VM-helt hylles – se den rørende gesten som har gått viralt

Jonathan Busby var på vei i bakken, men ble reddet av en konkurrent. Nå har klippet gått viralt.

– Det var som om en engel kom. Publikum jublet så høyt at jeg ikke hørte hva han sa.

Slik opplevde Jonathan Busby avslutningen i forsøksheatet på 5000 meter i Doha. Jakob Ingebrigtsen og de beste hadde passert målstreken, men langt bak dem slet en 33-åring fra den karibiske øyen Aruba. Han var utslitt og på vei i bakken rett før oppløpet. Beina var fulle av melkesyre og øynene begynte å se dobbelt.

– Leggene mine døde. Jeg lente meg fremover, men plutselig tok noen tak i skuldrene mine og dro meg opp.

World Athletics Championships - Doha 2019
Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

«Noen» var en konkurrent.

– Det eneste jeg tenkte på var at jeg ville hjelpe han. Jeg sluttet å tenke på mitt eget løp. Jeg skulle ikke la han stoppe der.

Ordene kommer fra redningsmannen, Braima Suncar Dabo. Løperen fra Guinea-Bissau i Vest-Afrika ofret sitt eget løp, la armen til Busby over nakken og støttet ham helt frem til målstreken. Brødrene Ingebrigtsen og de andre utøverne applauderte i målområdet, publikum ga dagens største jubelbrøl. Busby brukte sine siste krefter på å stoppe pulsklokken, før han kollapset utmattet på bakken.

World Athletics Championships - Doha 2019

UTSLÅTT: Jonathan Busby var helt tom etter å ha blitt dratt i mål i Doha.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Har gått viralt

Den rørende handlingen ble delt av flere kontoer på Twitter og har allerede passert en million visninger. Folk fra hele verden hyller gesten. Det skjønner Busby godt.

– Dette er sportsånd på sitt beste i 2019. Jeg håper dette kan motivere andre, forteller han takknemlig.

Laster Twitter-innhold

Venner for livet

I likhet med Jakob Ingebrigtsen ble Busby diskvalifisert etter løpet. 33-åringen ble disket for å ha mottatt hjelp underveis. Ingebrigtsen anket og fikk løpet godkjent. Busby anket ikke avgjørelsen.

– Jeg ble diskvalifisert, men det teller ikke. Jeg passerte mållinjen og det betyr noe. Denne mannen (Suncar Dabo) er den største jeg har møtt.

Er dette et vennskap for livet?

– Selvfølgelig! Jeg vet bare ikke om han er storebror eller lillebror, ler Busby.

World Athletics Championships - Doha 2019

VENNER: Busby og Suncar Dabo er venner for livet etter denne hendelsen.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Siste nytt

 • 13 spelarar koronasmitta

  Åtte spelarar på AZ Alkmaar, med tre norske spelarar, fekk tysdag påvist korona. I alt er 13 spelarar i klubben smitta, opplyser dei på eigen nettside.

  Den nederlandske klubben opplyser ikkje kven som er smitta. Både Håkon Evjen, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spelar i klubben som skal møte Napoli i Europaligaen torsdag kveld.

  Ukraine Soccer Champions League
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Tratnik sterkest på Giro-etappe

  Bahrain McLaren-rytteren Jan Tratnik tok sin første etappeseier i en Grand Tour da han tirsdag vant 16. etappe i Giro d'Italia etter å ha ligget i brudd lenge.

  Dermed ble det en stor dag for sloveneren, som ble tatt igjen av Ben O'Connor få kilometer før mål, men likevel klarte å parkere NTT-rytteren på slutten.

  O'Connor måtte gi slipp på slutten og kom i mål sju sekunder bak Tratnik. Et drøyt minutt senere kom en rekke andre bruddryttere i mål, med Tratniks lagkamerat Enrico Battaglin på 3.-plassen.

  Jan Tratnik
  Foto: Luca Bettini / AFP
 • Dopingsak avvist

  Dopinganklagene som har vært rettet mot fjorårets verdensmester på 400 meter for kvinner, Salwa Eid Naser, er avvist.

  22 år gamle Naser, som representerer Bahrain, ble midlertidig suspendert i juni og anklaget for å ha forbrutt seg mot reglene om meldeplikt.

  AIU anklaget den nigerianskfødte løperen for fire brudd på meldeplikten, og tre av disse skal ha funnet sted i perioden mars 2019 til januar i år.

  Det internasjonale friidrettsforbundets disiplinærkomité kunne samtidig ikke bekrefte et påstått meldepliktsbrudd i april i 2019. Dermed har ikke Naser gjort seg skyldig i tre regelbrudd på 12 måneder, hvilket er et krav for at det skal opprettes sak for brudd på antidopingreglementet.

  Eid Naser
  Foto: Jewel Samad / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal