– Northug kan rekke VM uansett

Dagens dom innebærer at Petter Northug kan rekke VM i Falun selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Petter Northug

Petter Northug har fått dommen, men vet fortsatt ikke når han må sone.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Da er det klart: Petter Northug er dømt til 50 dagers ubetinget fengsel etter fyllekjøringen natt til 4. mai i år.

Fortsatt er det uvisst når Northug må sone dommen, altså om han får utsatt soningen til etter skisesongen, eller om han må sone i høst eller vinter. Det er også uklart om han må i fengsel, eller om han får sone med fotlenke.

Dermed blir de sportslige konsekvensene i VM-sesongen fortsatt hypotetiske.

At Northug slipper unna med 50 dager, innebærer imidlertid at Northug har en mulighet til å komme til VM i Falun selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Så fort som mulig

– Det absolutt beste er å sone etter sesongen, selvfølgelig. Da får det ingen konsekvenser for denne sesongen, understreker Bjørn.

Men:

– Hvis han ikke får sone etter sesongen, er det nest beste å begynne så fort som overhodet mulig. Da vil han kunne konkurrere allerede i Tour de Ski, poengterer Bjørn.

Langrennssesongen innledes altså med nasjonal åpning på Beitostølen 21.-23. november, med verdenscupåpning i finske Kuusamo påfølgende helg.

5.-7. desember er det verdenscup på Lillehammer.

VM starter 18. februar

Hvis Petter Northug får fotlenkesoning, vil han hypotetisk sett kunne konkurrere både på Beitostølen og Lillehammer. Han kan imidlertid ikke forlate landet under fotlenkesoning.

Sesongens første store høydepunkt, Tour de Ski, foregår fra 3. til 11. januar. Det aller største høydepunktet, VM i Falun, arrangeres fra 18. februar til 1. mars.

– Jeg tror ikke vi skal sette kroken på døra for VM i Falun. Selv om han ikke får utsettelse, er det mulig å redde VM i Falun hvis han kommer i gang tidlig med soning. Kunne han hatt soning med fotlenke og fått trent 3-5 timer om dagen, vil det være tilstrekkelig for å gå internasjonalt og rekke både Tour de Ski og VM i Falun, sier Torgeir Bjørn.

I en pressemelding, opplyser også Norges skiforbund at Northug ikke vil bli dømt i idrettens egne organer som følge av promillekjøringen.

Har friplass

Når dommen er rettskraftig, er det kriminalomsorgen som overtar saken. De har ansvar for å innkalle Northug til soning. De avgjør også hva slags soning Northug kan få, og tar stilling til en eventuell søknad om utsettelse.

Hvis Northug må sone dommen i første del av sesongen, er det også et spørsmål om han rekker å kvalifisere seg for det norske laget.

Sånn sett kan den personlige friplassen på 15-kilometeren komme godt med.

Torgeir Bjørns reaksjon etter dommen mot Petter Northug.

VIDEO: Slik reagerer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn på Northug-dommen.

Siste nytt

 • Foss får sin Grand Tour-debut

  Tobias Foss skal sykle årets utgave av Giro d'Italia, bekrefter 23-åringen til NRK. Unggutten, som er inne i sin første sesong for det nederlandske profflaget Jumbo-Visma, vant blant annet fjorårsutgaven av Tour de l'Avenir, også kalt «Ungdommens Tour de France».

  Grunnet koronapandemien har årets sykkelsesong blitt satt på vent, men gjenopptas fra 1. august. Giro d'Italia, som vanligvis går på våren, går i år fra 3.–25. oktober.

  Syklisten fra Vingrom opplyser at det kan skje endringer, men at høstens rittprogram per nå ser slik ut: NM tempo og fellesstart, Polen rundt, Ungarn rundt og Giro d'Italia.

  xmm1Sm533GI
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Europeisk fotball kan tape 40 mill.

  Fotballklubbene i Europa kan stå overfor et samlet inntektsbortfall på over 40 milliarder kroner som følge av koronapandemien, viser en ny undersøkelse.

  Bak undersøkelsen som ble presentert tirsdag står foreningen ECA. Den organiserer klubber fra hele Europa.

  Tallene baserer seg på inntektsbortfallet klubber fra 55 europeiske fotballnasjoner har anslått å lide denne sesongen og i 2020/21-sesongen som følge av virussituasjonen. Eventuelle overskudd fra spillersalg er ikke inkludert

 • Signerte milliardkontrakt

  Patrick Mahomes har skrevet under på en 10 år lang kontraktsforlengelse med Kansas City Chiefs. Avtalen er den største som er inngått i idrettshistorien.

  Quarterbacken var den store stjerna da Kansas City Chiefs vant sin første Super Bowl siden 1970 i februar. Fram til kontraktsslutt i 2031 kan Mahomes tjene opptil 503 millioner dollar, over 4,7 milliarder kroner, og er garantert over 4 milliarder i løpet av kontraktsperioden.

  Den tidligere rekorden ble holdt av baseballspiller Mike Trout som signerte en kontrakt verdt 425 millioner dollar i 2019.

  Til sammenligning tjener Cristiano Ronaldo 1,2 milliarder kroner på sin fireårskontrakt med Juventus fram til 2022 .Den største kontrakten fotballhistorien til nå signerte Gareth Bale da han skrev under en 6-årskontrakt med Real Madrid verdt 146 millioner dollar i 2013.

  Super Bowl LIV - San Francisco 49ers v Kansas City Chiefs
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal