NRK Meny
Normal

– Northug kan rekke VM uansett

Dagens dom innebærer at Petter Northug kan rekke VM i Falun selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Petter Northug

Petter Northug har fått dommen, men vet fortsatt ikke når han må sone.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Da er det klart: Petter Northug er dømt til 50 dagers ubetinget fengsel etter fyllekjøringen natt til 4. mai i år.

Fortsatt er det uvisst når Northug må sone dommen, altså om han får utsatt soningen til etter skisesongen, eller om han må sone i høst eller vinter. Det er også uklart om han må i fengsel, eller om han får sone med fotlenke.

Dermed blir de sportslige konsekvensene i VM-sesongen fortsatt hypotetiske.

At Northug slipper unna med 50 dager, innebærer imidlertid at Northug har en mulighet til å komme til VM i Falun selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Så fort som mulig

– Det absolutt beste er å sone etter sesongen, selvfølgelig. Da får det ingen konsekvenser for denne sesongen, understreker Bjørn.

Men:

– Hvis han ikke får sone etter sesongen, er det nest beste å begynne så fort som overhodet mulig. Da vil han kunne konkurrere allerede i Tour de Ski, poengterer Bjørn.

Langrennssesongen innledes altså med nasjonal åpning på Beitostølen 21.-23. november, med verdenscupåpning i finske Kuusamo påfølgende helg.

5.-7. desember er det verdenscup på Lillehammer.

VM starter 18. februar

Hvis Petter Northug får fotlenkesoning, vil han hypotetisk sett kunne konkurrere både på Beitostølen og Lillehammer. Han kan imidlertid ikke forlate landet under fotlenkesoning.

Sesongens første store høydepunkt, Tour de Ski, foregår fra 3. til 11. januar. Det aller største høydepunktet, VM i Falun, arrangeres fra 18. februar til 1. mars.

– Jeg tror ikke vi skal sette kroken på døra for VM i Falun. Selv om han ikke får utsettelse, er det mulig å redde VM i Falun hvis han kommer i gang tidlig med soning. Kunne han hatt soning med fotlenke og fått trent 3-5 timer om dagen, vil det være tilstrekkelig for å gå internasjonalt og rekke både Tour de Ski og VM i Falun, sier Torgeir Bjørn.

I en pressemelding, opplyser også Norges skiforbund at Northug ikke vil bli dømt i idrettens egne organer som følge av promillekjøringen.

Har friplass

Når dommen er rettskraftig, er det kriminalomsorgen som overtar saken. De har ansvar for å innkalle Northug til soning. De avgjør også hva slags soning Northug kan få, og tar stilling til en eventuell søknad om utsettelse.

Hvis Northug må sone dommen i første del av sesongen, er det også et spørsmål om han rekker å kvalifisere seg for det norske laget.

Sånn sett kan den personlige friplassen på 15-kilometeren komme godt med.

Torgeir Bjørns reaksjon etter dommen mot Petter Northug.

VIDEO: Slik reagerer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn på Northug-dommen.

Siste nytt

 • Topptrioen vann i 1. div.

  Alle fire topplaga vann i 1. divisjon søndag, og AaFK leier med fire poeng på Sogndal og Mjøndalen. I botnen passerte Florø Strømmen.

  Resultat: HamKam - Sogndal 1-3, Florø - Jerv 3-2, Levanger - Mjøndalen 0-4, Notodden - Kongsvinger 1-2, Sandnes Ulf - Aalesund 1-2, Strømmen - Tromsdalen 1-3, Åsane - Ull/Kisa 1-5.

 • Svenskene beskyldt for spionasje

  En svensk trener ble kastet ut av stadion da han fulgte Sør-Korea under deres VM-treningsleir i Østerrike. Nå beskyldes Sverige for urent spill og spionasje.

  Den svenske landslagssjefen Janne Andersson sier at en i trenerapparatet skulle følge sørkoreanernes trening, men at han ikke var klar over at treningen var lukket.

  – Treneren forlot stadion da han ble bedt om å gå, men fulgte treningen fra litt lenger distanse, sier svensken, ifølge AP.

  Janne Andersson
  Foto: Dimitar Dilkoff / AFP
 • FIFA fornøyd med VAR-debuten i VM

  Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har uttalt at det er fornøyd med videodømmingsverktøyet VARs første avgjørelser i VM.

  En talsmann uttalte søndag at forbundet er «svært fornøyd» med hvilke avgjørelser som ble tatt dagen i forveien.

  – Alt gikk som det skulle gjøre. Vi håper det fortsetter på denne måten, fortsatte talsmannen.

  TOPSHOT-FBL-WC-2018-MATCH5-FRA-AUS
  Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal