– Northug kan rekke VM uansett

Dagens dom innebærer at Petter Northug kan rekke VM i Falun selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Petter Northug

Petter Northug har fått dommen, men vet fortsatt ikke når han må sone.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Da er det klart: Petter Northug er dømt til 50 dagers ubetinget fengsel etter fyllekjøringen natt til 4. mai i år.

Fortsatt er det uvisst når Northug må sone dommen, altså om han får utsatt soningen til etter skisesongen, eller om han må sone i høst eller vinter. Det er også uklart om han må i fengsel, eller om han får sone med fotlenke.

Dermed blir de sportslige konsekvensene i VM-sesongen fortsatt hypotetiske.

At Northug slipper unna med 50 dager, innebærer imidlertid at Northug har en mulighet til å komme til VM i Falun selv om han ikke får utsatt soningen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Så fort som mulig

– Det absolutt beste er å sone etter sesongen, selvfølgelig. Da får det ingen konsekvenser for denne sesongen, understreker Bjørn.

Men:

– Hvis han ikke får sone etter sesongen, er det nest beste å begynne så fort som overhodet mulig. Da vil han kunne konkurrere allerede i Tour de Ski, poengterer Bjørn.

Langrennssesongen innledes altså med nasjonal åpning på Beitostølen 21.-23. november, med verdenscupåpning i finske Kuusamo påfølgende helg.

5.-7. desember er det verdenscup på Lillehammer.

VM starter 18. februar

Hvis Petter Northug får fotlenkesoning, vil han hypotetisk sett kunne konkurrere både på Beitostølen og Lillehammer. Han kan imidlertid ikke forlate landet under fotlenkesoning.

Sesongens første store høydepunkt, Tour de Ski, foregår fra 3. til 11. januar. Det aller største høydepunktet, VM i Falun, arrangeres fra 18. februar til 1. mars.

– Jeg tror ikke vi skal sette kroken på døra for VM i Falun. Selv om han ikke får utsettelse, er det mulig å redde VM i Falun hvis han kommer i gang tidlig med soning. Kunne han hatt soning med fotlenke og fått trent 3-5 timer om dagen, vil det være tilstrekkelig for å gå internasjonalt og rekke både Tour de Ski og VM i Falun, sier Torgeir Bjørn.

I en pressemelding, opplyser også Norges skiforbund at Northug ikke vil bli dømt i idrettens egne organer som følge av promillekjøringen.

Har friplass

Når dommen er rettskraftig, er det kriminalomsorgen som overtar saken. De har ansvar for å innkalle Northug til soning. De avgjør også hva slags soning Northug kan få, og tar stilling til en eventuell søknad om utsettelse.

Hvis Northug må sone dommen i første del av sesongen, er det også et spørsmål om han rekker å kvalifisere seg for det norske laget.

Sånn sett kan den personlige friplassen på 15-kilometeren komme godt med.

Torgeir Bjørns reaksjon etter dommen mot Petter Northug.

VIDEO: Slik reagerer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn på Northug-dommen.

Siste nytt

 • Solbakken-seier i gjenåpningen

  Ståle Solbakkens FC København slo Lyngby 4-1 borte da den danske serien startet igjen mandag.

  De tok dermed litt innpå serieleder Midtjylland som overraskende tapte hjemme mot Horsens, men avstanden opp til Midtjylland er likevel på hele ni poeng med én runde igjen til sluttspillet.

  FCK ligger på andreplass.

  Solbakken
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
 • Carlsens overmann leder finalen

  Hikaru Nakamura, som slo Magnus Carlsen i semifinalen i Rapid Challenge, åpnet finalen med 2,5-1,5-seier over Daniil Dubov i første kamp mandag.

  Finalen spilles best av tre kamper.

  Hikaru Nakamura
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Måtte snu - er fire timer forsinket

  Iditarod-vinner Thomas Wærner rakk bare så vidt å komme seg på vingene med veteranflyet tilbake til Norge før han måtte lande igjen 2. pinsedag.

  Flyet måtte snu etter ca 40 minutter i luften for å reparere en feil på den ene motoren, skriver Wærners kone på Facebook.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

  Men etter ca to timer på bakken i Fairbanks i Alaska får NRK litt før kl 18 opplyst at flyet er på vingene igjen og omtrent halvveis mot mellomlanding i canadiske Yellowknife, en tur på totalt drøyt fire timer. Det bekrefter prosjektleder Ole Johan Berg.

  – Det var en ledning som var litt løs. Den måtte fikses for å ikke risikere at propellen får såkalt «over speed» og rives løs, sier Berg til NRK.

  Det skal ha vært en enkel feil å fikse. Planen er å fly direkte til Stavanger lufthavn Sola etter drivstoffylling i Canada, om det gode været holder seg.

  Men forventet ankomst Sola er nå rundt kl 16 tirsdag.

  «Motor i stykker ved avgang. I orden nå. Vi er nok fire timer forsinket», skriver Wærner i en tekstmelding til Nils Marius Otterstad mandag kveld.

  Otterstad er prosjektleder for verdenscupen i hundekjøring og pressekontakt i forbindelse med Wærners hjemkomst.

  Wærner har sittet koronafast i Alaska i tre måneder etter at han vant det prestisjetunge hundeløpet Iditarod 18. mars.

  Thomas Wærner
  Foto: Marc Lester / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal