting stygt ut for nordmannen.

– Problemet er at jeg kunne fått remis lenge. Så gjorde jeg ikke det. Sånn i ettertid er det et par av de partiene jeg har tapt, hvor jeg gjerne skulle hatt et halvt poeng mer, sa Carlsen til NRK etter det partiet.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok seg kanskje en liten prat med brikkene før han herjet med dem i dagens første parti.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dermed var det egentlig ikke noen annen løsning enn å vinne dagens tre siste partier. I parti nummer tre klarte han å kverne i stykker motstanderen, før det ble et voldsomt drama i parti nummer fire:

– Spiller som en kråke

I partiet mot Hrant Melkumjan var det lenge jevnt. Etter over 25 trekk sto pila omtrent på midten og Bae mente det ikke var noen spesielle farer for Carlsen.

Problemet var bare at Carlsen sto fastlåst i et parti han burde vinne. Nordmannen fikk en farlig fribonde, men slet med å utnytte den. Samtidig hadde han en løper som sto igjen i et hjørne og som var umulig å flytte på. Etter hvert fikk motstanderen en omtrent vunnet stilling.

I desperasjonen ga Carlsen fra seg et tårn mot en hest. Og på utrolig vis viste det seg at han klarte å lure armeneren trill rundt. Helt plutselig var det Carlsen som sto til seier.

Den klarte han også å sikre.

– Det er et kick på slutten. Jeg prøver å holde liv i en lik stilling før jeg innser at jeg står dårlig. Så fikk jeg inn et triks og hadde et legitimt håp om å redde det. Det var et spill med tanken om at jeg kanskje kunne lure han, men jeg forventet ikke at det skulle gå. Jeg spiller som en kråke, smiler Carlsen til NRK.

Med i tittelkampen

Også i det siste partiet spilte Carlsen solid. Mot Farrukh Amonatov nedsablet Carlsen motstanderen.

– Det var ikke det helt store. Det er spillet hans som får meg til å se bra ut. Jeg satt bare og flyttet brikker. Plutselig tillot han meg å holde dronningen hans helt ute av spill, da spilte brikkene seg selv. Jeg tar med meg resultatene i dag, det var en suksess, sier Carlsen.

– Det er en oppvisning av Magnus Carlsen, slo NRKs ekspert, Torstein Bae, fast.

Dermed ble det fire poeng på dag to av hurtigsjakk-VM. Samtidig har flere av de beste spilt mange remiser i løpet av dagen.

– Folk leder, det er mye på spill, de blir nervøse. Det er lettere å komme bakfra, det vet jeg alt om selv. I morgen skal jeg bare kjøre på, så får vi se, sier Carlsen.

Som altså er med i tittelkampen for fullt. Han har syv poeng før den siste dagen og ligger bare et halvt poeng bak de som leder. Utrolig nok.

VM avgjøres med de fem siste hurtigsjakk-partiene på fredag. Carlsen starter med sorte brikker mot Daniil Dubov.

Siste nytt

 • Forstår at det stilles spørsmål

  Barcelona-sjef Ronald Koeman regner med at hans framtid i klubben vil bli tatt opp etter 3-3 mot Levante tirsdag.

  – Trenerne er alltid i søkelyset, men etter en andre omgang som det kan jeg forstår at det blir reist spørsmål om meg, sa Koeman ifølge Reuters.

  Barcelona ledet både 2-0 og 3-2, men klarte ikke å ta alle de tre poengene. Etter uavgjort-kampen er sjansen for å ta ligatittelen betraktelig mindre.

  Med to kamper igjen å spille er Barcelona ett poeng bak Atlético Madrid og ett foran Real Madrid. Begge hovedstadslagene har tre kamper igjen og kan skaffe seg en luke. Koeman har i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten i Barcelona.

  Spain Soccer La Liga. Ronald Koeman.
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Pep: – Den vanskeligste tittelen

  Pep Guardiola tok tirsdag sin tredje Premier League-tittel med Manchester City, og kaller denne sesongen ekstra spesiell.

  – Dette har vært en sesong som ikke ligner på noen annen. Dette var den vanskeligste, sa Guardiola etter å ha ledet laget til sitt sjuende seriegull.

  Tittelen ble sikret etter at Ole Gunnar Solskjær og et b-preget Manchester United tapte mot Leicester tirsdag kveld.

  Neste uke vil koronarestriksjonene lettes på, og det kan gjøre plass til 10.000 fans på plass når City spiller sin siste hjemmekamp mot Everton 23. mai. Da kan det bli en feiring som ligner på slik man er vant å se det.

  Britain Soccer Champion Man City
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Mestere for første gang på 19 år

  Den portugisiske klubben Sporting Lisboa slo Boavista 1-0 tirsdag kveld og med det ble det klart at de er portugisiske seriemester. Det er klubbens 19. seriegull, og det første på 19 år.

  Porto var tittelforsvarer. De siste 18 sesongene har tittelen gått til enten Porto (11 ganger) eller Benfica (7 ganger). Sporting Lisboa triumferte forrige gang i 2002.

  Sporting Lisboa har blant annet hatt navn som Cristiano Ronaldo på laget, og portugiseren er en av de som har gratulert klubben i sosiale medier.

  Portugal Soccer
  Foto: Pedro Rocha / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal