VM-helt hylles – se den rørende gesten som har gått viralt

Jonathan Busby var på vei i bakken, men ble reddet av en konkurrent. Nå har klippet gått viralt.

– Det var som om en engel kom. Publikum jublet så høyt at jeg ikke hørte hva han sa.

Slik opplevde Jonathan Busby avslutningen i forsøksheatet på 5000 meter i Doha. Jakob Ingebrigtsen og de beste hadde passert målstreken, men langt bak dem slet en 33-åring fra den karibiske øyen Aruba. Han var utslitt og på vei i bakken rett før oppløpet. Beina var fulle av melkesyre og øynene begynte å se dobbelt.

– Leggene mine døde. Jeg lente meg fremover, men plutselig tok noen tak i skuldrene mine og dro meg opp.

World Athletics Championships - Doha 2019
Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

«Noen» var en konkurrent.

– Det eneste jeg tenkte på var at jeg ville hjelpe han. Jeg sluttet å tenke på mitt eget løp. Jeg skulle ikke la han stoppe der.

Ordene kommer fra redningsmannen, Braima Suncar Dabo. Løperen fra Guinea-Bissau i Vest-Afrika ofret sitt eget løp, la armen til Busby over nakken og støttet ham helt frem til målstreken. Brødrene Ingebrigtsen og de andre utøverne applauderte i målområdet, publikum ga dagens største jubelbrøl. Busby brukte sine siste krefter på å stoppe pulsklokken, før han kollapset utmattet på bakken.

World Athletics Championships - Doha 2019

UTSLÅTT: Jonathan Busby var helt tom etter å ha blitt dratt i mål i Doha.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Har gått viralt

Den rørende handlingen ble delt av flere kontoer på Twitter og har allerede passert en million visninger. Folk fra hele verden hyller gesten. Det skjønner Busby godt.

– Dette er sportsånd på sitt beste i 2019. Jeg håper dette kan motivere andre, forteller han takknemlig.

Laster Twitter-innhold

Venner for livet

I likhet med Jakob Ingebrigtsen ble Busby diskvalifisert etter løpet. 33-åringen ble disket for å ha mottatt hjelp underveis. Ingebrigtsen anket og fikk løpet godkjent. Busby anket ikke avgjørelsen.

– Jeg ble diskvalifisert, men det teller ikke. Jeg passerte mållinjen og det betyr noe. Denne mannen (Suncar Dabo) er den største jeg har møtt.

Er dette et vennskap for livet?

– Selvfølgelig! Jeg vet bare ikke om han er storebror eller lillebror, ler Busby.

World Athletics Championships - Doha 2019

VENNER: Busby og Suncar Dabo er venner for livet etter denne hendelsen.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Siste nytt

 • VIF slått i «utvisningsbonanza»

  Storhamar slo Vålerenga 5–3 i et heseblesende og intenst eliteserieoppgjør. Så hett ble det at lagene brukte til sammen 54 minutter i utvisningsboksen. I alt ble det delt ut 22 tominuttere og én timinutter. Fjorårets poengkonge i VIF, Rasmus Ahlholm, ga Storhamar ledelsen før enda en tidligere VIF-spiller, Steffen Thoresen, la på til sluttresultatet 5–3. Før det hadde Vålerenga kjempet seg tilbake etter å ha ligget under 0–3. Storhamar drar ifra Vålerenga på tabellen og har nå 34 poeng. Det er tre poeng mer enn erkerivalen, men likevel åtte poeng bak suverene Stavanger Oilers.

  YzCrlFegl_k
  Foto: Fredrik Hagen
 • Haslum klar for NM-finale

  Haslums håndballherrer er klar for NM-finale i romjulen etter å ha banket FyllingenBergen 27–16 på bortebane i tirsdagens semifinale. I en målfattig affære, som på mange måter ble keepernes kamp, var Haslum hele veien et lite hakk foran vertene. I finalen skal Haslum møte enten Halden eller Elverum. NM-finalen spilles 29. desember.

  dv0Io1R8UeM
  Foto: Fredrik Hagen
 • Knudsen gir seg som hovedtrener

  Monica Knudsen gir seg som hovedtrener for Vålerenga, får NRK opplyst. Knudsen er for tiden sykmeldt på grunn av helsemessige årsaker. Hun hadde egentlig kontrakt som hovedtrener for klubben ut 2020, men trer nå inn i stillingen som utviklingssjef. Eli Landsem blir Knudsens stedfortreder ut sesongen. Vålerenga møter Lillestrøm i cupenfinalen 23. november.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal