VM-helten Schmid legger opp: – For oss er han legendarisk

Jan Schmid (35) har aldri vært bedre, men har nå bestemt seg for å gi seg på topp. Kombinertsjefen har allerede tilbudt ham jobb.

Jan Schmid etter sølvet i Seefeld

TOK GULL OG SØLV: Jan Schmid reiste hjem fra vinterens VM med ett gull og to sølv. Nå avslutter han idrettskarrieren.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

Mandag skal kombinertlandslaget for neste sesong presenteres, men da blir det uten mannen som har skaffet Norge totalt åtte mesterskapsmedaljer.

– Jeg begynner å bli gammel og har vært med lenge. I år fikk jeg et mesterskap som jeg aldri har hatt før, men neste år er mesterskapsfritt, og jeg er for gammel til å kjempe om gul trøye, forklarer Schmid.

Under VM i Seefeld i vinter tok han tre medaljer: individuelt sølv i stor bakke, gull i lagkonkurransen og sølv på lagsprinten.

De to siste sesongene ble hans sterkeste resultatmessig - og det i en alder av 34 og 35 år.

– Har vært bestefar på laget

Spesielt forrige sesong gikk over all forventning, og han ble plutselig et fast innslag på pallen. Til slutt ble han nummer to i verdenscupen sammenlagt.

– Det er greit å kunne gi seg før jeg . Jeg får lov til å gi meg på mine egne premisser og med en god følelse, sier han.

Jan Schmid

Slik så det ut da Schmid tok sølv under vinterens ski-VM i Seefeld. Han ble bare slått av Eric Frenzel. Franz-Josef Rehrl tok tredjeplassen.

I VM avviste han alle spørsmål som gjaldt fremtiden. Først for noen dager siden sendte han ut en SMS til lagkameratene og støtteapparatet med beskjed om at karrieren er over. Og han takket dem.

– Jeg sa alltid at jeg skulle gi meg før jeg fylte 30. Men den gjengen som jeg har vært en del av, den er vanskelig å gi slipp på. Du reiser rundt med gode kompiser. Jeg har vært bestefar på laget de siste årene, men du føler deg yngre når det kommer inn yngre utøvere som drar en opp, sier han.

Jan Schmid

Jan Schmid tok individuelt VM-sølv i 2009. Det tok ti år før noen fra Norge greide det igjen, og det skjedde da Schmid tok sølv i vinterens VM.

Foto: Matthias Schrader / AP

Samtidig er det familien han takker for at han har kunnet drive med kombinert så lenge.

– De har vært sponsoren min, og jeg hadde ikke hatt råd til det uten, sier han.

Sjefen: – Et eksempel for alle andre

Trønderen har aldri vært den som har stukket seg mest frem eller laget de største overskriftene i media. Men i kombinertmiljøet har han en høy status, sier sportssjef Ivar Stuan.

– Han er en legende. For oss er han legendarisk ved at han tok individuell VM-medalje for ti år siden (sølv under VM i 2009, red. anm), og så ble han den første som gjorde det igjen nå i vinter, sier Stuan, og legger til:

– Jan er dessuten et eksempel for alle andre kombinertløpere gjennom sin nøysommelighet og treningsvillighet. Den vises igjen blant annet ved at han har hatt sine beste sesonger i en alder av 34 og 35 år.

h

Stafettgullet i vinterens VM ble det perfekte punktumet for Schmid. Etter 12 år på det norske landslaget, fikk han endelig gull. Det tok han sammen med Espen Bjørnstad, Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Generasjonsskifte

Stuan har allerede tilbudt ham jobb.

– Vi ønsker å ha ham inn i en litt sånn «sports science»-rolle. Det har vi savnet litt, og Jan er en smart fyr som kan være ideell, sier Stuan.

Schmid vet ikke sikkert hva han skal gjøre fremover, utover å fullføre mastergraden i pedagogikk, men medgir at jobbtilbudet er interessant.

– Jobben er fryktelig spennende. Jeg må finne ut mer spesifikt hva det er og om jeg kan være flink i den, men det er helt klart aktuelt, sier han.

SKI-NORDIC-COMBINED-PODIUM

Schmid og Moan på pallen med Pavel Churavy i 2009.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Tidligere i vinter ble det kjent at også en annen kombinert-veteran legger opp, nemlig Magnus Moan.

– Dette markerer et generasjonsskifte som vi har visst ville komme. Vi har vært spente på om vi ville greie å fylle på med nye talenter, men vi har fått til et ungt lag nå som vi ser langt fremover med, sier Stuan.

Siste nytt

 • Manchester City signerer ving

  Manchester City har signert den 20 år gamle vingen Ferran Torres fra Valencia. Spanjolen har signert en femårskontrakt med Manchester-klubben.

  – Jeg er så glad for å slutte meg til City. Alle ønsker å spille for angrepslag, og Manchester City er et av de mest offensive lag i verden, sier han til klubbens nettsted.

  Ferran Torres
  Foto: Jose Jordan / AFP
 • Wigan-anke avslått, blir nedrykk

  Den engelske fotballklubben Wigan må belage seg på spill på nivå tre etter at anken mot poengstraffen for å settes under administrasjon ble avvist.

  Wigan ville på sine sportslige resultater ha berget plassen i mesterskapsserien med klar margin, men klubben ble idømt 12 minuspoeng etter å ha blitt satt under administrasjon i begynnelsen av juni da de nye eierne fra Hongkong medga at de ikke greide å overholde klubbens økonomiske forpliktelser.

  Uten straffen ville Wigan endt på 13.-plass, men med straffen havnet klubben nest sist og rykker ned i League One. (NTB)

  Britain Soccer Wigan Finances
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Iker Casillas legger opp

  Den spanske keeperen har vunnet EM, VM, mesterligaen og La Liga. De siste årene har han spilt for Porto, der han har to seriemesterskap. Nå er karrieren over.

  Han fikk hjerteinfarkt på trening i mai 2019, og har ikke vært på banen siden.

  Casillas
  Foto: Alberto Lingria / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal